Između svetkovine Uskrsa i blagdana sv. Jurja mučenika

U Zlataru održan još jedan u nizu susret ˝Emmaus˝ Družbe ˝Braća Hrvatskoga Zmaja˝

Objavljeno: 23.04.2022. zagorjeinternational

Protekle je srijede u Zlataru održan tradicionalni postuskrsni susret ˝Emmaus˝ zmajske braće, kojeg tradicionalno organizira Darko Varga, Zmaj Juraj – Zlatarski. Susreti se redovito održavaju od 2013. godine, a ove godine susret je održan u tjednu između svetkovine Uskrsa i blagdana sv. Jurja mučenika, zaštitnika Družbe.

-Susret je započeo misnim slavljem u župnoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije u Zlataru. Nakana misnog slavlja bila je za pokojnu braću Zmajskog stola u Krapini, kao i za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, Zmaja od Hrvatske. Nadahnjujući se prigodnim evanđeoskim ulomkom fra Tomislav Glavnik, Zmaj Svetoduški u homiliji razložio je i približio sudionicima misnog slavlja susret dvojice učenika i uskrslog Krista na njihovom putu iz Jeruzalema. Učenici razočarani zbivanjima Velikoga petka, koje su pripremili starješine jeruzalemske ubivši Mesiju odlaze iz Jeruzalema. U susretu s uskrslim Kristom, koji im je rastumačio Pisma i razlomio kruh, koji je simbol euharistijske žrtve u učenicima se probudila nada u pobjedu svjetla nad tamom. Propovjednik je spomenuo i paradigmu poznatu u kršćanskoj mistici o ˝tami duše˝, koju je posebno opisao sv. Ivan od Križa. U suhoćama duhovnog i svakodnevnog života mistici savjetuju prepoznavati svijetle, radosne i lijepe trenutke, te uz ustrajnost očekivati milosni trenutak oslobođenja i svjetla. Na tragu Evanđelja – kao ljudi duha i vjere – u Kristu pronalazimo ohrabrenje za povratak kao i dvojica učenika u Jeruzalem donoseći vijest: Doista uskrsnu Gospodin, živ je! Mi smo ga susreli – zaključio je propovjednik – opisao je Varga.

Susret je nastavljen kod bratskog stola, uz okrjepu, radosno druženje, hrvatsku i duhovnu pjesmu. Zaključak i ovogodišnjeg ˝Emmausa˝ bio je ˝Lijepo je kao braća zajedno biti, moliti, stvarati i radovati se˝. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba