Pronevjerili čak dva milijuna kuna, Hajdaš Dončić traži očitovanje

MUTNI POSLOVI: Vojni špijuni ”višak” novca za misije trpali u vlastite džepove?

Objavljeno: 22.07.2022. zagorjeinternational

Djelatnici Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) generala Ivice Kindera pod istragom su zbog pronevjere od dva milijuna kuna, prenosi Index. Kako je navedeno, do istrage je došlo zbog lažiranja troškova u inozemnim misijama, a s kojima je bio upoznat i isto tolerirao i jedan od pomoćnika ravnatelja.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić zatražio je jučer od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost i ravnatelja Kindera očitovanje o informacijama da je veći broj zaposlenika te agencije lažirao troškove i nenamjenski trošio novac koji su dobivali za posjete misijama u Poljskoj, Litvi i Libanonu. Također, zatražio je da se očituju je li se to zaista dogodilo i je li o svemu obaviješteno Državno odvjetništvo, a smatra da bi njihova očitovanja mogao dobiti u vrlo kratkom roku.

Slučajnost

Pronevjeru novca pripadnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost utvrdili su tijekom dva nadzora rada VSOA-e. Naime, prije nekoliko tjedana stigli su u rutinsku kontrolu nadzora rada VSOA-om i tom im je prilikom jedan od zaposlenika ukazao na nenamjensko trošenje novca. Sve informacije o ovom velikom skandalu obavijene su oznakom tajnosti, a prema neslužbenim informacijama, s pronevjerom sredstava bio je upoznat jedan od Kinderovih pomoćnika koji je to tolerirao kao i lažno prikazivanje troškova za putovanja.

Prema neslužbenim informacijama, o svemu su obavijestili predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, ali zasad nije poznato jesu li izvješće uputili i DORH-u kao ni jesu li otvoreni izvidi u ovom slučaju.

Kako je to izgledalo?

Pronevjera se događa, kako piše Index, otprilike tako da bi pripadnici VSOA-e odlazili u posjet u neku misiju te bi za troškove, primjerice, uzeli 30.000 kuna, a potrošili bi 10.000. Razliku ne bi vratili niti bi potrošeno pravdali računima. Nadzornici su nakon prikupljenih prvih informacija ubrzo stigli u dodatni nadzor.

Ova velika afera događa se u trenutku kada se VSOA još nije oporavila od sličnog skandala u kojem su njezin bivši ravnatelj general Darko Grdić i njegov zamjenik general Ognjen Preost u prosincu prošle godine osuđeni jer su novac namijenjen specijalnim poslovima isplaćivali jedan drugom i koristili ga za osobne potrebe. Pritom je država oštećena za oko pet milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba