“Sigurno u zlatnim godinama“: Policija u Loboru, Zlatar Bistrici i Bedekovčini organizirala predavanja

Starije osobe sve češće kao žrtve obiteljskog nasilja, meta lopova i prevaranata te u prometu kao pješaci i biciklisti

Objavljeno: 25.05.2022. Valentina Cigula

U sklopu provođenja preventivnih aktivnosti Policijske uprave krapinsko-zagorske “Sigurno u zlatnim godinama”, policijski službenik za prevenciju Policijske uprave krapinsko-zagorske Željko Lež, održao je, u Loboru, u Domu kulture u Zlatar Bistrici i prostorijama Udruge umirovljenika u Bedekovčini, predavanja za osobe starije životne dobi na temu “Nasilja u obitelji”, “Prijevara” i “Sigurnosti u prometu – biciklisti i pješaci”.

Cilj predavanja bilo je povećanje osjećaja sigurnosti osoba starije životne dobi i prevencije izvršenja kaznenih djela na štetu osoba starije životne dobi te unapređenja sveukupne kvalitete života u zajednici.

-Predavanje za starije osobe s područja Centra za socijalnu skrb Zlatar Bistrica, održano je na Markuš brijegu u Društvenom domu općine Lobor u suradnji s udrugom “Kućna pomoć” iz Lobora u sklopu njihovog projekta “Organizirane dnevne aktivnosti za kvalitetnu starost”, usmjerenog na unaprjeđenje i poboljšanja kvalitete života, te zaštitu prava starijih osoba – kazali su iz PU krapinsko-zagorske.

Kazne za počinitelje

Na predavanju je istaknuto kako se pod nasiljem u obitelji smatra svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja, jednog člana obitelji prema drugome. Počinitelj se može kazniti zatvorskom i novčanom kaznom, ali mu se mogu izreći i zaštitne mjere i mjere opreza te je pojašnjeno što policija poduzima nakon prijave ili dojave o kaznenom djelu.

Navedeni su i najčešći pojavni oblici i načini izvršenja prijevara i krađa osoba životne dobi na kućnom pragu, u njihovom domu i na javnim mjestima, provala u domove i automobile s konkretnim savjetima za načine samozaštite, kako ne bi postali žrtve takvih kaznenih djela i kako bi se povećala sigurnost osoba starije životne dobi.

Vezano za sigurnost u prometu osoba starije životne dobi naglašena je važnost poželjnog ponašanja u prometu i poštivanja prometnih propisa te stvaranja prometne kulture.

Pješaci i biciklisti

-Govorilo se o sudjelovanju u prometu osoba starije životne dobi u svojstvu pješaka i biciklista, kao i o opasnostima u prometu izazvanih kršenjem prometnih propisa od strane osoba starije životne dobi. Također su date preporuke i savjeti za sigurno ponašanje starijih osoba kada su sudionici u prometu te je istaknuto da glavni uzroci prometnih nesreća prouzrokovanih pogreškama vozača: brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa i ometanje pažnje vozača, najčešće korištenjem mobitela za vrijeme vožnje – rekli su iz PU krapinsko-zagorske.

Predavanjima je nazočilo i nekoliko članova Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije, a sudionicima su podijeljeni letci Policijske uprave krapinsko-zagorske i Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici Krapinsko-zagorske županije – “Zaštite se od krađa i prijevara u vlastitom domu”, koji sadrže savjete i preporuke o zaštitnom ponašanju. Svi prisutni sudionici sudjelovali su u interaktivnoj radionici odnosno raspravi u kojoj su razmijenili vlastita iskustva te postavili pitanja i dali prijedloge.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba