Izložba ostaje otvorena do 15. srpnja

U utorak je u zabočkoj Gradskoj galeriji otvorena izložba hvaljenog zagorskog umjetnika Željka Kropfa pod nazivom “Nedovršena priča”

Objavljeno: 17.06.2022. zagorjeinternational

U utorak je u Galeriji grada Zaboka otvorena 15. samostalna izložba Željka Kropfa “Nedovršena priča”, pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije, Grada Zaboka, Pučkog otvorenog učilišta Zabok i Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”. 

Kropf je nagrađivani akademski slikar koji je u svom bogatom stvaralačkom radu sudjelovao u preko 50 skupnih izložbi diljem Hrvatske, a ponajviše u Hrvatskom zagorju. Nakon zadnje samostalne izložbe 2015. godine u Galeriji, gdje se drugi put samostalno predstavio, uslijedila je “Nedovršena priča”, izložba s dva naizgled oprečna stvaralačka ciklusa – prvim figurativnim s literarnim i simboličnim elementima, drugim apstraktnim, kolorističkim, sa snažno istaknutim ritmom boja. 

Nemiran duh 

Voditeljica Galerije Bojana Birač zaželjela je dobrodošlicu okupljenoj publici, a u ime domaćina obratio se gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek koji je izrazio veliko zadovoljstvo otvaranjem izložbe domaćeg umjetnika. 

Autor Predgovora Darko Bubanko govorio je o stvaralaštvu Željka Kropfa, izložbi i slikama, umjetničkom razvoju i radu. Istaknuo je autorov nemiran duh koji se odražava u slikama različitih stvaralačkih ciklusa, naizgled oprečnih, no i dalje povezanih originalnim i autentičnim slikarskim tehnikama i potpisom. 

Kropfove transformacije tako prelaze iz simboličkih figurativnih elemenata, u apstrakciju, žar boja, izražen kolorit i ritam, poigravanje kompozicijama, melodioznost linija i otvaranje unutarnjih ekspresija, intimne doživljaje. 

Valja napomenuti da je Željko Kropf za slike “Zagorski pejzaž” i “Koncert u polju” nagrađen na 9. Zagorskom likovnom salonu u Krapini u lipnju 2021. godine. 

U ime Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” obratio se Meštar Zmajskih stolova, Zmaj od Novog Zrina, Petar Feletar, koji je Željka Kropfa istaknuo kao cijenjenog člana Družbe (Zmaja od Viljaka) čije slike odišu vedrinom, šarenilom i optimizmom, kao i sam umjetnik na svoju okolinu i na sve koji ga poznaju. 

Na poklon 

Na kraju se publici obratio i sam umjetnik Željko Kropf koji je pozdravio sve okupljene i zahvalio im na dolasku te objasnio motivaciju za dva stvaralačka ciklusa, kao i ideje vodilje koje su ga pratile u umjetničkom radu. Autor će pojedine slike s izložbe pokloniti Gradu Zaboku i Općini Bedekovčina. 

Za glazbeni ugođaj pobrinula se Nela Krznar, učenica Glazbene škole pri Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog, koja je na klaviru izvela skladbe Etida u A-duru Franza Liszta i Intermezzo Manuela Poncea.  

Izložba je otvorena do 15. srpnja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba