KAPITALNI PROJEKT: Svečano otvorena nova mrtvačnica i novo groblje u Mariji Bistrici

”Vratili smo dostojanstvo svakog Bistričana”

Objavljeno: 29.05.2022. zagorjeinternational

U petak je održana svečanost i blagoslov novoga groblja i mrtvačnice u Mariji Bistrici, izgrađenih u sklopu projekta sufinanciranog putem bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020., javlja Radio Marija Bistrica.

Više od 40 milijuna

– Ponosno stojimo pred još jednim kapitalnim projektom koji smo započeli u našem mandatu. Da bi ovaj projekt izgradnje novog groblja i mrtvačnice bio uspješno realiziran, bilo je prvenstveno potrebno donijeti mudre i odlične odluke 2014. i 2015.godine, kada smo, slijedeći jasnu viziju razvoja naše Bistrice, kupili velike količine zemljišta, izradili kvalitetan urbanistički plan i projektnu dokumentaciju na temelju koje smo dobili građevinske dozvole. Tako smo na vrijeme bili spremni aplicirati dijelom sve te projekte na europske fondove. Zahvaljujući izvrsnom vođenju tih projekata, na čemu najviše zahvaljujem načelniku Josipu Miličkom i pročelnici Branki Herceg, uspješno su realizirani naši vrijedni ciljevi – kupnja zemljišta u vrijednosti 3.000.000 kuna, izgradnja novog dječjeg vrtića i obnova starog vrtića u vrijednosti 11.000.000 kuna, izgradnja reciklažnog dvorišta od 5.000.000 kuna, otvaranje poduzeća Lijepa Bistrica i nabavka osnovnih sredstava vrijedni još 5.000.000 kuna, rekonstrukcija društvenog doma kulture vrijedna 4.000.000 kuna te sada i izgradnja novog groblja i mrtvačnice te rekonstrukcija starog groblja vrijedni 12.000.000 kuna. Mnogo je još manjih projekta po naseljima, izuzetno važnih za svakodnevni život, a vrijednost samo ovih nabrojanih kapitalnih projekata iznosi preko 40 milijuna kuna – istaknuo je predsjednik Općinskog vijeća Marije Bistrice Teodor Švaljek i dodao kako je sve to realizirano prije inflacije i pada globalnog životnog standarda.

FOTO: RMB

– Odgovorno tvrdim, da danas krećemo u realizaciju svih ovih projekata isti se ne mogu realizirati ispod 100.000.000 kuna. Vrijednost nabrojanih kapitalnih projekata danas vrijedi preko 15.000.000 eura – izračunao je Švaljek.

– Možemo ustvrditi da smo uspješno realizirali sve ove  projekte uz veliku  požrtvovnost,  mudrost, izvrsnost i znanje, odgovornost, ali isto tako uz kvalitetnu viziju općinskih vijećnika općine Marije Bistrica i naravno uz Božje vodstvo i blagoslov. Provukli smo  se kroz  ušicu igle zadnji tren te ovim današnjim projektom koji je pred nama vratili dostojanstvo svakog Bistričana prilikom velikog i najvažnijeg dana kada imamo ispraćaj. A dostojanstvo naših mještana nam je izuzetno važno u svim segmentima života – zaključio je.  

Načelnik Josip Milički složio se da je sreća što su u ovim okolnostima uspjeli napraviti ovakav respektabilni objekt.

FOTO: RMB

– Nije bilo lako, ali smo uspjeli. Zadesile su nas neprilike poput korone, povećanje cijena, a na kraju i tog nesretnog rata, ali zahvaljujući i našim inženjerima gospodi Jurasu i Jambrekoviću i samom vlasniku Pavliniću, uspješno smo priveli ovaj projekt kraju. Našli smo se u okviru ugovorenih iznosa, što je u današnje vrijeme skoro nemoguća misija – rekao je bistrički načelnik i dodao da nova mrtvačnica ima dvije ispraćajne dvorane, sav potreban prostor i javni WC, a tu je i veliko groblje.

Zakup grobnih mjesta

– Plan je da u narednih mjesec dana raspišemo javni iskaz, da svi koji su zainteresirani za zakup grobnih mjesta se mogu prijaviti, da nakon toga krenemo u izgradnju okvira, koje ćemo zainteresiranima dati u najam – rekao je Milički i dodao kako se na groblju nalazi prostor na kojem će biti uređeno spomen obilježje hrvatskim braniteljima.

FOTO: RMB

Svečanosti su nazočili i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ujedno izaslanik premijera RH Zdravko Tušek, rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, preč. Domagoj Matošević te kanonik prvostolnog Kaptola zagrebačkog i nekadašnji rektor bistričkog Svetišta, mons. Zlatko Koren. Upriličen je i kratki molitveni program te blagoslov nove mrtvačnice i groblja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 10 milijuna kuna, a ugovoreno sufinanciranje bespovratnim sredstvima iz proračuna EU i RH iznosi gotovo 6 milijuna kuna. Nova mrtvačnica je površine 340 četvornih metara, od čega je 200 kvadrata zatvorenog, a 140 kvadrata natkrivenog prostora. Novo groblje ima prostora za 516 novih grobnih mjesta na 11 grobnih polja i dva polja urni, što je ukupno do 2000 ukopnih mjesta. Za svrhu provedbe projekta otkupljeno je 20.000 kvadrata zemljišta, a ovim projektom u upotrebu se stavlja jedan dio istoga te postoje mogućnosti za proširenja u budućnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba