Energetski centar “Bračak” u listopadu 'ubrzava' i postaje mjesto na kojem će se pronalaziti razna rješenja za izazove mobilnosti KZŽ

“Želimo dobiti rješenja koja će ući u inkubacijski postupak i koja ćemo onda i primijeniti, a cilj nam je privući mlade”

Objavljeno: 14.07.2022. Vanja Hozmec

U prostorijama Energetskog centra ‘Bračak’ održana je konferencija za medije povodom pokretanja Akceleracijskog centra ‘Bračak’ u kojem se jednom godišnje održavaju ‘hackathoni’, natjecanja u kojima se skupinama koje se prijave predstavljaju izazovi koje potom treba riješiti. Prvi ‘hackathon’ na rasporedu je u listopadu pod nazivom ‘NEB4INNOVATION’, a radi se od 48-satnom događaju natjecateljskog karaktera, kojemu je cilj identificirati ideje koje se najbolje nose s izazovima mobilnosti u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac rekao je da je potrebno napraviti inovativnu zajednicu koja će se staviti u funkciju rješavanja problema i izazova s kojima se danas suočavamo.

Uz bok najboljima

– Prve dvije teme koje ćemo ponuditi inovativnoj zajednici, ‘start-upovima’ i inovatorima, svom kreativnom potencijalu mladih ljudi koje imamo u Krapinsko – zagorskoj županiji, ali i šire u Republici Hrvatskoj, ponudit ćemo teme mobilnosti, prilagodbe na klimatske promjene, ono što vas konkretno muči. Na taj način planiramo iskoristiti europska sredstva koja imamo na raspolaganju, čak tri fonda plus sredstva Krapinsko – zagorske županije, kako bismo dobili dobra rješenja koja će onda ući u takozvani inkubacijski postupak i kako ćemo ta rješenja onda primijeniti. Poanta je privući mlade kreativne ljude, da ih uvedemo u priču, zadržimo na našem području i damo im priliku da svoja znanja razvijaju uz mentorstvo ustanova kao što je Poduzetnički inkubator, REGE-a, naši europski partneri te da se razvijaju i ovdje u Zagorju rade projekte koji stoje uz bok najboljima u Europi – pojasnio je Domac. 

Direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša ispričala je da je ovaj program akceleracije inkubacije u Energetskom centru dio šire priče koja nosi naziv “Zagorje green“ i gdje se zajedničkim snagama regionalne i energetske agencije Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije, uz potporu Razvojne agencije, educiraju i pomažu mladi start-upovi i razvojni timovi da kreiraju određenu novu vrijednost u društvu. 

– Prvo krećemo s jednim novim modelom, izazovima i organiziramo hackathone za razvojne timove i tvrtke da riješe određene probleme u dijelu mobilnosti. Tu je i partner Krapinsko – zagorska županija. Upravo zato što se želimo prvo primiti određenog problema javnog prijevoza, ali i partnerirati s privatnim sektorom i vidjeti na koji sve način i koje sve oblike mobilnosti možemo ponuditi javnom i privatnom sektoru, a da se oni baziraju i na principima zaštite okoliša i odgovornog poslovanja, odgovornog pristupa prema samom okolišu. Poduzetnički centar također pomaže u razvoju horizontalnih vještina samih poduzetnika, dakle razvoj poslovnog modela za svu tehničku podršku, ovdje je stručan tim. Regionalna i energetska agencija, a ono što je svakako novo je mogućnost da je Poduzetnički centar upravo jučer primljen u jednu zajednicu prepoznatih centara od strane HAMAG-Bicroa gdje smo jedan od glavnih partnera za razvoj inovativnog poduzetničkog koncepta, gdje također pružamo tehničku podršku svim mladim inovatorima – rekla je Matuša. 

Što se tiče samog programa koji će se odvijati u Energetskom centru “Bračak”, u okviru ‘hackathona’ će se 48 sati fizički rješavati izazovi, a najbolje rješenje će dobiti određene nagrade. 

– Definirali smo četiri glavna izazova s područja mobilnosti, a svi detalji bit će poznati do kraja srpnja. Isto tako, do kraja srpnja bit će objavljen i javni poziv za rješavanje izazova, a zatim slijedi period prijava koji će trajati dva mjeseca i u kojem će se ujedno kontrolirati tko je ponudio najbolje rješenje koje se može razvijati u okviru ‘hackathona’. Također, održat će se i dva pripremna događanja kako bi se budućim sudionicima približili izazovi, da bi se vidjelo koji timovi su zainteresirani, pa da se u skladu s tim može okupiti i mentorska zajednica koje će pomoći prilikom rješavanja izazova – rekla je Matuša. 

Svakodnevni izazovi 

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je užitak biti na čelu županije u kojoj djeluju dvije tako sjajne institucije poput REGEA-e i Poduzetničkog centra, koje brzo reagiraju na izazove današnjice, ali ne samo na način da ih komentiraju, nego odmah nude i mogućnost mladim, kreativnim i školovanim ljudima da svoje ideje prezentiraju te da ponude neka rješenja.

– Danas se svakodnevno otvaraju novi izazovi. I dok je globalno zatopljenje jedan od izazova o kojem smo govorili godinama, a nismo činili gotovo ništa, preko noći je agresija Rusije na Ukrajinu otvorila jedno drugo pitanje, a to je energije. Svi oni projekti zelene energije, solarnih elektrana, toplinskih pumpi i slično, su odjednom postali ‘in’. U budućnosti će tri stvari biti ključne za svaku državu, a to su dovoljno vode, energetska neovisnost i prehrambena dostupnost. Ovdje imamo sreću da imamo najjaču energetsku agenciju u Hrvatskoj, a i šire, da imamo gospodina Domca koji je prepoznat na europskoj razini te vjerujem da će ovo biti izuzetno zanimljivo mladim i kreativnim ljudima te da će kroz akcelerator izraziti svoje ideje. Imat će adekvatan prostor, bit će tu i novčanih nagrada, a sve u cilju da zajedno ponudimo neka rješenja koja bi mogla prerasti u neke nove proizvode u zelenim energijama – zaključio je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba