Učilište “Piramida znanja” provodi drugu fazu projekta “TEDI - turizam, edukacija, integracija”

S VAŽNIM CILJEM: Projektom se nastoji ojačati položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada

Objavljeno: 27.05.2022. zagorjeinternational

 – Osobe s invaliditetom imaju pravo na dobre uvjete na radnom mjestu, na neovisno življenje, na jednake mogućnosti i na puno sudjelovanje u životu svoje zajednice. Svi imaju pravo na život bez prepreka, a naša je obveza da im kao zajednica osiguramo potpuno sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima – rekla je predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen.

Učilište “Piramida znanja” je s Ministarstvom turizma i sporta potpisalo novi ugovor, čime je ujedno započela i provedba druge faze EU projekta “TEDI – turizam, edukacija, integracija” u sklopu kojeg će, u suradnji s partnerima hotelom “Kaj“ iz Marije Bistrice, Savezom društava multiple skleroze Hrvatske te Društvom multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije, provesti niz radionica i edukacija s ciljem jačanja položaja osoba s invaliditetom na tržištu rada. Projektne aktivnosti trajat će 20 mjeseci, a provodit će se na području Krapinsko – zagorske, Virovitičko – podravske, Primorsko – goranske, Šibensko – kninske, Splitsko – dalmatinske i Istarske županije te Grada Zagreba. 

Projekt vrijedan 1.720.810 kuna

Radi se o projektu kojim se osiguravaju stručna znanja i vještine osoba s invaliditetom, njihova veća zapošljivost i smanjenje socijalne isključenosti, a kako bi se osigurala kvaliteta provedbe, educirat će se mentori i stručnjaci iz partnerskih organizacija koji će aktivno raditi s korisnicima. 

Cilj ovog projekta vrijednog 1.720.810 kuna je razvoj i stjecanje stručnih znanja osoba s invaliditetom potrebnih za rad u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz razvoj i provedbu programa osposobljavanja ili usavršavanja, poboljšanje i unaprjeđenje stručnih, pedagoških i andragoških znanja iz turističko-ugostiteljskog sektora, odnosno predavača i mentora za rad s osobama s invaliditetom. Kroz projekt će se provesti promocija pristupa tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva za osobe s invaliditetom kroz različite programe i radionice.

Europskom strategijom za osobe s invaliditetom 2010. – 2020. otvoren je put Europi bez prepreka, a sredstvima EU-a financirale su se mjere za poboljšanje kvalitete života otprilike 87 milijuna osoba u EU-u koje imaju neki oblik invaliditeta. Evaluacijom je utvrđeno da je strategija doprinijela poboljšanju stanja u nizu područja, posebno u pogledu pristupačnosti za osobe s invaliditetom i promicanja njihovih prava jer je pitanje invaliditeta uvršteno među prioritete EU-a.

Najveća manjinska skupina

– Uzimajući u obzir da su osobe s invaliditetom najveća manjinska skupina turista na svijetu te da u svijetu postoji potencijal od 650 milijuna putnika s pratnjom, a u EU je pretpostavka da postoji oko 154 milijuna osoba s invaliditetom, nije potrebno naglašavati potencijal ovog vida turizma. Uz to ne smijemo isključiti pozitivni učinak koji ima pristupačni turizam kao što je socijalna uključenost, učinak na zdravlje osoba s invaliditetom, smanjenje sezonalnosti objekata te veliku zastupljenost objekata zdravstvenog turizma u KZŽ te ostalih turističkih objekata u županijama u kojima se provode projektne aktivnosti. Uz sve navedeno smo odlučili napraviti prvi korak prema aktivaciji turizma osoba s invaliditetom – poručili su iz Učilišta Piramida znanja.  

Kroz programe edukacije i kroz praktičnu primjenu naučenog, uz osam stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog sektora, 110 nezaposlenih osoba s invaliditetom dobit će priliku ojačati svoj položaj na tržištu rada te prevladati negativne osjećaje s kojima se svakodnevno susreću. Neovisno življenje, kvalitetne socijalne usluge i usluge zapošljavanja, pristupačno i uključivo stanovanje, sudjelovanje u cjeloživotnom učenju, odgovarajuća socijalna zaštita i snažnija socijalna ekonomija nužni su za dostojan život svih osoba s invaliditetom. 

Društvo multiple skleroze Krapinsko – zagorske županije kao partner na projektu, sudjelovat će u odabiru polaznika programa osposobljavanja te u analizi i procjeni potreba poslodavaca u sektoru turizma i ugostiteljstva na području KZŽ. Hotel “Kaj” sudjelovat će na projektu kao partner kod kojih će se provoditi praktični dio programa osposobljavanja. Oba partnera sudjelovat će u osmišljavanju metodologije za praktični rad polaznika programa osposobljavanja i sudjelovati u programu obrazovanja namijenjenom edukaciji mentora. Savez društava multiple skleroze Hrvatske sudjelovat će u odabiru polaznika u ostalim županijama u kojima će se provoditi projektne aktivnosti. 

Prijave 

Voditelj projekta poziva sve zainteresirane nezaposlene osobe koje zadovoljavaju uvjete ciljne skupine iz projekta (osobe s invaliditetom) na prijavu za pohađanje besplatnih programa. Više informacija o projektu i programima edukacije možete zatražiti upitom Učilištu Piramida znanja na [email protected] ili pozivom na broj telefona 049/282-153 ili mobitela 095/902-8835 (Adam Jakov Deak). 

Više informacija dostupno je na službenim stranicama Učilišta “Piramida znanja”.   

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba