Svoj imendan slave: Marija, Mirjam, Maša, Marijeta, Marika, Maruška, Meri, Mia, Ria, Mija, Mila, Milica, Milka, Milan, Milun i Miljenko

Evo kako su nastala imena današnjih slavljenika

Objavljeno: 06.07.2022. zagorjeinternational

Marija je biblijsko ime. Najčasnija je Isusova Majka. Upravo s obzirom na nju, Marija je vijekovima najraširenije ime u kršćanskim zemljama, s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima. Naš je oblik Marija prema latinskom izričaju: Maria. U izvornome hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje. Drugi oblici ovog imena su Mirjam, Maša, Marijeta, Marika, Maruška, Meri, Mia, Ria i Mija.

Mila je žensko ime domaćeg porijekla. Značenje imena dolazi iz pridjeva mila (draga) koji je uzet za lično ime. Iz ovog pridjeva izvedena u mnoga imena Milica, Milka, Milan, Milun i Miljenko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba