INTERVJU S NAČELNIKOM POVODOM DANA OPĆINE: U Humu na Sutli u tijeku važni infrastrukturni projekti od kojih će neki uvelike promijeniti i vizuru samog mjesta

PO BROJNIM PROJEKTIMA ISPRED OSTATKA KZŽ: “Konstantno radimo na tome da vratimo onaj dio stanovništva kojeg smo prema posljednjem popisu izgubili”

Objavljeno: 23.04.2022. Vanja Hozmec

Jedna od gospodarski najsnažnijih općina na području Krapinsko – zagorske županije, Hum na Sutli, u ponedjeljak 25. travnja će proslaviti svoj dan, a tim će povodom biti organiziran i prigodan slavljenički program. Ipak, obilježavanje Dana općine nije jedini razlog za slavlje jer se u općini unazad nekoliko godina radilo na vrlo važnim i velikim projektima, a jednako važni projekti nastavit će se i u narednim godinama.  

Načelnik Zvonko Jutriša rekao je kako je posljednjih nekoliko godina, s obzirom na pandemiju i ostala događanja, bilo dosta izazovno, ali da se na području općine uvijek nešto negdje radilo. Kao jedan od najznačajnijih projekata izdvojio je početak izgradnje nove državne ceste DC233 od centra Huma na Sutli, koja prolazi kroz poslovnu zonu Drajža, i nastavlja se sve do graničnog prijelaza Mali Tabor. 

– Prva etapa prve faze tog projekta je izvršena prošle godine i to je ulaganje od oko 18 milijuna kuna, sve od strane Hrvatskih cesta, a Općina je sudjelovala u svim pripremnim radnjama, odnosno ishodila je sve potrebne dozvole i provođenje postupka izvlaštenja čestica kroz koje prolazi nova cesta. Taj dio posla je Općinu stajao oko milijun kuna. Nastavak radova na toj prvoj fazi gradnje se očekuje ove godine, a radit će se kružni tok iznad škole i spojna cesta dužine oko 400 metara. Radi se i na nastavku gradnje te ceste, otprilike još 2,7 kilometara do graničnog prijelaza Mali Tabor, i već se priprema projektna dokumentacija, odrađena je studija utjecaja na okoliš i uskoro počinje samo projektiranje tog dijela ceste – otkrio je načelnik Jutriša. 

Sljedeći važan projekt, težak oko 5,5 milijuna kuna, kojeg je financirala sama Općina bez potpora, je izgradnja pomoćnog objekta u sklopu nogometnog igrališta u Lastinama, za potrebe Nogometnog kluba Straža. 

Nova vizura 

– Općina se zadužila u iznosu od četiri milijuna kuna, a 1,5 milijuna je bilo direktno utrošeno iz proračuna. Radi se o pomoćnom objektu od oko 200 kvadratnih metara koji će imati sve sadržaje nužno definirane projektom, a koji su proizašli iz obveza Nogometnog saveza Hrvatske, pa je taj objekt onda i znatno skuplji, ali određeni standardi su morali biti ispoštovani. Objekt će imati svlačionice, tuš kabine, prostore sa suce i delegacije i slično, a bit će ugrađen i sustav za recikliranje vode koja će se ponovno upotrebljavati za zalijevanje terena. Imat će i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda iz samog objekta jer se mi ovdje nalazimo na izvoru Kosteljine pa su standardi još veći. Također, moram spomenuti i reflektorsku rasvjetu ‘LED’ tehnologije na cijelom terenu, a sve će to zajedno biti na zadovoljstvo svih sportaša. Naglašavam da smo pri kraju radova na projektu, rasvjeta je gotova i puštena u probni rad, stavlja se fasada na objekt, a nakon toga još slijedi uređenje okoliša i moram reći da će to biti jedan od najljepših takvih objekata u županiji – ponosno je istaknuo načelnik. 

– Treći važan projekt je uređenje centra Huma na potezu od kino-dvorane, preko našeg vrtića, pa do centralne škole, i to je prva etapa ovog projekta koja je već fizički završena. Ove godine slijedi druga etapa u sklopu koje će se napraviti potpuno novo prometno rješenje koje spada pod državu, odnosno, Hrvatske ceste i Ministarstvo financija. Radi se o uređenju prometnice iz pravca Krapine prema Humu i dalje prema Pregradi, koja će dobiti dva kružna toka, jedan u samome centru Huma i jedan kod zgrade Općine. Također, rekonstruirat će se ukupno oko 250 metara te prometnice, ali i potpuna rekonstrukcija graničnog prijelaza koji će se srušiti i na čijem će se mjestu izgraditi sadržaj koji je potreban i koji će biti ljepši i u skladu sa šengenskim standardima. Oko tog projekta su za sada potpisani sporazum s Hrvatskim cestama za rekonstrukciju same ceste i sporazum s ministrom financija u vezi graničnog prijelaza. Mi smo kao Općina preuzeli obvezu pribavljanja kompletne dokumentacije, a same radove će izvršiti Hrvatske ceste, odnosno Ministarstvo financija. Za sada je ishođena lokacijska dozvola, projektna dokumentacija se već radi, a u drugoj polovici godine očekujemo da ćemo ishoditi i građevinsku dozvolu – rekao je Jutriša i dodao da se u samom centru isto tako gradi i nova prodavaonica Trgocentra čime će Humčani dobiti novi trgovački centar s bogatijom ponudom, ali će i samo mjesto time dobiti sasvim novu vizuru. 

Uz spomenutih 18 milijuna kuna iz državnog proračuna za izgradnju državne ceste DC233, načelnik Jutriša spomenuo je i da je Općina uz financijsku pomoć Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, odradila temeljitu rekonstrukciju ceste od mjesta Lupinjak do Gornjeg Huma u duljini oko 5,5 kilometara, a čija je vrijednost bila 8,5 milijuna kuna i što je u potpunosti bilo financirano europskim sredstvima. 

– Na vodoopskrbi i fekalnoj odvodnji smo preko Hrvatskih voda uspjeli dobiti oko 2,5 milijuna kuna sredstava, a Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, također su nam pružili podršku za određene aktivnosti u vrijednosti od oko 2,8 milijuna kuna za aktivnosti proširenja nogostupa, rekonstrukcije određenih dijelova cesta i pješačkih staza, za kompletno vanjsko i djelomično unutarnje uređenje našeg vrtića te uređenje dječjeg igrališta sa svim mogućim spravama. Također, pomogla nam je i Krapinsko – zagorska županija s iznosom od oko 400.000 kuna za uređenje školskih igrališta – rekao je načelnik Jutriša. 

Buduća ulaganja 

Što se tiče budućih projekata, načelnik ističe da je jedan od značajnijih svakako nastavak rješenja prometne infrastrukture s posebnim naglaskom na državnu cestu DC233. Spomenuo je i projekt ceste od Huma prema Pregradi koji je stao zbog nekih imovinsko-pravnih odnosa, ali se nada da će se u skoroj budućnosti i taj projekt ponovno pokrenuti, a treći projekt je državna cesta D207 od Đurmanca do Huma na Sutli koja je, kaže Jutriša, opterećena gustim prometom osobnih, ali i teretnih vozila. 

–  Tu ćemo također pokušati utjecati na to da se nešto pokrene jer je to cesta koja osigurava dopremu svih mogućih sirovina u poduzeća s područja Huma na Sutli, ali isto tako omogućava i odvoz gotovih proizvoda koji se ovdje rade. Cesta je izuzetno opterećena i nadam se da će se pronaći neko rješenje za ovaj problem – rekao je načelnik i dodao da su ovo projekti prometne infrastrukture na državnoj razini. 

Što se tiče prometne infrastrukture koja se sufinancira kroz Županijsku upravu za ceste, a s ciljem da se što prije dođe do kvalitetnog i razvijenog stanja cesta, Općina već treću godinu zaredom sufinancira projekte koji za cilj imaju rekonstrukciju i sanaciju ostalih prometnica koje se nalaze na području općine. 

– Mi radimo i na aktivnostima održavanja općinskih cesta, gradnji nogostupa i slično, i to je kontinuirano svih ovih godina i s tim nastavljamo dalje. Nastavljamo i sa zamjenom javne rasvjete na području općine modernom i ekološki prihvatljivom ‘LED’ rasvjetom, a dobar dio smo već zamijenili. Jednako tako, radimo i na uključivanju u sustav fekalne odvodnje naselja koja još nisu uključena u taj sustav, a krajem prošle godine smo krenuli i u pripremu projektne dokumentacije za temeljitu rekonstrukciju naše kino-dvorane i preuređenje iste u novi multimedijalni centar – istaknuo je Jutriša veće projekte koji predstoje. 

Kod demografskih mjera, načelnik je naglasio da je općina Hum na Sutli jedina u županiji koja je ušla u 2021. godinu s novom demografskom mjerom koja će se nastaviti i dalje, a radi se o potpori mladim obiteljima koje kupuju ili grade svoju prvu nekretninu. Mjera se odnosi na mlade do 40 godina, a Općina im pritom pomaže s 50.000 kuna.

– Ove smo godine imali četiri potpore i još imamo četiri od prošle godine za koje ćemo raspisati natječaj, a krajem ove godine ćemo raspisati natječaj za 2022. godinu i tu smo osigurali, kao i prošle godine, 400.000 kuna. U tom dijelu smo mi otišli korak dalje, a što se tiče ostalih mjera, pratimo sve one mjere koje se provode i drugdje, od potpora za novorođene, do izdvajanja gotovo tri milijuna kuna za djecu u vrtićima na godišnjoj razini zahvaljujući čemu roditelji kod nas mnogo povoljnije plaćaju vrtiće u odnosu na ostale općine u županiji. Stalno i konstantno radimo na tome da povratimo onaj dio stanovništva kojeg smo prema posljednjem popisu izgubili – poručuje načelnik Jutriša i dodaje da Općina prati djecu u školi kroz razne projekte, prati učenike i studente kroz stipendiranje, a pomaže i umirovljenicima koliko je to moguće. 

Za dobrobit mještana 

O gospodarstvu na području općine, načelnik ističe da nisu gradovi i općine ti koji nose gospodarstvo, nego se gradovi i općine na gospodarstvo oslanjaju. 

– Mi moramo osigurati uvjete, ono što je u formalno-pravnom pogledu moguće, da im omogućimo da lakše ishode određene papire, rješenja i slično. Svakako smo senzibilizirani prema gospodarstvu i činimo sve da naši gospodarstvenici mogu što lakše i što uspješnije obavljati svoje djelatnosti. Činimo sve što je u našoj moći i sretni smo da imamo takvo gospodarstvo kakvo imamo na svojem području jer od njega na kraju krajeva i živimo. Naznake za daljnji razvoj su vrlo optimistične, a čemu je dokaz i tvrtka OMCO s našeg područja koja je u ozbiljnim europskim projektima – istaknuo je Jutriša. 

Proslava Dana općine odvijat će se uobičajeno, kaže načelnik, uz program u kojem će se sa svojim projektima predstaviti neke od udruga koje djeluju na području općine. Ipak, s obzirom na pandemijsko vrijeme u kojem nije bilo mnogo susreta, ove će godine, iako ne u punom kapacitetu, proslava ipak biti nešto raskošnija, pa će tako biti i dramskih priredbi, ali i glazbenih sadržaja, a proslava će potrajati cijeli tjedan. Posebnu poruku načelnik Jutriša je povodom Dana općine uputio i svojim sumještankama i sumještanima:

– Što drugo im mogu reći nego da im se obratim s najboljim željama i čestitkama. Želim im svima obilje svega. Isto tako, želim da u narednom vremenu izvršimo ono što još nismo izvršili, i da sudjelujemo u događanjima u kojima možda još nismo sudjelovali, a mogu poručiti da radimo sve, i da ćemo i dalje raditi sve, na zadovoljstvo naših mještana, da nam svima bude ljepše i bolje, i da nam standard bude veći. Moja je želja da u narednom vremenu održimo stabilno stanje kakvo je i sada, da nastavimo s projektima koji su važni svima, od onih najmlađih do onih najstarijih, a u budućnosti, ako će biti prilike za nešto još bolje, onda se nadam da ćemo i to postići. Želim da lijepo proslavimo Dan općine i svi zajedno možemo reći da smo iz godine u godinu bogatiji za neke nove projekte i sadržaje zbog kojih nam je svima bolje – poručio je načelnik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba