Povodom obilježavanja Dana općine Cestica, načelnik Mirko Korotaj otkrio je da je mnogo posla obavljeno, ali da još mnogo toga i predstoji

“U mlade ulažemo četvrtinu proračuna, dovršili smo brojne projekte, a već ih imamo pripremljeno još desetak” 

Objavljeno: 16.09.2022. Vanja Hozmec

Povodom Dana općine Cestica koji se obilježio 14. rujna, načelnik Mirko Korotaj ispričao nam je što se sve na području općine radilo proteklih godinu dana. Istaknuo je najvažnije projekte, a potom nam je i otkrio što se planira u skoroj budućnosti.

Kako je na početku rekao, nastavilo se s provedbom projekata u raznim društvenim područjima, a sve s ciljem kvalitetnijeg života mještana.

– Za kvalitetan društveni i obiteljski život potrebno je jako gospodarstvo, da bi gospodarstvo bilo konkurentno nužna je moderna komunalna infrastruktura, a da bismo uopće bili konkurentni u bilo kojemu segmentu potrebni su kvalitetni odgoj i obrazovanje. Kvalitetnom i kontinuiranom brigom o djeci, od rođenja do završetka školovanja dobivamo novu generaciju obrazovanih mladih ljudi  koji mogu značajno pridonijeti razvoju Cestice. Općina na taj način u djecu i mlade godišnje ulaže 2,5 milijuna kuna, što je 25 posto izvornog proračuna, a novac se raspoređuje na vrtić, nabavu radnih bilježnica, atlasa i mapa, na stipendije, produženi boravak i pomoćnike u nastavi. Općina je osigurala sredstva za rad svih udruga, a posebno pratimo i rad umirovljenika i mladih – započeo je načelnik. 

Brojni infrastrukturni projekti

Također, kako je istaknuo, jedna od bitnijih investicija na području općine je izvođenje radova na Aglomeraciji.

– Nositelj investicije je ‘Varkom Varaždin’, a Općina sufinancira radove s pet milijuna kuna. Također, Hrvatske vode su se uključile preko EU sredstava i pokrivaju razliku od 95 milijuna kuna. Radovi su pred završetkom odnosno i očekujemo da će završiti do konca prosinca. Od ostalih komunalnih investicija izgrađene su  nerazvrstane ceste, šest dionica, a vrijednost investicije je 800.000 kuna. Što se sredstava tiče, 250.000 kuna osigurano je od Ministarstva regionalnog razvoja, 100.000 kuna od Ministarstva graditeljstva, a razlika se osigurava u općinskom proračunu – pojasnio je Korotaj. 

Isto tako, u ulici Ljudevita Gaja u Cestici završeni su radovi na izgradnji oborinske odvodnje i nogostupa uz županijsku cestu gdje sredstva osiguravaju Županijska uprava za ceste sa 75 posto iznosa (1.500.000 kuna) te Općina s 25 posto iznosa (500.000 kuna). 

– Ovim putem se zahvaljujem Varaždinskoj županiji, županu Anđelku Stričaku i zamjenici Silviji Zagorec na pomoći koje županija usmjerava prema općini Cestica – poručio je načelnik pa nastavio: 

– U tijeku su i radovi na sanaciji klizišta u Natkrižovljanu ispod crkve svete Barbare, a vrijednost investicije je 750.000 kuna. Također, u pripremi su i radovi na sanaciji klizišta Radovec – Gornje Vratno u iznosu 612.000 kuna, a 70 posto toga financiraju Hrvatske vode te 30 posto Općina. I tu moram zahvaliti Hrvatskim vodama na sufinanciranju ovih projekata – rekao je načelnik. 

Isto tako, na području općine, HEP – ispostava Varaždin izgradila je trafostanicu u naselju Jarki te rekonstruirala niskonaponsku mrežu u više naselja na području općine, a još jedna od vrijednih investicija je i projekt Parka Križovljangrad. 

– Vrijednost investicije je 880.000 kuna od čega nam Agencija za plaćanje u poljoprivredi daje potporu sa 743.950 kuna, a radovi su završeni i čeka se tehnički pregled. Isto tako, želim ovim putem zahvaliti i župniku župe Križovljan vlč. Zorislavu Šafranu i župniku župe Natkrižovljan vlč. Mariu Filipoviću na brizi i investicijama oko sakralnih objekata – poručio je načelnik Korotaj. 

Što se tiče projekata koji tek slijede, popis je dugačak, a Općina je, prema riječima načelnika, već iste kandidirala prema određenim institucijama. Neki od njih su već i odobreni.

– Odobren nam je projekt rekonstrukcije dječjeg vrtića Cestica, dogradnja i nadogradnja, a preko mjere 7.4.1. nam je odobreno 7.515.000 kuna sredstava. Odobrena nam je i Rekonstrukcija društvenog doma Gornje Vratno preko mjere 7.4.1. u iznosu 4.623.000 kuna. Nadalje, krećemo i u izgradnju Društvenog doma u Jarkima, a za to će nam preko podmjere 7.4. LAG-a ‘Sjeverozapad’ biti osigurano 290.000 kuna. Isto tako, krećemo i s projektom ulaganja u igralište dječjeg vrtića za što nam iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade pristiže 105.000 kuna – otkrio je načelnik i dodao da se ovih dana očekuje početak radova Hrvatskih cesta na izgradnji skretača kod dvorane u Cestici i propusta u Brezju Dravskom.

Iako je mnogo infrastrukturnih projekata, na području općine se nastavljaju i drugi projekti poput projekta ‘Jer srce prepoznaje najbolje’ za kojeg iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva zdravstva stiže 433.000 kuna, a radi se o projektu kojim se promovira zdravlje. Također, tu je i program ‘Umrežavanje gradova’ vrijedan 150.000 eura čiji je nositelj upravo Općina Cestica, a partneri na projektu su njemačka općina Heiningen, Italija, Mađarska, te slovenska općina Ormož. 

– Uz ove već dobivene projekte, Općina ima pripremljeno desetak novih projekata koji se prije svega odnose na razvoj turizma na području općine. Kroz turizam, povezat ćemo i razvoj poljoprivrede i vinogradarstva. Općina je do sada imala raspisane natječaje za pomoć OPG-ovima i poduzetnicima te će to nastaviti činiti i ubuduće. Posebno mi je drago da je došlo do osnivanja Turističke zajednice i da će na taj način svi oni koji su se počeli baviti uslugama u turizmu dobiti pomoć i logistiku za svoju djelatnost. Nadam se da ćemo uspješno aplicirati gore spomenute projekte te vjerujem da ćemo imati pomoć Vlade, Varaždinske županije, a i saborskih zastupnika s područja Varaždinske županije, pogotovo Predraga Štromara kojem se zahvaljujem na uspješnoj suradnji oko razvojnih programa i nadam se da ćemo i dalje uspješno surađivati – rekao je načelnik. 

Izvrsni suradnici  

Na kraju je zahvalio svim svojim suradnicima, a onda je svojim sumještankama i sumještanima poslao i čestitku povodom Dana općine. 

– Zahvaljujem se na dobroj suradnji svim gradonačelnicima i načelnicima s područja varaždinske županiji, županima susjednih općina u Sloveniji, a posebno gradonačelniku grada Belišća i načelniku općine Heiningen iz Njemačke. Koristim priliku da se zahvalim na dobroj suradnji predsjedniku Općinskog vijeća Darku Majhenu, kao i svim vijećnicima, posebno hvala djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela koji s puno volje i truda  rade na pripremama na realizaciji projekata na području općine. Hvala svima koji se uključuju u rad Općine i time doprinose da se ona kvalitetno razvija, a posebno se zahvaljujem građanima i pravnim osobama čiji je rad i općenito djelovanje u društvu ostavilo prepoznatljiv trag. Svim žiteljima općine Cestica čestitam Dan općine, a svim našim gostima želim da se ovdje kod nas ugodno osjećaju – poručio je na kraju načelnik Korotaj. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba