Četiri zlata i četiri srebra

ODLIČNI REZULTATI: Mladi robotičari iz Varaždinske županije osvojili osam medalja na “Euro RoboCup” natjecanju  

Objavljeno: 09.06.2022. VH

Čak osam medalja, četiri zlata i četiri srebra, osvojilo je sedmero polaznika Centra za nove tehnologije Varaždinske županije – programa za robotiku na Europskom prvenstvu u robotici – Euro RoboCupu, koje se od 1. do 4. lipnja održavalo u portugalskom gradu Guimarãesu.  

Nagrađeni 

Zlatni učenici s ovog natjecanja su Juraj Kolarić, učenik 2. razreda Elektrostrojarske škole Varaždin, Gabrijel Kraljić, učenik 5. razreda VI. OŠ Varaždin, i Nikša Vaupotić, učenik 5. razreda IV. OŠ Varaždin. Također, učenik 8. razreda VI. OŠ Varaždin Luka Kolarić osvojio je zlatnu i srebrnu medalju. Srebrne medalje osvojile su Antonela Nikolić, učenica 8. razreda III. OŠ Varaždin, Barbara Prutki, učenica 8. razreda I. OŠ Varaždin, i Mirta Obelić, učenica 8. razreda V. OŠ Varaždin. Njihovi mentori su profesori Ivica Kolarić, Ivan Kolarić i profesorica Jelka Hrnjić.

Čestitke su učenicima i mentorima na današnjem prijemu u Županijskoj palači uputili zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek. Učenicima su uručene i novčane nagrade za posebna postignuća na međunarodnom natjecanju, osvajačima zlatnih medalja po 5000 kuna, a osvajačima srebrnih medalja po 3000 kuna.

– Čestitam vama i vašim mentorima na odličnim rezultatima na Europskom prvenstvu u robotici. Prošle godine smo ovdje u Palači također upriličili prijem, tada oduševljeni jednom srebrnom medaljom, a sada je vas ovdje čak sedmero s osvojenih osam medalja. Ovo je doista fantastičan uspjeh, o kojem se vjerojatno malo tko usudio i sanjati, a ostvaren je u međunarodnoj konkurenciji više od 900 učenika iz Europe okupljenih u više od 150 ekipa. Ponosni smo na vas, jer ste odlični promotori Varaždinske županije. Još ste jednom potvrdili  kvalitetu obrazovnog sustava Županije i rada u Centrima izvrsnosti, a mi vam možemo poručiti da ćemo i dalje ulagati u razvoj sustava. Čestitam od srca vama, kao i vašim roditeljima – rekla je Zagorec.

– Danas svjedočimo još jednom izvrsnom rezultatu. Čestitke prvo idu našim učenicima, kao i njihovim mentorima te roditeljima, bez čije potpore bi se ovo teško ostvarilo. Zadaća našeg Upravnog odjela i Županije je osigurati materijalne uvjete i opremu, a upravo to i činimo kako bi svi učenici koji imaju izvanredna znanja i vještine, to mogli i pokazati te nas uspješno predstavljati na globalnoj razini – rekao je pročelnik Huđek.

Puno rada i truda 

U Portugalu je Varaždinsku županiju predstavljalo ukupno 14 učenika, a njih čak sedmero je među tri najbolja u Europi, napomenuo je Ivica Kolarić, mentor i voditelj Programa za robotiku u Centru izvrsnosti za nove tehnologije. 

– Jako puno smo radili. Plod našeg rada je vidljiv kroz ovih osam medalja koje smo osvojili. To je vrhunski rezultat, o kojem smo mogli samo sanjati i, daj Bože, da nam se ponovi. Svega ne bi bilo da nije bilo Centra izvrsnosti Varaždinske županije koji nam je omogućio da s ovako velikim brojem učenika sudjelujemo na Europskom natjecanju. Hvala Varaždinskoj županiji, pročelniku dr. sc. Huđeku i zamjenici župana Silviji Zagorec na podršci i ovom prijemu – rekao je Kolarić, koji je u posljednjih deset godina s učenicima osvojio više od 110 Oskara znanja.

‘Srebrna’ Antonela Nikolić je priznala da medalju nije očekivala.   

– Ovo mi je zaista začuđujuće budući da sam tek ove školske godine krenula na robotiku. Uspjeh me je iznenadio i poboljšao mi je cijelu godinu. Shvatila sam da se sav trud isplatio, da su se isplatili svi sati koje smo proveli u učionici radeći na robotu i programu – rekla je Antonela i otkrila da će dobivenu nagradu iskoristiti za kupnju 3D printera ili na opremu. 

Nakon što je lani osvojio srebrnu medalju, Juraj Kolarić se u Portugalu okitio zlatom.

– Ne znam kako opisati taj osjećaj. Nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa, dođemo u Portugal i uzmemo skoro sva prva mjesta, stvarno je neopisivo. Nadam se da će ponoviti na sljedećem natjecanju u Bangkoku u Tajlandu – rekao je Juraj. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba