U Muzeju "Staro selo" Kumrovec otvorena izložba Tatjane Brlek ˝Pisanice i uskrsni običaji sutlanskog kraja˝

“Prikazano je bogatstvo narodnih i vjerskih elemenata utkanih u dugogodišnju tradiciju koja obilježava život skromnih Zagoraca koji žive uz Sutlu”

Objavljeno: 12.04.2022. zagorjeinternational

U Muzeju “Staro selo” Kumrovec svečano je otvorena izložba ˝Pisanice i uskrsni običaji sutlanskog kraja autorice i muzejske savjetnice Tatjane Brlek. Izložba je to koja predstavlja dio bogate riznice pučkih uskrsnih običaja vezanih uz život u dolini rijeke Sutle što uključuje područje današnjih lokalnih zajednica u koju spadaju grad Klanjec te općine Kraljevac na Sutli, Kumrovec, Zagorska Sela i Hum na Sutli.

-Izložba otkriva bogatstvo narodnih i vjerskih elemenata utkanih u tradiciju koja vjekovima obilježava život skromnih zagorskih žitelja koji žive uz rijeku Sutlu, a u razdoblju kalendarske godine od Pepelnice do Uskrsa. Bogatstvo narodnih uskrsnih običaja izložbom je prikazano kroz opise običaja, pučku sakralnu umjetnost, prikazom elemenata iz svakodnevnog života čovjeka, poezijom Željka Taboršaka i likovnim izričajem velečasnog Milana Juranića. Prikaz uskrsnih običaja upotpunjen je maketama koje je izradio Božidar Iveković, a poseban naglasak izložbe je na izradi pisanica, oslikanih ljuski jajeta, koje nose simboliku rađanja novoga života. Uz pisanice koje se čuvaju u Muzeju “Staro selo” Kumrovec u “Zbirci pisanica” koja ima status kulturnog dobra, izložbom su predstavljene pisanice učenika Osnovne škole Josipa Broza iz Kumrovca, Pisanica ukrašena cvijećem od krep papira posuđena od Muzeja grada Pregrade i pisanice koje izrađuje obitelj Škalec. Obitelj Škalec tradiciju izrade brušenih, bušenih i oslikanih pisanica započeo je djed Vjekoslav Škalec – Braco, a ljubav prema oslikavanju ljuske jajeta nastavili su baka Ana i unuk Ivan Luka koji nam se predstavlja kao samostalan autor – poručuju iz Muzeja Hrvatskog zagorja.

Otvorenje izložbe bilo je popraćeno bogatim programom u kojem su sudjelovali učenici Kumrovečke osnovne škole predstavljajući projekt šestih razreda uz mentorstvo vjeroučitelja Tomislava Krušlina “Kaj su jeli naši stari na svetek i v petek” i promocijom rada učeničke zadruge “Božićnica” pod vodstvom učiteljice Božice Berc. Posebno zanimanje bilo je iskazano za izradu drijenovih grančica u prikazu Vladimira Žnidarca i izradu puškica, cvjetnih grana karakterističnih za područje Huma na Sutli u prikazu gospođe Milice Sambolić i njene unučice. Očuvanje nematerijalne baštine iskazano je interpretacijom pjesama Željka Taboršaka a koju je izveo Mihael Preglej, učenik 6. razreda.

U uvodnom dijelu programa posjetiteljima se obratila voditeljica Muzeja “Staro selo” Kumrovec Anita Paun-Gadža i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol. Uz autoricu izložbe o uskrsnim običajima govorio je i velečasni Milan Juranić. Dolaskom Milivoja Prekratića voditelja radionice paljenja guba i uz prikaz raznošenja blagoslovljenog ognja žiteljima i nekolicine dječaka sa upaljenim gobama uz riječi “Donesli smo vam blagoslovljenega ognja” izložba je proglašena otvorenom.

Izložba se može razgledati do 25. travnja 2022. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba