Zagrebački studenti kušali veganska jela i potpisali peticiju za njihovo uvođenje u javne institucije

NA STUDENTE VEGANE GLEDA SE KAO NA STUDENTE DRUGOG REDA: Nemaju gotovo nikakav izbor i često su osuđeni na snalaženje izvan studentskih restorana

Objavljeno: 12.05.2022. zagorjeinternational

Iz Udruge “Prijatelji životinja“ ističu da je svakim danom sve više studenata koji su vegani, ali da raste i broj onih koji iz različitih razloga smanjuju konzumaciju mesa, mlijeka i jaja. Kako kažu, oni će, bez obzira na prehrambene navike, kada god mogu radije odabirati zdraviji, veganski obrok, no činjenica je da su studenti vegani češće gladni nego siti budući da u studentskim restoranima nema za njih opcije, a od priloga, salata i juha ne mogu živjeti. 

Upravo su zato aktivisti udruge Prijatelji životinja, u srijedu, ispred restorana zagrebačkog Studentskog centra, postavili štand gdje su studenti imali priliku degustirati zdrava veganska jela i potpisati peticiju za uvođenje veganskih obroka u javne institucije u Republici Hrvatskoj. Kako ističu iz udruge, interes studenata bio je vrlo velik, kako za podršku peticiji tako i za degustiranje veganske hrane za koju su svi redom izjavili da bi ju rado vidjeli i na jelovniku restorana. Zbog velikog interesa, štand će biti ponovljen i iduće srijede.

-Sadašnja ponuda vrlo je loša jer obroci nisu dovoljno ukusni ili su pak, unatoč dobroj namjeri, i oni potencijalno veganski napravljeni na neveganski način – npr. sojine odreske pohaju s jajima, a u variva od povrća stavlja se slanina. Danas na tržištu postoje zaista ukusni i kvalitetni biljni proizvodi poput odrezaka, sireva, kobasica i slično, no mi studenti bili bismo zadovoljni i s pohanim šampinjonima s restanim krumpirom, tjesteninom s umakom od leće i mnogim drugim tradicionalnim i zasitnim biljnim jelima – kaže studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Hana Dručak.

Jednaka prava

Iz Udruge ističu kako je žalosno da se na studente vegane gleda kao na studente drugog reda.

-Zar oni nemaju jednako pravo na obrok? Dok, primjerice, u Berlinu studentski restorani postaju potpuno veganski kako bi studentima ukazali na nužnost promjene prehrane zbog klimatskih promjena, u Hrvatskoj je čista suprotnost. Iako je i Hrvatski sabor donio ‘Niskougljičnu strategiju’ te je svima jasno da mješovita prehrana ne podrazumijeva da svaki obrok mora biti s mesom, studenti nemaju gotovo nikakav izbor i često su osuđeni na snalaženje izvan studentskih restorana, što nimalo nije u redu. I liječnici preporučuju da se zbog zdravlja životinjski proizvodi jedu znatno rjeđe – pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Novi meni

 Početkom 2021. godine osnovano je povjerenstvo koje bi radilo na novom Pravilniku o studentskoj prehrani, no cijeli postupak privremeno je odgođen. Prijatelji životinja poslali su Studentskom centru i nadležnom ministarstvu savjete za kuhare, recepte i druge korisne materijale, uz zamolbu da i njih i studente vegane uključe u planiranje i izradu novih menija.

Problem nedostatka veganskih obroka prisutan je i u drugim javnim ustanovama, pa tako i u vrtićima i školama gdje djeca često i gladuju. Na web stranici Prijatelja životinja može se pronaći više informacija i potpisati peticija za uvođenje vege obroka u javne institucije.

Najnovije po kategorijama

˝Kada se sjetim kako smo igrali nogomet zajedno teško je, a ovo je naš mali doprinos da se prisjetimo svega što je dao za nogomet, našem klubu i što je kao čovjek dao svima nama˝
Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

KAMO NAKON SREDNJE? Fakultet organizacije i informatike ima novi modernizirani preddiplomski trogodišnji stručni studij poslovne informatike u vašoj neposrednoj blizini!

Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

Objavljeno: 06.07.2022. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter