Od ponoći nove cijene goriva, EU postigla dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

Novo poskupljenje – benzin skuplji tri, a dizel 22 lipe po litri

Objavljeno: 31.05.2022. zagorjeinternational

Od ponoći su na benzinskim pumpama nove cijene goriva. Poskupjeli su i benzin i dizel, no poskupljenje dizela je znatno veće. Eurosuper 95 na većini benzinskih košta 13,86 kuna što je tri lipe više od dosadašnje cijene. Eurosuper 95 class plus je 14,82 kune po litri. Eurosuper 100 je 15,30 kuna po litri na Ininim benzinskim pumpama. Eurodizel je 13,14 kuna po litri na Ininim benzinskim postajama, a skuplji dizel je na Ini 14,51 kunu. Eurodizel je proteklih tjedan dana bio 12,92 kuna po litri.

U međuvremenu, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je postignut sporazum o zabrani uvoza ruske nafte u EU.

– Ovo odmah pokriva više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije, smanjujući ogroman izvor financiranja za ruski ratni stroj. To stvara maksimalni pritisak na Rusiju da okonča rat – objasnio je Michel.  

EU je također navodno dogovorila sporazum o zabrani 90 posto ruskog uvoza nafte u blok od 27 zemalja do kraja 2022. godine.

Čelnici su se složili i da će najveću rusku banku Sberbank isključiti iz SWIFT sustava i zabraniti još tri ruske državne televizije te da će sankcionirati osobe odgovorne za ratne zločine u Ukrajini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba