U Skupštinskoj dvorani varaždinske Županijske palače počeli 2. Jagićevi dani

“Ovo je prilika za nove početke i projekte, ali i za otvaranje vrata brendiranju endemskog znanstveno stručnog skupa na Sjeveru“

Objavljeno: 06.07.2022. zagorjeinternational

U Skupštinskoj dvorani varaždinske Županijske palače, u utorak su započeli 2. Jagićevi dani: komunikologija, filologija, metodika, a znanstveno-stručni skup je već prvoga dana okupio brojne jezikoslovce, književnike te akademike. Znanstveno-stručni skup se održava u organizaciji Sekcije za usmeno pripovijedanje i filologiju udruge Kreativni studio “Logos“ Varaždin, a pokrovitelji su Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Sudionicima skupa obratila se i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Ponosni smo na našu nepokretnu, ali i nematerijalnu baštinu, no ponosni smo i na ljude koji su u prošlosti stvarali, živjeli i gradili naš današnji svijet. Jedan od njih zasigurno je bio i Vatroslav Jagić, svjetski poznati jezikoslovac i slavist i rođeni Varaždinac. On je jedan od onih ljudi čiji je glas svjetski poznat i koji je prenio ime našeg grada i županije diljem svijeta – rekla je Zagorec te istaknula da Varaždinska županija aktivno radi na očuvanju nacionalnog identiteta i jezika

 – Kroz Centar izvrsnosti za hrvatski jezik naši mentori i brojni suradnici rade intenzivno i na jezičnoj pismenosti, razvijajući već kod osnovnoškolaca osjećaj za svoj materinji jezik, a tijekom godine podupiremo i brojne druge projekte i programe koji su, direktno ili indirektno, povezani s hrvatskim jezikom i očuvanjem tradicije – kazala je.

Očuvanje naslijeđa

Predsjednica Organizacijskoga odbora, Martina Hranj, naglasila je važnost Jagićevih dana.

– Jagićevi dani kao znanstveno – stručni skup važni su prije svega za naš grad i županiju jer na taj način obilježavamo nasljeđe koje nam je ostavio naš Varaždinac, znanstvenik, filolog i slavist Vatroslav Jagić. Kao znanstvenici i sugrađani odgovorni smo da njegovo nasljeđe održavamo živim. Vrijeme je da ponovo otkrijemo vrijednosti koje nam je ostavio kao znanstvenik, ali i kao osebujna osoba širokih interesa kako bismo mogli poticati, prije svega kod mladih, interes za znanost, komunikaciju i toplu ljudsku riječ – rekla je Hranj.

Predsjednica Programskoga odbora Jasmina Dvorski kazala je da su Jagićevi dani prilika i vrijeme za nove početke, projekte, ideje, ali i za otvaranje vrata brendiranju endemskog znanstveno stručnog skupa na Sjeveru.

– Cilj ovog skupa je, osim očuvanja digniteta struke filologa, metodičara, komunikologa, prenositelja hrvatske riječi, i poučavanje djece i zainteresirane javnosti vrijednostima i vrlinama koje će pomoći da svi postanemo sposobne i cjelovite osobe – istaknula je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter