Ovo je stvarno bizarno...

Kontrolor HRT-a navirivao u stan 57-godišnjaka i utvrdio da se u njegovom stanu nalazi TV-prijemnik koji vlasnik nije prijavio, cijeli je slučaj završio na sudu

Objavljeno: 20.08.2022. zagorjeinternational

Prema pisanju Telegrama, kontrolor HRT-a navirivao je u stan 57-godišnjeg Splićanina kako bi utvrdio da se u njegovom stanu nalazi TV-prijemnik koji vlasnik nije prijavio. Cijeli je slučaj zatim završio na sudu, no optužba je neslavno propala.

Naime, HRT nije uspio dokazati da je Splićanin gledao njihov program na neprijavljenom televizoru pa je Općinski prekršajni sud u Zagrebu nedavno donio presudu kojom ga je oslobodio krivnje. Spomenuto se navirivanje dogodilo još u siječnju 2020. godine kada je kontrolor o ovom ‘slučaju’ napravio zapisnik, ali ga vlasnik nije htio potpisati. Poručio mu je, tvrdi HRT-ov kontrolor, da “takve zapisnike sud ni ne priznaje”. No, HRT je ipak pokrenuo prekršajni postupak stavljajući Splićaninu na teret kršenje Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji koji propisuje da će korisnik koji nije prijavio TV-prijemnik ili gleda odjavljeni TV-prijemnik biti kažnjen s 1000 kuna.

Zanimljivo je, da se predstavnici HRT-a na sudu nisu pojavili, a sud je iz priloženih dokaza zaključio kako se ne može utvrditi kada je televizor kupljen. Iako je sud tražio od HRT-a dokaz o tome, tijekom postupka predstavnici HRT-a nisu se o tome očitovali. To je pak ključan podatak jer Zakon propisuje da se TV-prijemnik mora prijaviti u roku 30 dana.

– Kako nije utvrđeno kada je TV-prijemnik nabavljen nismo mogli ni utvrditi je li prošao zakonski rok od 30 dana – navodi se u sudskoj presudi kojom je Splićanin oslobođen krivnje, a sud nije dodatno ispitivao HRT-ovog kontrolora kao svjedoka jer je iz priloženih dokaza bilo jasno kako ni on nije zapravo znao kada je Splićanin donio televizor u stan i je li uopće istekao zakonski rok za prijavu.

– U postupku nije bilo moguće utvrditi odlučnu činjenicu od koje zavisi prosudba je li okrivljenik počinio prekršaj za koji se tereti, pa je sud temeljem postupovnog načela ‘in dubio pro reo’ donio odluku da ga oslobodi optužbe – zaključuje se u presudi na koju HRT ima pravo uložiti žalbu Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba