JOŠ NIJE KASNO: Uključite se i koristite pogodnosti projekta ˝Aktivni i nakon 65-e!“

Općina Radoboj pruža vam mogućnost da malim korakom učinite velike promjene

Objavljeno: 16.04.2022. zagorjeinternational

Organizacija raznovrsnih dinamičnih i edukativnih aktivnosti koje potiču na druženje i zabavu, učenje i rekreaciju u okvirima poticajnog okruženja gdje se u prvi plan stavljaju potrebe i želje polaznika – to predstavlja definiciju socijalno osviještenog projekta Općine Radoboj ˝Aktivni i nakon 65-e!˝.  Projekt je namijenjen osobama s navršenih 65 i više godina, ali i svim drugima koji žele iskoristiti priliku i time unijeti malo dinamike u svoju svakodnevicu.

Za svakoga ponešto

Sve aktivnosti koje se organiziraju imaju zajedničku poveznicu, a to je pružiti svojevrsni poligon u svrhu povezivanja, zbližavanja i usrećivanja starijih osoba. Sukladno tome, izrađuje se mjesečni raspored aktivnosti gdje polaznici na vrijeme mogu doznati informacije o predviđenim radionicama i terminima održavanja pojedine radionice. Svaki tjedan polaznici imaju na raspolaganju određene aktivnosti u koje se mogu uključiti. Sudjelovanjem u radionicama polaznicima se pruža prilika da budu kreativni, da vježbaju, ali i da prikažu svoje kulinarsko umijeće. Nastavno tome, program kreativnih radionica prilagođava se željama polaznika. Uz omiljenu aktivnost polaznika u vidu izrade ukrasnih memorabilija od perlica u vidu narukvica i ogrlica, ali i onih s vjerskim motivima gdje se izrađuju anđeli, vrijedne ruke polaznika izrađuju i heklane košare za ključeve, ali i uzorke domaćih životinja gdje do izražaja dolazi njihova strpljivost i vještina. Također, za potrebe kreativne radionice pribavljene su i razne društvene igre, tako da zainteresirani mještani koji vole društvo i natjecanje mogu doći na kartanje ili partiju šaha. U sklopu kreativnih radionica, organiziraju se i kulinarske radionice čija slastica ili jelo pridonosi radnoj atmosferi na radionici i pozitivno utječe na kreativnost polaznika. Svaki tjedan organizira se i sportsko – rekreativna radionica gdje polaznici, uz stručni nadzor trenera, izvode vježbe mobilnosti i snage te korektivnu gimnastiku, ali i uče o tajnama tehnike nordijskog hodanja.

Tu je i program informatičkih radionica koji uključuje savladavanje osnovnih vještina korištenja tableta i laptopa s naglaskom na mogućnosti koje su dostupne putem Interneta, ponajviše usmjerene na informiranost i pretragu sadržaja, ali i komunikaciju s udaljenim članovima obitelji.

Važnost edukativnih predavanja

U suradnji s partnerom na projektu, Gradskim društvom Crvenog križa Krapina, te tvrtke Salvus d.o.o., održano je novo edukativno predavanje na temu ˝Primjena medicinskih i ortopedskih pomagala˝. U skladu s time, polaznici su imali prilike doznati više informacija o načinima primjene medicinskih pomagala sa svrhom liječenja i rehabilitacije bolesnika s ozljedama i bolestima sustava za kretanje. Predavanje je naišlo na pozitivan odaziv polaznika, a poslužilo je povećanju infomiranosti o najnovijim aktualnostima iz navedenoga područja.

Nastavno tome, u suradnji s vanjskom suradnicom na projektu Cvjetom Mitić, u ciklusu od šest predviđenih predavanja, održano je peto po redu edukativno predavanje na temu ˝Prehrana bolesnika“. Na predavanju su polaznici imali prilike doznati o čimbenicima koji utječu na preporuke i instrukcije liječnika naspram prehrane koju treba slijediti pacijent. Predavanje je također poslužilo razvijanju svijesti polaznika o važnosti zdrave i izbalansirane prehrane.

Jednom mjesečno, u suradnji s patronažnom sestrom organizira se i besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera, gdje polaznici mogu u razgovoru sa stručnom osobom dobiti vrijedne nutritivne i zdravstvene preporuke.

Kao odmak od ozbiljnih tema, organiziranje odlaska u kino i kazalište predstavlja dodatnu aktivnost dostupnu polaznicima za njihovu zabavu i rekreaciju. Svi zainteresirani mogu se predbilježiti za navedene aktivnosti u travnju, a u uslugu će biti uključen i prijevoz.

Svim zainteresiranim 65+ mještanima dostupna je i usluga kupanja u Vodenom parku “Aquae Vivae” u Krapinskim Toplicama, s uključenim prijevozom. Usluga kupanja uključuje i gimnastičke vježbe u bazenu, a predviđeno trajanje boravka u toplicama je tri sata.

Polaznici radionica na raspolaganju imaju i besplatne usluge frizera i fizioterapeuta, a u planu je i organizacija izleta u Sisačko moslavačku županiju koji će uključivati razgledavanje kulturnih i prirodnih znamenitosti Lonjskog polja.

Prijave

Ovaj se projekt financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa ˝Učinkoviti ljudski potencijali˝ u iznosu od 1.476.024,37 kuna, a završit će s datumom 21. srpnja, što znači da je preostalo nekoliko mjeseci do njegovoga završetka, ali svi koji još nisu, stignu se uključiti u aktivnosti i postati dio ove hvalevrijedne priče. Sve aktivnosti koje se organiziraju su besplatne i namijenjene su rekreaciji, zabavi i povezivanju te usrećivanju polaznika. Na taj način održavaju se stara prijateljstva, ali i stvaraju nova, gdje upravo radionice i predavanja služe kao poligon za povezivanje ljudi sa sličnim interesima i načinom razmišljanja.

Radionice se održavaju u prostoru DVD-a u Radoboju, a sukladno preporukama, prostor održavanja radionica redovito se provjetrava, a nakon svake radionice vrši se dezinfekcija radnih površina i toaleta. Za korištenje dostupnih usluga i predbilježbu na radionice, svi zainteresirani se mogu obratiti na broj 099/346-9009, a ostale informacije o projektu dostupne su na internetskoj stranici Općine Radoboj www.radoboj.hr i na društvenim mrežama.

Objava članka je sufinancirana u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“ iz Europskog socijalnog fonda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba