ZA UBLAŽAVANJE POSLJEDICA TUČE: Predstavljeni detalji tri milijuna kuna vrijednog javnog poziva za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi

“Zahtjeve putem natječaja ćemo zaprimiti, no isplata će ići tek kad vidimo konačni iznos koji će odobriti Ministarstvo“

Objavljeno: 20.07.2022. Valentina Cigula

Kako je Vlada RH za područje svih šest županija na kojima je nastala šteta prouzročena elementarnom nepogodom – tučom dodijelila 25 milijuna kuna, Krapinsko – zagorsko zagorska županija objavila je javni poziv za svoj dio, za dodjelu potpore male vrijednosti u poljoprivredi za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području županije, odnosno na području općina Hum na Sutli, Zagorska Sela, Veliko Trgovišće, Kumrovec i Bedekovčine te gradova Klanjec i Oroslavje.

Detalje javnog poziva na press konferenciji održanoj u Poslovno – tehnološkom inkubatoru KZŽ, predstavila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić koja je pojasnila da su prihvatljivi korisnici poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika i/ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podružnice Krapinsko-zagorske županije sa sjedištem na području županije, sa štetama u poljoprivredi i/ili na poljoprivrednom zemljištu, na imovini koja nije osigurana sa područja gradova Klanjec i Oroslavje i/ili općina Bedekovčina, Hum na Sutli, Kumrovec, Veliko Trgovišće i Zagorska Sela, oni su prijavili štetu u Registar šteta sukladno odredbama Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i Pravilnika o Registru šteta od prirodnih nepogoda, a štete su nastale na poljoprivredi (trajni nasadi, cvijeće, povrtlarske i ratarske kulture), zemlji i stoci, mehanizaciji i opremi za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, na solarnim panelima koji se koriste za poljoprivrednu proizvodnju te na plastenicima/staklenicima koji se koriste za poljoprivrednu proizvodnju. Potrebnu dokumentaciju potrebno je dostaviti do 1. rujna.

– Odluka Vlade sročena je na način da svaka Županija u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede izradi program potpore male vrijednosti. Ova potpora smatra se de minimum potporom. Prve procjene koje su bile na terenu, bez općine Bedekovčina, bio je temelj Ministarstvu poljoprivrede, da dođe do neke razdiobe iznosa od 41,3 milijuna kuna. Sve štete na svim vidovima infrastrukture gospodarstva i poljoprivrede, u službenim podacima registra štete, s 1. srpnjem za našu županiju, iznosile su 45 milijuna kuna.– kazala je Mihovilić, dodavši:

Do sto posto

-Ministarstvo je izradilo indikativnu raspodjelu iznosa potpore za poljoprivredu. Indikativan iznos potpore za našu županiju iznosi 3.025.000 kuna. Taj iznos je bez Bedekovčine jer Bedekovčina je ušla kasnije. Govorimo o indikativnom iznosu, a postoje postupci kada će Ministarstvo poljoprivrede ponovno redefinirati i ići prema nekim konačnim iznosima potpore. Iznos potpore može biti do sto posto. Iznos koji će naši poljoprivrednici ostvariti ovisi o iznosu potpore koji će biti dodijeljen županiji na temelju konačnog registra šteta koji će biti na poljoprivredi – pojasnila je.

Pročelnica Mihovilić pojasnila je i zašto je taj program trebalo donijeti.

– Potpora se smatra de minimus i promatra se da korisnici mogu ostvariti potporu kroz tri fiskalne godine do 20.000 eura. Tu se promatra ono što su oni ostvarili dosad kroz to razdoblje unutar tri godine i to u obrascu moraju navesti, no u taj iznos uključuje se i ta potpora koju mogu očekivati, tako da tu postoji stanovito ograničenje u visini iznosa potpore koju mogu ostvariti. Vlada i Agencija za plaćanje u poljoprivredi raspisala je i natječaj za mjeru 5.2.1. za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenih elementarnim nepogodama. Ako govorimo o vinogradima, na području Klanjca i Kumrovca je dosta vinograda i voćnjaka stradalo. Oni mogu ići skroz u zamjenu nasada i sadnju novog. Nema preklapanja, dakle ako se netko odluči za rekonstrukciju vinograda skroz na novo , ne može dobiti potporu za vrijednost izgubljenog nasada na našem javnom pozivu – rekla je, dodavši:

– Kada svih šest županija dostavi konačne liste, tada će oni odrediti iznos potpore. Natječaj smo raspisali, zahtjeve ćemo zaprimiti, no isplata će ići tek kada vidimo konačni iznos koji će odobriti Ministarstvo. Javni poziv uputili smo i prema tim jedinicama lokalne samouprave da objave na svojim web stranicama kako bi si poljoprivrednici mogli uzeti potrebnu dokumentaciju koja je poprilično jednostavna u odnosu na ostale natječaje koji se provode. To je zahtjev za dodjelu potpore koji mora biti ovjeren i potpisan od strane podnositelja. Govorimo o zahtjevu koji je na dvije stranice. Ono što možemo izvaditi iz Registara, nećemo ih s time opterećivati. Moraju dostaviti Zahtjev za  dodjelu potpore potpisan i ovjeren od strane podnositelja, Preslika važeće osobne iskaznice podnositelja zahtjeva, Preslika žiroračuna,  Izvadak iz obrtnog registra (obrti), izvadak iz registra nadležnog Trgovačkog suda (pravne osobe), (OPG ne dostavlja navedene dokumente), Rješenje o upisu u Upisnik poljoprivrednika i/ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – rekla je.

Osam dana

V.d. pročelnice upravnog odjela za opće i zajedničke poslove Marija Bedeniković pojasnila je da oni koji dosad nisu prijavili štetu, to više ne mogu napraviti jer postoje zakonski rokovi u kojima oni to mogu napraviti.

– Od proglašenja prirodne nepogode, osam dana, oštećenici se mogu prijaviti svojoj jedinici lokane samouprave da prijave nastalu štetu. To je već prošlo. Tko se prijavio, prijavio se – kazala je Bedeniković.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar pojasnio je da je Vlada RH donijela odluku o dodjeli potpore za naknadu štete za šest županija, za poljoprivredu 25 milijuna kuna, za nerazvrstane ceste pet milijuna, za gospodarstvo šest i za ostalu komunalnu i društvenu infrastrukturu 18 milijuna kuna.

-Vlada je napravila i inicijalnu raspodjelu sredstava za nadoknadu štete u poljoprivredi i taj se javni poziv odnosi na to. Procijenjena vrijednost štete što se tiče poljoprivrede je prema tablici Ministarstva, bez općine Bedekovčina, 13.702.000 kuna za našu županiju, a nama je na raspolaganju nešto manje od tri milijuna. To su inicijalna sredstva da bi se uopće javni poziv mogao raspisati. Naravno, za sve štete koje su nastale u svibnju i lipnju, će se poljoprivredni proizvođači moći prijaviti, a krajnji iznos će biti definiran kada će proći krajnji rok za upis svih šteta. Da se to ne bi čekalo jer je u nekim općinama taj rok 20. kolovoza, mi smo se požurili i na Skupštini smo donijeli odluku o usvajanju programa kojeg smo morali napraviti, da bi onda na njega dobili suglasnost Ministarstva poljoprivrede, i nakon toga i inicijalna sredstva za raspisivanje ovog javnog poziva. Dakle, šest županija ima tu mogućnost, a mi smo prvi koju smo ovaj javni poziv i otvorili s jučerašnjim danom. On će biti otvoren do 1. rujna i ovim putem pozivam sve poljoprivrednike s područja stradalih općina i gradova da pročitaju javni poziv i da se jave na natječaj – rekao je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba