Po uzoru na Engleze, dobivamo elitni razred nogometa

HNL mijenja ime, po novom bi Zagorje u krapinskom Zagorcu moglo dobiti prvoligaša!

Objavljeno: 25.05.2022. AB

Najjači razred hrvatskog nogometa od ljeta mijenja ime i više se neće zvati Prva HNL nego Elitna HT liga, piše Index. Druga HNL tako postaje Prva liga, dok će jedinstvena treća liga nositi naziv 2. liga. U prijevodu, stepenice na ljestvici hrvatskog nogometa mijenjaju ime u stilu engleske lige. Što se zagorskog nogometa tiče, to znači da bi u krapinskom Zagorcu mogao dobiti prvoligaša, ukoliko kao prvak jedne od postojećih trećih liga uđe u jedinstvenu drugu ligu, odnosno po novome – Prvu HT ligu. 

Bogati ugovor

Što se pak elite tiče, najveća promjena je svakako bogati ugovor o TV pravima koji će klubovima, osobito onim manjima, donijeti golemi novac i omogućiti im znatno lakše preživljavanje. Podsjetimo, HNS je potpisao ugovor s HT-om na četiri godine vrijedan ukupno 36 milijuna eura (280 milijuna kuna).

Od tog novca klubovima će pripasti 85 posto, a svaki klub će fiksno dobiti 3,5 milijuna kuna, a ostalo će ovisiti o ostvarenom plasmanu. Ako će primjerice prvak dobiti dodatnih 17 posto od ukupnih primanja iz TV ugovora, drugoplasirani će dobiti 15, trećeplasirani 13 posto i tako dalje. Prvak će tako dobiti najviše, 9,3 milijuna kuna. Drugoplasiranom klubu pripadat će 8,6 milijuna, trećeplasiranom 7,92 milijuna, četvrtoplasiranom 7,5 milijuna, petoplasiranom 6,9 milijuna, sedmoplasiranom 6,22 milijuna, osmoplasiranom 5,88 milijuna, devetoplasiranom 5,5 milijuna, a posljednjeplasiranom 4,86 milijuna kuna. Klub koji ispadne iz lige dobit će i dodatnih milijun kuna, kao što je slučaj u Championshipu, budući da će mu prihodi naglo pasti. Što se tiče drugoligaša, odnosno po novome, prvoligaša, njima bi trebali pripasti prihodi od TV prava od po nekoliko stotina tisuća kuna.

Duža zimska pauza

Nova sezona Elitne HT lige emitirat će se na novim kanalima Max Sport koji će biti dostupni isključivo u paketima Max TV-a, EVOtv-a i Iskona. Jednu utakmicu po kolu prenosit će HTV. 

Jesenski dio prvenstva trebao bi završiti nakon 17. kola 12. studenog i to devet dana prije početka Svjetskog prvenstva. Stanka u HNL-u trajat će dva mjeseca i prvenstvo bi se trebalo nastaviti 21. siječnja 2023. godine. Zadnje kolo prema rasporedu bi se trebalo odigrati 3. lipnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba