Održana treća redovna sjednica varaždinskog županijskog Savjeta za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju

STANJE NA VARAŽDINSKOM TRŽIŠTU RADA: Evidentirano 2967 stranih radnika – 102 Ukrajinaca stupilo u radni odnos još prije početka rata

Objavljeno: 04.04.2022. zagorjeinternational

Varaždinski županijski Savjet za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju održao je u Županijskoj palači svoju treću redovnu sjednicu. Osvrnuli su se na stanje, dinamiku promjena te perspektivu tržišta rada Varaždinske županije.

 Prisutnim se članovima na početku sjednice obratio župan Anđelko Stričak koji je istaknuo da je s posljednjim danom ožujka u županiji evidentirano 2967 stranih radnika, od čega su njih 102 iz Ukrajine koji su počeli raditi prije rata.

Predsjednica Savjeta Nataša Cikač kazala je kako je cilj sjednice bio  predstaviti aktualno stanje na tržištu rada te mjere aktivne politike zapošljavanja.

– Isto tako upoznali smo se s trenutnom strukturom radne snage, s posebnim osvrtom na strane radnike i trenutnu situaciju s raseljenim osobama iz Ukrajine. To je aktualna tema i svakako je dobro čuti što se događa na tom području – rekla je Cikač.

Predstojnica Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Varaždin Branka Šaško predstavila je niz mjera ovogodišnjeg Programa aktivne politike zapošljavanja.

-Sigurna sam da će mjere kao što su potpore za zapošljavanje zeleno/digitalno,   potpore za pripravništvo i potpore za pripravništvo zeleno/digitalno, potpore za pripravništvo u javnim službama, potpore za usavršavanje, potpore za samozapošljavanje i proširenje poslovanja, obrazovanje i osposobljavanje, javni rad, sezonski poslovi i potpore za očuvanje radnih mjesta dati određene rezultate jer su kvalitetno osmišljene, a na nama je da ih provedemo – rekla je Šaško.

Ravnatelj Javne ustanove za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, prezentirao je plan za Industrijsku tranziciju Sjeverne Hrvatske, naznačivši da je svrha plana definirati stratešku osnovu i smjerove promjena za tranziciju i razvoj Sjeverne Hrvatske.

– Cilj je dati strateški okvir za učinkovito korištenje proračunskih i EU sredstava za jačanje regionalne konkurentnosti u okviru ITP-a te uspostaviti  nove modele strateških partnerstva na razini regije – rekao je Blaži.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba