DND Zabok održao posljednju radionicu zdravog kuhanja za djecu petog ciklusa projekta “Zdravo i fino“

SMOOTHIEJI, JUHA, FALAFELI, RIBA, MNOŠTVO POVRĆA: “Kao i svaki put, dobro smo se zabavili, a i nešto novo naučili”

Objavljeno: 23.06.2022. zagorjeinternational

Prošle subote je Društvo “Naša djeca“ Zabok organiziralo treću i posljednju radionicu zdravoga kuhanja za djecu u ovom, petom ciklusu nagrađivanog projekta “Zdravo i fino“.

– Ponovo se s nestrpljenjem iščekivala radionica zdravoga kuhanja u kojoj sudjeluju nove generacije članica i članova Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma te zainteresirane članice Zabočkih mališana putem kojih usvajaju vještine zdravoga kuhanja i izbora zdravih namirnica te se na taj način kod djece širi priča o važnosti zdrave i pravilne prehrane – rekla je voditeljica projekta “Zdravo i fino“ Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

I ovaj je put radionica kuhanja bila više nego uspješna, zahvaljujući iskusnoj i uhodanoj kuharskoj ekipi volonterki i volontera DND-a: Anki Ilinčić, Vjekoslavu Flegaru, Anji Kolarić, Jani Borovčak, Meliti Hršak, Miji Hlaban, Dori Krznar na čelu s voditeljicom radionica zdravoga kuhanja Snježanom Krpes koja je osmislila cijeli koncept kuhanja i pripreme hrane s djecom za ovu radionicu. Svojim su fotografskim i video okom sve zabilježili stalni suradnici Mirko Cvjetko i Igor Jadan.

Brza priprema

-Ova radionicu radionica obilovala je svježim ljetnim voćem i povrćem, ribom, salatama, a spremala su se jela koja ne trebaju dugu pripremu. Radionicu smo započeli nezaobilaznim smoothijem, ovaj put tropskim s okusom ananasa i kokos napitka. Slijed smo nastavili juhom od crvene leće i domaće svježe rajčice, a djecu smo poučili koliko je jadranska srdela zdrava riba, cjenovno pristupačna i može se napraviti na 1000 načina. Odlučili smo se na filetiranje i prženje u sjemenkama sezama, a uz ribu na isti način smo pripremili i trokutiće seitana, svladavši mariniranje u maslinovom ulju, soli i svježim začinima, kadulja, majčina dušica. Djeci je posebno prijalo zapečeno hrskavo povrće, mrkva, batat, češnjak, luk, krumpir, isto sa svježim začinima, kao i tradicionalno jelo s Bliskog istoka, ukusne kuglice od slanutka tzv. falafeli, uz koju smo pripremili i ljetnu salatu od žitarice kvinoje, povrća i maslina i umak od sjemenki suncokreta. Hit radionice bio je bio-sladoled od smrznute banane s okusima bobičastog voća maline, borovnice, višnje te zdrave trbušaste američke palačinke s preljevom od tamne čokolade, jagode i javorova sirupa. Posebno je zadovoljstvo, nas odraslih, kad djeca odu zadovoljna s radionice jer im je fino sve to što smo zajedno skuhali i jer su nešto novo naučili, bilo da je neka nova namirnica ili tehnika rezanja i kuhanja – izjavila je voditeljica radionica zdravoga kuhanja Snježana Krpes.

Svoje dojmove podijelila je s nama sudionica radionice Hana.

 -Na radionici mi je bilo lijepo. Saznala sam za nekoliko novih jela i naučila ih spremati. Posebno mi se svidjelo to što smo radili po dva jela u jednoj grupi. Bilo mi je super što smo naučili kako napraviti sladoled. Ovog puta smo i imali dva deserta. Kao i uvijek sve je bilo i zdravo i fino – kazala je Hana, a nadovezala se i Marta koja je također sudjelovala u radionicama:

Nova znanja

 -Na radionici kuhanja su mi se jako svidjeli recepti koje smo pripremali. Najbolje su bile palačinke, pogotovo s preljevom od jagoda i malina. Bilo je zabavno, zdravo i fino. Doma ću probati napraviti juhu od crvene leće koja je također bila jako ukusna – rekla je, a Jakov, također sudionik radionice zaključio je:

 -Radionice zdravog kuhanja uvijek otkriju nešto novo. Bilo to, tehnike kuhanja ili neka druga jela koja nismo imali priliku do tad kušati. U ovoj, zadnjoj radionici ovog ciklusa, upoznao sam se s jelom pod nazivom falafeli. Kao i svaki put, dobro smo se zabavili, a i nešto novo naučili. Bilo mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati i na ovoj radionici i veselim se budućima – istaknuo je.

Tijekom ljeta kuharski i kreativan tim suradnika DND-a Zabok planira pripremiti jedan novi priručnik-kuharicu u kojemu će, osim recepata sa zdravim jelima, biti opisane i prikazane sve tehnike kuhanja i rezanja koje su se koristile u sve tri radionice ovog ciklusa.

Najnovije po kategorijama

˝Kada se sjetim kako smo igrali nogomet zajedno teško je, a ovo je naš mali doprinos da se prisjetimo svega što je dao za nogomet, našem klubu i što je kao čovjek dao svima nama˝
Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

KAMO NAKON SREDNJE? Fakultet organizacije i informatike ima novi modernizirani preddiplomski trogodišnji stručni studij poslovne informatike u vašoj neposrednoj blizini!

Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

Objavljeno: 06.07.2022. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter