Uz glazbeni program KPD-a Zlatarjeve i izložbu slika članova zagorskih likovnih udruga – otvoreni 53. Dani kajkavske riječi

“Naša je obveza voditi brigu o kajkavštini, tradiciji i kulturi, zbog onih koji su nam to ostavili u nasljeđe, ali i naše djece“

Objavljeno: 23.09.2022. Valentina Cigula

Glazbenim programom Kulturno prosvjetnog društva Zlatarjeve u predivnom ambijentu parka ispred zlatarske Galerije izvorne umjetnosti započela je ovogodišnja, 53. manifestacija Dana kajkavske riječi.

Da manifestacija raste iz godine u godinu, istaknula je gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek koja je kazala kako se nada da će se kroz deset dana programa manifestacije koja njeguje riječ ‘kaj’ kroz kulturni, zabavni i sportski sadržaj, Zlatarščani i Zlatarščanke, ali i svi gosti pronaći nešto za sebe.  

-Veselim se današnjem druženju, koncertu i otvorenju izložbe, ali veselim se i sutrašnjoj manifestaciji u Belcu, stoga pozivam sve sutra i prekosutra  da dođu u Belec i podrže belečku manifestaciju “Noć pod lampašima“ koja ima desetu obljetnicu ove godine. Posebnu zahvalu upućujem ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta Jurja Žerjavića Gordani Valjak koja je sve to uklopila, a naravno uz našu djelatnicu Turističke zajednice, zahvala i djelatnicima Grada Zlatara koji mjesec dana neumorno rade kako bi sve ovo bilo ovako smišljeno i organizirano. Veliko hvala i udrugama koje su upotpunile sadržaj naše manifestacije – poručila je Auguštan – Pentek.

Za čitav život

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je da manifestacija ima posebnu vrijednost zato što su ovdje u prvom planu djeca, a na mladima ostaje budućnost. -Ono što s djecom radimo u vrtiću i školi, to će ostati za čitav život. Voditi brigu o našem kajkavskom jeziku, tradiciji i kulturi je naša obaveza,  prije svega prema našim djedovima, baka i roditeljima koji su nam ga ostavili u nasljeđe, a ono što je još važnije našoj djeci i našim unucima. Ovo je 70 – tih godina krenulo prije svega kao kulturna manifestacija, ali s godina je prerasla i u sportsku i zabavnu, a to je zasigurno najveća kulturna manifestacija ovog dijela Zagorja – rekao je Kolar.

Svečanosti otvorenja manifestacije prisustvovala je i potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac koja je Zlatarščankama i Zlatarščanima čestitala na dugogodišnjem sustavnom i ustrajnom očuvanju tradicije i baštinu kroz prenošenje, očuvanje i oplemenjivanje kajkavske riječi.

-Naravno velike zahvale idu organizatorima i svima koji su i ove godine uložili jako puno kreativnosti, vremena i ideja kako bi do 2. listopada ponudili zaista bogat program u kojem vjerujem da će svatko pronaći ponešto za sebe. Da će interes biti zaista velik pokazuje vaše večerašnje prisustvo, unatoč poprilično niskim temperaturama za to vrijeme godine, što ste izašli iz svojih doma i odlučili da zajedno proslavimo prvi Dan kajkavske riječi – kazala je Glasovac, poručivši:

Nastavak tradicije

-Ostanite i dalje ovako ustrajni u očuvanju vaše tradicije i baštine, borbi da sve ono što je na neki način dio vašeg identiteta prenesete na mlađe generacije kako bi kajkavska riječ što duže živjela i kako bi s novim generacijama još više i bogatije rasla – rekla je.

Nakon otvorenja, svi prisutni razgledali su i večeras otvorenu izložbu slika članova sedam likovnih udruga s područja županije –’Likovni pogledi Zagorja’, a kratko ju je predstavila ravnateljica Galerije Božena Slunjski, a izložbu je otvorio župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter