Načelnik Josip Beljak u intervjuu povodom Dana općine Stubičke Toplice otkrio najvažnije dovršene i predstojeće projekte

“Hvala svakom stanovniku što volite svoju općinu i što nastojite poboljšati naš rad, zajedno stvaramo mjesto poželjno za život”

Objavljeno: 27.04.2022. Vanja Hozmec

Općina Stubičke Toplice danas slavi svoj dan, a ujedno i 29 godina postojanja. U ovoj općini smještenoj uz same padine Medvednice, proteklih se godina naveliko radilo kako bi ona postala još ugodnije mjesto za život svojim mještanima. 

Unatoč manjem priljevu sredstava, u ovom se izvještajnom razdoblju ipak nastavilo s izvođenjem brojnih građevinskih radova, što nam je otkrio načelnik Josip Beljak u intervjuu povodom Dana općine. 

Ulaganja i investicije

– Od kapitalnih projekata, nastavljena je rekonstrukcija prometne površine za poboljšanje sigurnosti prometa u ulici Vladimira Nazora, projekt koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u iznosu od 500.000 kuna, a ukupna ugovorena vrijednost radova je 1.043.638 kuna plus PDV. Završeni su radovi na projektu modernizacije nerazvrstanih cesta na području općine i to na tri različite lokacije unutar naselja ukupne dužine 810 metara, a izveden je asfaltni kolnik širine tri metra te bankina, obostrano, u širini od 50 centimetara, kao i odvodnja oborinskih voda na jednoj lokaciji. Izvedeni su pripremni radovi, iskop cjelokupnih prometnica, poravnavanje i strojno struganje postojeće makadamske konstrukcije te nova kolnička konstrukcija, a sve opisano s ciljem poboljšanja cestovne infrastrukture i povećanja sigurnosti u prometu te poboljšanja dostupnosti komunalne infrastrukture i podizanja razine kvalitete života u općini – rekao je načelnik Beljak i dodao da se ovime ujedno nastoji zadržati stanovništvo, ali i ukazati drugima na atraktivnosti života u ruralnom području. 

Vrijednost tog projekta, istaknuo je načelnik, bila je 389.940 kuna plus PDV, a te je radove sufinanciralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije iz Programa podrške brdsko-planinskim područjima s iznosom od 100.000 kuna. Uz taj projekt, završena je i sanacija klizišta na nerazvrstanoj cesti u Strmcu Stubičkom, uzduž ruba jezera Jarki, u dužini od oko 70 metara, a vrijednost ove velike investicije je bila 929.221 kunu, od čega su 50 posto iznosa sufinancirale Hrvatske vode. 

– Uspješno su dovršeni i projekti izgradnje dječjeg igrališta u naselju Podgaj, kao i projekti uređenja i održavanja ostalih dječjih igrališta na području općine, koji se prvenstveno odnose na obnovu i uređenje te zamjenu i popravak dotrajalih i oštećenih sprava, na što je u izvještajnom razdoblju utrošeno ukupno 137.349 kuna. Izrađena je i projektna dokumentacija za rekonstrukciju i dogradnju Osnovne škole Vladimira Bosnara, a dogradnjom bi škola dobila dodatne prostore za specijalističke učionice, kabinete te knjižnicu i čitaonicu i time bi se podigla kvaliteta obrazovanja i osigurali potrebni prostori za veći broj učenika. Također je dobivena i građevinska dozvola za izgradnju sportske dvorane uz osnovnu školu jer kako općina nema dvorane, nastava tjelesnog odgoja odvija se u hodnicima i učionicama. Dvoranom bi učenici dobili adekvatan prostor, mogle bi je koristiti i sportske udruge, a mogla bi koristiti i za organizaciju raznih koncerata i drugih priredbi – istaknuo je načelnik. 

Što se škola tiče, načelnik je naglasio da se na području općine već dvije godine provodi program cjelodnevne nastave na što je Općina izrazito ponosna, a Osnovna škola Vladimira Bosnara jedina je u Krapinsko – zagorskoj županiji koja nudi ovakav model, govori Beljak. 

– Djeca su u školi na cjelodnevnom boravku s dvije učiteljice. U to vrijeme imaju nastavu, organizirane druge aktivnosti, pišu zadaću i izrađuju projekte. Zadovoljni su i djeca i roditelji koji plaćaju pola iznosa, dok drugu polovicu pokriva Općina – otkriva načelnik. 

Među važnijim projektima je i onaj rekonstrukcije prometnog terminala Pila koji će služiti za razna društveno-javna događanja. Zahvat se sastoji od izgradnje parkirališta i uređenja kolnih ulaza, izgradnje pratećih sadržaja, odnosno četiri objekta, koji će služiti za cjelokupno funkcioniranje terminala, a gradit će se i pješačke staze. 

– Započete su aktivnosti za izgradnju i opremanje dječjeg igrališta Centar, a taj ćemo projekt prijaviti na javni poziv LAG-a Zeleni bregi “Ulaganja u opće društvenu infrastrukturu i pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“. Njegova je vrijednost 610.408 kuna, a cilj projekta je poboljšanje uvjeta i dostupnosti novih sadržaja za sve stanovnike, a posebice za najmlađe koji će dobiti sigurno, zabavno i funkcionalno igralište za razvijanje motoričkih sposobnosti. Time će se ujedno osigurati bolji uvjeti za rast i razvoj djece te će ih se potaknuti na aktivnije provođenje vremena, a roditeljima i ostalim stanovnicima omogućit će se međusobno druženje i sigurno mjesto za djecu. U međuvremenu smo dobili i odluku o odabiru projekta te nam je odobrena potpora u visini od 250.000 kuna – otkrio je zadovoljni načelnik. 

Općina se prijavila i na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ostvarila pravo na neposredno sufinanciranje nabave komunalne opreme i to u iznosu od 60 posto. Tako je nabavila 250 kompostera za kompostiranje iz kućanstava i vrta, a koji se besplatno dijele na korištenje svim zainteresiranim građanima, te 21 posudu za otpad u obliku životinja za odvajanje otpada za dječja igrališta, vrtiće i škole. Ukupna vrijednost komunalne opreme je 205.042 kune, od čega je iz Fonda osigurano 123.025 kuna. Načelnik je rekao da je cilj ovog projekta podići svijest građana o važnosti odvajanja i recikliranja za očuvanje okoline u kojoj žive, kako bi njima, ali i budućim generacijama bilo bolje. 

Uz dosad spomenute radove i projekte, načelnik Beljak je naglasio da se u izvještajnom razdoblju ulagalo i u redovno održavanje objekata i uređaje komunalne infrastrukture, za što je izdvojeno više od 700.000 kuna, a isto tako je rekao da se, unatoč pandemijskom razdoblju, na području općine ipak održalo i nekoliko manifestacija. 

– S obzirom na to da je u zemlji i svijetu trajala pandemija koronavirusa i s obzirom na donesene mjere za sprečavanje širenja zaraze, u proteklom razdoblju je ipak održano nekoliko manifestacija koje doprinose razvitku kulturnog i društvenog života na području naše općine. Tako je organiziran prijevoz na izložbu cvijeća “Flora art” koja je bila postavljena na jezeru Bundek u Zagrebu, povodom obilježavanja Dana općine organizirana je kiparska kolonija, izložba slika likovne kolonije 2020., promocija knjige “Viktor Šipek” te je upriličen vatromet, a u sklopu Glumačkog festivala u Krapini i po Zagorju ispred muzičkog paviljona Specijalne bolnice Stubičke Toplice izvedena je predstava “Šund naš svagdašnji“. Također, uspješno je realiziran i Mali ulični festival  (MUF). Iako 2020. godine ova ljetna manifestacija nije održana zbog pandemije, prošlogodišnji program MUF-a bio je bogat i raznovrstan, a posjetiteljima je donio razna ulična događanja, performere, bogatu gastro ponudu i ponudu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i zanata, kazališne predstave i razne radionice te glazbene koncerte zvučnih imena hrvatske estrade – istaknuo je načelnik, ali i spomenuo Gljivarenje v Stubakima i Božićni sajam kao još dvije manifestacije koje doprinose razvoju kulturnog i društvenog života na području općine. 

Zahvale i čestitke

Također, naglasio je da je Općina u ovih 29 godina postojanja razvila suradnju s brojnim udrugama građana na svojem području, te da s njima surađuje u organizaciji svih kulturnih manifestacija kojima se obogaćuje društveni život njezinih stanovnika. 

– Zahvaljujem svim članovima udruga, ravnateljima i djelatnicima naših ustanova na ustrajnosti i predanosti zajednici – poručio je načelnik. 

Naposljetku, Beljak je svojim sumještanima povodom Dana općine poslao zahvalu i čestitku. 

– Hvala svim vijećnicama i vijećnicima što na načelima solidarnosti i tolerancije surađuju u interesu svojih stanovnika, kako bi općina Stubičke Toplice bila još ljepša i naprednija. Najveća hvala svakom stanovniku ove općine, hvala vam što volite svoju općinu, što čuvate svoj okoliš, što nastojite poboljšati naš rad, hvala vam za svaki prijedlog koji donesete u naše urede, hvala vam što ste ponosni na svoju općinu, na svoju tradiciju. Za 29. rođendan našoj općini želim da se i nadalje razvija u moderno i poželjno mjesto za život, a svima koji su svojim radom i zalaganjem omogućili da bude kakva je danas. Zahvaljujem i pozivam ih da ustraju u još čvršćoj i kvalitetnijoj suradnji. Čestitam vam svima Dan naše općine – završio je Beljak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba