Zagorska policija u travnju je obavila 48 očevida na cestama te utvrdila 1379 prometnih prekršaja

Od 85 sudionika u prometnim nesrećama, tri ih je teško, a 11 lakše ozlijeđeno – osam vozača bilo je pijano

Objavljeno: 08.05.2022. AB

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske u travnju su obavili očevid kod 48 prometnih nesreća. Pritom nije bilo poginulih osoba, u devet nesreća s ozlijeđenim osobama tri osobe su zadobile teške, a 11 osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 39 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.

Od 20 do 40 godina

U odnosu na isti mjesec prošle godine, nesreće s ozlijeđenim osobama u padu su za 25 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu za 8,3 posto. Ukupno je, dakle, u prometnim nesrećama nastradalo 14 osoba što je za 17,6 posto manje nego u travnju 2021. godine. Inače je u nesrećama sudjelovalo ukupno 85 osoba, od čega 66 vozača i 19 putnika, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je osam vozača.

Najviše nastradalih životne je dobi od 20 do 40 godina (10), a te je starosti i najviše sudionika u nesrećama (51).

Nepropisno kretanje vozila kolnikom bilo je najčešći uzrok prometnih nesreća (12), a prema vrstama nesreća, najviše je bilo udara vozila u objekt kraj ceste (10). Kritični dani prema broju obavljenih očevida bili su nedjelja (10) i subota (9), dok je najsigurniji bio utorak (3).

Kobna brzina

Policija je travnju evidentirala i 1379 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a najviše ih se odnosilo na brzinu – 628 prekršaja, što iznosi 45,5 posto od ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Slijede prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa (219) i prekršaji upravljanja neregistriranim vozilom (64). Utvrđeno je i 49 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 36 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 12 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, sedam prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, šest prekršaja odbijanja alkotestiranja te pet prekršaja nekorištenja zaštitne kacige. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba