Zagorske škole, zahvaljujući suradnji Županije i županijskog Školskog sportskog saveza, dobile sportsku opremu vrijednu 100.000 kuna

“Županija će financirati dresove za učenike škola koje se plasiraju na državna natjecanja – to je od sada pravilo”

Objavljeno: 10.05.2022. zagorjeinternational

U prostoru Srednje škole Krapina, u organizaciji Županijskog školskog sportskog saveza Krapinsko – zagorske županije, danas je donirana 100.000 kuna vrijedna sportska oprema Školskim sportskim društvima osnovnih i srednjih škola s područja Krapinsko – zagorske županije. 

Kako je istaknula predsjednica Županijskog školskog sportskog saveza Krapinsko – zagorske županije Tatjana Tuđa, ovo je prva donacija ovog tipa i vrlo je značajna za sve škole s područja županije.

32 osnovne i devet srednjih

– Danas smo ovdje jer smo se 2021. godine prijavili na dva natječaja preko Ministarstva turizma i sporta. Prijavili smo natječaj “Hrvatska pliva” i “Sport u Krapinsko – zagorskoj županiji za osnovne i srednje škole”. Na natječaju smo dobili jedan dio sredstava, a drugi dio pokriva Županija koja nam je donirala određenu svotu novaca. Iz tih smo projekata pribavili sportsku opremu za sve osnovne i srednje škole s područja županije. Radi se o košarkaškim, odbojkaškim, rukometnim i nogometnim loptama, a dobit će ih 32 osnovne škole i devet srednjih. Također, svaki učenik koji će ići na natjecanje dobit će i bidon, a Hrvatski školski sportski savez ima i knjižicu za Univerzalnu sportsku školu gdje su prikazane neke vježbe koje se rade na univerzalnoj sportskoj školi – rekla je Tuđa te naglasila da za vrijeme ‘lockdowna’ nije bilo previše sportskih događanja, no sada se ponovno krenulo s natjecanjima, a s obzirom na projekte koji su odobreni, išlo se i na to da se novom opremom pomogne i zagorskim školama. 

Zadovoljstvo ovom donacijom izrazio je ravnatelj Osnovne škole Brestovec Orehovički Zdenko Kobeščak. 

– Jako nam je drago da su Krapinsko – zagorska županija i županijski Sportski savez vrlo proaktivni, da nam pomažu u ovim teškim trenucima kada smo financijski dosta ograničeni kako bismo, nabavljajući novu opremu, mogli stalno podizati kvalitetu odgojno-obrazovnog rada, pogotovo tjelesne i zdravstvene kulture. Činjenica je da smo dvije godine mirovali, a sada treba krenuti u prirodu, treba se ponovno početi baviti sportom. Jedna ovakva donacija gdje je lopta u prvom planu, ali i sve druge stvari koje omogućuju kvalitetu tjelesne i zdravstvene kulture, jako nam puno pomažu, pogotovo zato što škola ne može sama svojim sredstvima nabaviti ono što treba. Ova donacija je hvalevrijedna i zahvaljujem svima koji su prijavili ovo na projekt te na njegovom uspješnom ostvarivanju – rekao je Kobeščak i dodao da se zbog kvalitetnog programa u školama, što se sporta tiče, oprema brzo istroši i da bi ovakve donacije u budućnosti uvelike pomogle. 

Da Školski sportski savez radi odličan posao rekao je župan Željko Kolar te istaknuo da je u današnje vrijeme izuzetno važno da djeca imaju sportske aktivnosti u koje se mogu uključiti, a upravo tu ulogu Školski sportski savez odlično obavlja organizacijom raznih sportskih natjecanja. 

– U svim osnovnim i srednjim školama imamo županijska natjecanja i onda najbolje školske sportske ekipe odlaze na nacionalna natjecanja. Županija svake godine iz proračuna izdvaja 200.000 kuna za rad Školskog sportskog saveza, a s obzirom na pandemiju, neka se natjecanja nisu mogla održati. Istovremeno se otvorio taj natječaj i Školski sportski savez se na njega javio. Donacija je ukupne vrijednosti 160.000 kuna, pri čemu je pola kroz projekte, a pola su sredstva Krapinsko – zagorske županije koja nisu utrošena u 2020. i 2021. godini na natjecanja. Školski sportski savez je donio takvu odluku da će se pomoći sa sportskom opremom svim školama i na tome im čestitam, iako sam najsretniji kad vidim da su djeca na borilištima, da se natječu i druže, da razvijaju zajednički duh jer sport uči dobrome, i kolektivno i pojedinačno u sportu naučite dijeliti i da ste ovisni jedni o drugima te ovisite o svom znanju, kvaliteti, trudu i energiji koju ulažete. To je ključno u razvoju i obrazovanju djece – rekao je Kolar. 

Sigurnost prije svega

Istaknuo je i da je Županija ove godine u 13 škola promijenila golove, a cilj je da se to napravim u svim zagorskim školama.

– Ti golovi su dva i pol puta skuplji od običnih golova, no sigurnost djece nema cijene, stoga ćemo to napraviti u idućoj godini. Dakle, u 2023./2024. godini nam je cilj da promijenimo golove na svim školskim igralištima osnovnih i područnih škola i da na taj način dodatno poradimo na sigurnosti djece koja pohađaju nastavu na igralištima, ali i kasnije u izvannastavnim aktivnostima – poručio je Kolar i rekao da će Županija od sada financirati i dresove za učenike škola koje se plasiraju na državna natjecanja i poklone za škole domaćine koje će organizirati natjecanja na kojima će sudjelovati mladi zagorski sportaši. (vc, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba