KAO NA FILMU - POGLEDAJTE VIDEO UHIĆENJA! Zagorska policija uhitila osmero pripadnika dilerskog lanca, prijeti im višegodišnja zatvorska kazna

NAMIJENJENO PRODAJI PO ZAGORJU I ZAGREBAČKOM PRSTENU: Zaplijenjena droga i pribor za proizvodnju vrijedni 15-ak milijuna kuna!

Objavljeno: 15.07.2022. Vanja Hozmec

Osam kilograma marihuane, preko 40 kilograma amfetamina, 88 litara kemikalije, oko tri kilograma kokaina, 38 grama tableta MDMA, 65 mililitara ulja konoplje, nekoliko konzumiranih jointova, jedna malokalibarska puška, jedan pištolj, drobilice za mljevenje, digitalne vage, mobiteli, SIM kartice, novac u kunama i eurima. Procijenjena tržišna vrijednost pronađenih predmeta iznosi oko 15 milijuna kuna ili oko dva milijuna eura! Epilog je to spektakularnog uhićenja osmero pripadnika dilerskog lanca kojem je uspješno na kraj stala zagorska policija, a povodom čega je u sjedištu Policijske uprave krapinsko – zagorske u Zaboku održana konferencija za medije. 

Složeno kriminalističko istraživanje

Načelnik zagorske policije Josip Bukvić izvijestio je da je uhićeno ukupno osam osoba, tri u dobi od 25 godina, jedna u dobi od 28 godina, jedna u dobi od 31 godine, dvije u dobi od 32 godine te jedna ženska osoba u dobi od 31 godinu. Također, protiv četiri osobe podnijete su kaznene prijave Uredu za suzbijanje korupcije, organiziranog kriminaliteta te su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave krapinsko – zagorske.

– Protiv jedne osobe starosti 25 godina, podnijet će se optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz oblasti zlouporabe droga. Protiv dvije osobe podnijet će se optužni prijedlozi zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja. U ovom slučaju radilo se o izuzetno složenom kriminalističkom istraživanju u kojem su članovi zločinačkog udruženja pokazali veliki stupanj međusobne organiziranosti u kriminalnim aktivnostima. Policijski službenici nastavljaju i dalje kriminalističko istraživanje vezano uz navedeni slučaj – kazao je Bukvić te pohvalio sve policijske službenike koji su sudjelovali u pripremama i realizaciji kriminalističkog istraživanja, provođenju dokaznih radnji te na visokoj profesionalnosti i stručnosti u obavljanju policijskog posla.

Voditelj službe kriminalističke policije Policijske uprave krapinsko – zagorske Željko Košutić otkrio je da je istraživanje trajalo više od šest mjeseci, da je obuhvaćeno više osoba, a da je sve rezultiralo uhićenjem osam državljana Republike Hrvatske i zapljenom ranije navedenog.

– Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 29-godišnji hrvatski državljanin M.G. ustrojio zločinačko udruženje u koje je povezao dvojicu 23-godišnjih hrvatskih državljana J.V. i I.T. te 32-godišnjeg hrvatskog državljanina M.V. koji su za istog sakrivali i prodavali drogu te pronalazili kupce i sudjelovali prilikom primopredaje i prodaje navedenih droga. Vrijednost droga je višemilijunska, a nadam se da će i kazna biti višegodišnja – rekao je Košutić pa nastavio: 

Krapinsko – zagorska i Zagrebačka županija 

– Droga je bila namijenjena za konzumente s područja Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije, koliko je dosad u istraživanju utvrđeno. Isto tako, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava protiv 32-godišnjeg hrvatskog državljana i njegovih suradnika. Svima je određen istražni zatvor kod suca istrage, dok je za trojicu hrvatskih državljanina podnijeta kaznena prijava u Zlataru, nakon ispitivanja su pušteni na slobodu – rekao je Košutić te dodao da su u ovom slučaju uhićene sve osumnjičene osobe te da nema drugih osoba uključenih u ovo konkretno zločinačko udruženje. 

Na pitanje jesu li članovi organizacije uspjeli prodati jedan dio droge na ilegalnom tržištu, rečeno je da ti podaci zasad nisu dostupni, a jedino je poznato da su prodavali na području Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije, kako je ranije istaknuto.

Voditelj službe kriminaliteta droga Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Dražen Rastović dodao je da se ovdje radi o izuzetno dobro organiziranom zločinačkom udruženju u kojem je prisutna hijerarhija, određena disciplina i podjela posla.

– Nije bilo jednostavno, no uz izuzetne napore kolega iz uprava i nas iz uprave kriminalističke policije, uz suradnju s USKOK-om, ovo kriminalističko istraživanje je privedeno kraju, onako kako smo planirali. Ova press konferencija je jedna od bitnih i važnih informacija za medije, pučanstvo da hrvatska policija zajedno s navođenjem Državnog odvjetništvom provodi svakodnevno aktivnosti na suzbijanju zlouporabe i krijumčarenja droge. Na nacionalnom planu suzbijanja kriminaliteta droga, ovo kriminalističko istraživanje je jedan od doprinosa – naglasio je Rastović. 

Rast trenda 

Rastović je također pojasnio da svako kriminalističko istraživanje koje završi kaznenom prijavom na USKOKU je po definiciji zločinačko udruženje jer se radi o kaznenim djelima iz članka. 329. i 328. Kaznenog zakona, a da je takvih kriminalističkih istraživanja sve više. 

– Trendovi u Republici Hrvatskoj što se tiče zlouporabe i kriminaliteta droga, kao i šire, na području Europe, su u porastu. Dakle, radi se o jednom trendu sve veće proizvodnje, ponude, ali i potražnje za drogama. Bitno je da policija na ovakav medijski način prezentira naša kriminalistička istraživanja u svrhu generalne prevencije, depopularizacije trošenja droga i kriminaliteta – rekao je Rastović. 

Što se tiče kazni, rečeno je da kada se radi o zločinačkom udruženju, kazne su puno teže nego kad se radi o dilerskoj skupini, krijumčarenju ili preprodaji. Istaknuto je da su za osumnjičene moguće i kazne dugotrajnog zatvora.  

Pogledajte i spektakularnu snimku uhićenja. 

YouTube, Kanal MUP-a RH i policije

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba