Zagorsko nadmudrivanje u Donjoj Pačetini doseglo novu, ''Gruntovčani'' i "Mejaši" razinu - na teren morala izaći i policija

FILIPAJI: Nama će ići fekalije po kući iz kupaone, iz sudopera. Oni nas oćeju potopiti! OPĆINA: Neki od nas su tvrdoglaviji pa dolazimo do ovakvih tužnih situacija

Objavljeno: 23.09.2022. Marta Čaržavec

Nemili događaj koji je otišao toliko daleko da je na noge digao i Općinu i policiju, a koji su mnogi poistovjetili s popularnom jugoslavenskom igranom TV serijom ˝Gruntovčani˝ u režiji Kreše Golika, vjerovali ili ne, još nije završio… Nadamo se samo da neće imati deset epizoda kao popularna serija iz 1975. godine.

Sažetak

Podsjetimo, na adresi Donja Pačetina 197 već treću godinu zaredom odvija se svojevrsni cirkus kojeg smo nazvali zagorskim nadmudrivanjem. Naime, obitelj Filipaj koja ovdje živi pobunila se jer im, prema njihovim iskazima, Općina Sveti Križ Začretje želi oduzeti dio njihovog posjeda kako bi asfaltirali put.

Kako smo doznali proteklih dana, 2019. godine Općina Sveti Križ Začretje, kao pravna osoba koja upravlja cestama na području Općine, provela je postupak evidentiranja nerazvrstane ceste DP-23. Naime, evidentiranje nerazvrstanih cesta obaveza je jedinica lokalne samouprave i cijeli postupak proveden je sukladno važećim odredbama Zakona o cestama te su obaviješteni svi nositelji prava na nekretninama koje graniče s njom. Na ovoj dionici planirani su radovi uređenja sustava odvodnje oborinskih voda, odnosno uređenje odvodnog jarka te asfaltiranje tog dijela čime bi se spriječilo zaleđivanje ceste te proširio izlaz na županijsku cestu 2158, a u konačnosti time se rješava i ‘problem’ odvodnje u uz bok gospodarskog objekta obitelji Filipaj.

Odlukom o nerazvrstanim cestama Općine Sveti Križ Začretje, između ostalog, jasno je propisano da je na nerazvrstanoj cesti zabranjeno postavljati ograde te obavljati druge radnje koje mogu oštetiti nerazvrstanu cestu ili ugroziti sigurno odvijanje prometa na njoj, a proteklog su ponedjeljka Filipaji učinili baš to. Nadalje, propisano je i da Općina mora bez odgode, nakon saznanja, s ceste ukloniti sve zapreke ili druge posljedice zabranjenih radnji koje bi mogle oštetiti nerazvrstanu cestu, ugroziti, ometati ili smanjiti sigurnost prometa na nerazvrstanoj cesti.

U tom smislu gospodin Filipaj upozoren je na neovlaštene radnje te mu je naloženo da postavljene stupove i žičanu ogradu ukloni. Nažalost, on je odbijao postupiti prema uputama Općine tvrdeći da je dio ceste koju je on ogradio u njegovom vlasništvu, međutim, zemljišne knjige govore drugačije pa su, prema općinskoj odluci od 19. rujna, za 23. rujan zakazani radovi na uklanjanju svojevrsne barikade. Prilikom uklanjanja ograde i stupa, na teren je morala izaći i policija budući da se prilikom izvođenja radova očekivao otpor gospodina Filipaja.

Izlazak na teren

Kad smo stigli na izvjesnu adresu, radovi na uklanjaju već su bili u tijeku. Josip Filipaj u ruci je držao ‘buntić’ papira, držao se postrani u društvu nekoliko policajaca i nadgledao situaciju. Upitali smo ga kako to da je popustio pa nam je objasnio da sad više nema što nego čekati i dalje tvrdivši kako je taj dio, dio njegovog dvorišta. Nije bio previše pričljiv što se vidi i u objavljenom videu s terena, a zanimljivo je da cijelom događaju nije prisustvovala njegova supruga koja je u četvrtak oštro kritizirala Općinu branivši supruga i ”svoje” dvorište. No, nemojte misliti da smo ostali bez njenog očitovanja, nazvala nas je u petak popodne kako bi nam ispričala o svojim ‘novim’ problemima.

Prilikom sklanjanja žičane ograde i stupova, porazgovarali smo s pročelnicom jedinstvenog upravnog odjela Općine Sv. Križ Začretje Majom Jerngić Piljek i svetokriškim načelnikom Markom Kosom koji su u petak od 9 ujutro prisustvovali ovom ”performansu”.

– Nas ovakve situacije žaloste, a činjenica je da ih na terenu ima sve više. Nesporno je da se radi o zemljištu u vlasništvu Općine Sv. Križ Začretje, odnosno o pojasu nerazvrstane ceste. S jedne strane imamo gospodina Filipaja koji ima svoje viđenje situacije dok s druge strane imamo njegove susjede koji od nas već duže vrijeme traže i čekaju da se ovaj problem oborinskih voda riješi. Voda se slijeva na županijsku cestu i u zimskom periodu dolazi do zaleđivanja. Mi izrađujemo projekte za uređenje ovog odvodnog jarka kako bi se proširio ulaz i mislim da je to na zadovoljstvo svih – objasnila je Jerngić Piljek.

– U Zagorju ima puno nerazriješenih imovinsko-pravnih odnosa i naravno, najlakše bi bilo da se pronađe rješenje na zadovoljstvo sviju, ali neki od nas su tvrdoglaviji pa dolazimo do ovakvih tužnih situacija. Vjerujem da kad ovaj kompletni dio bude završen, sve do Sv. Ane, za godinu, dvije, vidjet će se što se ovim projektom htjelo postići. Nadam se da će onda i ova obitelj vidjeti vrijednost cjelokupnog projekta jer ono što svi zajedno do sad imaju je problem s otpadnim vodama, s propustima kroz županijsku cestu, sa zaleđivanjem i nanosima šodra i pijeska na samu prometnicu – objasnio je načelnik Kos.

A onda stiže poziv…

– Gospođo, mi imamo dvije avio snimke de se radi o sukobu interesa. To je se povezano osobno. Odvodni kanal ide kroz drugo dvorište i oni sad hoćeju taj glavni kanal zatvoriti i pustiti svu vodu u naš odvodni kanal. A gospođa, nađite se vi u mojoj situaciji – rekla nam je preko telefona supruga Josipa Filipaja.

– Kud će ići moja odvodna voda iz krovova gospodarske zgrade, od sudopera, od kupaone, od wc-a? Meni kroz kuću, kroz haustor i van na cestu, oni nas oćeju potopiti. Blokiraju da nejde voda h tuđe dvorište nek da se spušta kroz cijeli breg u naš odvodni kanal – govori nam.

– Mi smo sami morali kupiti cijevi i šoder ke smo zaprli odvodni kanal. Mi od štale do puta imame dva metra – pokušava objasniti.

Upitali smo je ne smeta li joj u, ne baš najpovoljnijim vremenskim uvjetima, što se voda slijeva na županijsku cestu, praktički pred njenim pragom, što se između ostalog, ledi i slično…

– Tako je. Sad vam je došlo. To je to. Kad je zaleđeno i kad pada kiša treba ići glavnim odvodnim kanalom. Postavili su bore uz cestu i ukrasno grmlje. Oni su uzurpirali put, nismo mi, a mi smo krivci. Pa to kaj je zagrađeno je naše, gospođo, to je naše, još smo se pomaknuli nutra. Grabica je naša, to je naše dvorište – priča nam gospođa.

– Tu se voda treba zgraničiti. Jen dio sjeveru, a jedan jugu. Meni će od sudopera ići, od kuhnje, od wc-a po kupaoni van na cestu. To je sve u sukobu interesa. Dođite, pokazat ćemo vam avio snimku. Lagao nam je da je bio vani sud. Nemojte vjerovati što vam govori. Meni će ići fekalije po kući iz kupaone, iz sudopera. Oni su danas prije nek kaj ste došli, gledeli h pod – uvjerava nas i ne odustaje od svog nauma kojeg bismo mogli etiketirati kao ˝ponos˝.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba