Varaždinska općina Beretinec proslavila svoj dan

“Mlada ekipa u Općini ima volje, želje i htijenja – realiziraju se ili će se realizirati projekti vrijedni preko četiri milijuna kuna“

Objavljeno: 16.09.2022. zagorjeinternational

Varaždinska općina Beretinec u srijedu je, na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, proslavila svoj dan, a tim je povodom održana svečana sjednica koju je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kapeš koji je rekao da, u usporedbi s prošlom godinom kada su više mogli govoriti o planovima, pošto je nova vlast na čelu Općine bila tek nekoliko mjeseci, sada mogu puno više govoriti o onome što je odrađeno, pa je tako Kapeš kazao da su ove godine po prvi put donijelo odluku prema kojoj će stipendije dobivati svi redoviti studenti s područja općine, počevši od prve godine.
– Po prvi puta smo donijeli pravilnik o stambenom zbrinjavanju mladih na temelju kojeg smo raspisali natječaj te će ovih dana biti potpisani ugovori sa šest mladih obitelji koje ostaju ili dolaze u našu sredinu, a u najavi imamo još toliko koji se planiraju javiti do kraja godine ili početkom iduće – rekao je Kapeš, dodavši da su ovo stvari koje, uz niz drugih mjera i podizanje standarda, čine Beretinec općinom poželjnom za život.


Predsjednik Vijeća govorio je o suradnji sa susjednim općinama Vidovec, Sveti Ilija i Gornji Kneginec, s kojom su osnovali Turističku zajednicu Zagorski bregi koja će kako je istaknuo, zasigurno obogatiti turizam Beretinca.
– Kada govorimo o turizmu moramo spomenuti dvorac Šaulovec te zahvaliti Varaždinskoj županiji na njenim ulaganjima u ovaj biser šireg našeg kraja – zaključio je Kapeš.
Domaćin, načelnik Nikola Žganec rekao je da je unazad godinu dana Općina bila iznimno uspješna u povlačenju financijskih potpora od raznih institucija, istaknuvši da su na području općine završili, izvode se ili će se tek početi izvoditi radovi, čija vrijednost iznosi preko četiri milijuna kuna, dodavši da su to za malu sredinu poput Beretinca značajna sredstva.

Značajna ulaganja

Načelnik je zatim istaknuo u što točno Općina posebno ulaže sredstva.
– Naša svakodnevica su modernizacije i izvanredna održavanja nerazvrstanih cesta, programi zaštite kulturnih dobara, sanacije klizišta izgradnjom potpornog zida, ulaganja u sportsku infrastrukturu, izgradnja novih propusta, uređenja vodotoka, novi elektrovodovi, modernizacija i produžeci javne rasvjete, proširenja vodovodne mreže, ulaganja u poljske putove, uređenja javnih površina – rekao je načelnik Žganec te dodao kako Općina ulaže značajna sredstva i u ono najvažnije, svoje mještane.
– Izdvaja sredstva za rad udruga, ulaže u predškolski odgoj, sufinancira aktivnosti u školama, stipendira učenike i studente, roditeljima pruža financijsku pomoć i dodjeljuje bespovratne potpore mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja što je dokaz da je socijalno osjetljiva općina koja vodi brigu o svojim ljudima i uspostavlja poticajno kruženje – istaknuo je, dodavši:
– Općina će ubuduće stipendirati više učenika i studenata sa svog područja. Obrazovanje nam daje svijest o životu oko nas, priprema nas za život, pomaže nam izgraditi mišljenja i pruža nam nove perspektive. Obrazovanje je važno, to je činjenica. Nažalost, ono je i skupo, stoga Općina ima niz mjera pomoći mladima i roditeljima – rekao je.
Načelnik je istaknuo da s obzirom na to da mu je ovo prvi mandat na čelu Općine, imaju volje, snage, a vjeruje i znanja da svojim trudom i zalaganjem još brže ulažu u komunalnu, prometnu, vodoopskrbnu i telekomunikacijsku infrastrukturu.
– Želimo jačanje gospodarske konkurentnosti, podizanje sustava odgoja i obrazovanja, da pružamo sveobuhvatnu socijalnu zaštitu, da razvijamo sport, kulturu i turizam, da mladim obiteljima pomažemo u skladu svojih mogućnosti i da ne zaboravimo na naše umirovljenike. Mi smo tu zbog svojih mještana, a Općina ima potencijale koje može i mora iskoristiti te se nadam da ćemo zajedničkim snagama i timskim radom uspjeti realizirati zacrtane ciljeve – zaključio je Žganec.
Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je da na području općine ima puno investicija te da se općina razvija na svim područjima, ističući da je smještaj općine specifičan.
– Oslanja se na Grad Varaždin, tako da u ovom nizinskom dijelu prema Varaždinu grade poduzetničku odnosno gospodarsku zonu koja se jako dobro razvija. Ovaj brdoviti dio je posvećen uzgoju voća, povrća i vinogradarstvu, a u posljednje vrijeme građani i OPG-ovi sve više na tom dijelu uređuju svoje objekte kao kuće za odmor, što nas veseli, a pogotovo ovaj naš turistički bum – izjavio je župan Stričak, najavivši skori veliki projekt.


– Kruna svega toga bit će uređenje dvorca Šaulovec u Hrvatski talent centar. Ove smo godine započeli s uređenjem vanjskog dijela stolarije i jednim dijelom krovišta, ali kad se dvorac privede svrsi, bit će pravi ‘bombončić’ – zaključio je Stričak koji je na poklon dobio umjetničko djelo, rad Marije Pongrac, sliku dvorca Šaulovec.
U ime čelnika jedinica lokalne samouprave govorio je načelnik Petrijanca Željko Posavec, koji je naglasio da, budući da investicije uvelike nadmašuju izvorni dio proračuna, su rezultati koji se postižu u općini impresivni.

Odlični rezultati

– Mlada ekipa u Općini ima volje, želje i htijenja. Nije propustila niti jedan natječaj, ni osigurati sredstva EU fondova za ulaganje na području općine i vjerujem da će tako biti i dalje – zaključio je  Posavec.

Državni tajnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Tomislav Paljak, također je istaknuo da su vidljivi rezultati ulaganja na području općine, dodajući da vjeruje da će vodstvo Općine tako nastaviti i dalje.
Na svečanoj sjednici dodijeljena su i priznanja pojedincima koji posebno svojim radom i djelovanjem rade na dobrobiti i razvoju općine. Priznanja za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena su Katarini Valentak, Mariji Žimbrek, Idi Horvatić, Marti Kapeš, Mihaelu Šinku, Petru Njegovcu, Klari Požgaj, Niku Vidiću i Lani Tomašković, a priznanje za doprinos ugledu i promociji općine u zemlji i svijetu uručeno je Lani Šćukanec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba