Ostaje otvorena do 25. travnja

U kumrovečkom Muzeju “Staro selo“ iduće subote otvorenje izložbe “Pisanice i uskrsni običaji sutlanskog kraja“

Objavljeno: 03.04.2022. zagorjeinternational

U Muzeju “Staro selo” Kumrovec, iduće će se subote, s početkom u 11 sati, otvoriti izložba “Pisanice i uskrsni običaji sutlanskog kraja”.

Izložba je nastala kao rezultat terenskog istraživanja autorice o načinima izrade pisanice s ciljem prikupljanja i zapisivanja tradicijskih uskrsnih običaja u sutlanskoj dolini. Njome je obuhvaćen dio kalendarske godine od čiste srijede do Uskrsa. U fokusu predstavljanja je integracija tradicijskih vrijednosti uz suvremenu prezentaciju.

Posjetitelji izložbe moći će upoznati  već pomalo zaboravljene običaje kao što je ribanje posuđa pepelom  uz Pepelnicu, tradiciju pletenja cvjetnih drijenovih grančica, izradu puškica, nošenje blagoslovljenog ognja s gubom/gobom te izradu pisanica. Tradicijski elementi nadopunjeni su suvremenom prezentacijom koja se otkriva u likovnom izričaju biblijskih motiva vlč. Milana Juranića, u pjesmama pisanim na dijalektu Zagorskih Sela kod pjesnika Željka Taboršaka.

Predmeti koji se čuvaju u Zbirci pisanica Muzeja “Staro selo” Kumrovec, pisanice koje su nastale 30-tih godina 20. stoljeća, kao i pisanice koje predstavljaju današnje oblike izražavanja u modernim materijalima zasigurno će privući brojne posjetitelje. Uz predstavljanje Zbirke pisanica posjetitelji će moći vidjeti i pisanice koje su izradili učenici Osnovne škole Josipa Broza iz Kumrovca sa svojim učiteljicama te pisanice Milice Sambolić.

Kao ‘gost izložbe’ predstavit će se obitelj Dejana Škaleca. Umjetnost u bušenju, brušenju i oslikavanju ljuske jajeta predstavljena je na pisanicama Vjekoslava Škaleca. Ljubav izrade pisanica djed Vjekoslav prenio je i na unuka Ivana Luku koji i sam oslikava pisanice, a zajedno s bakom Anom izrađuje pisanice tehnikom dekupaž.

Izložba će ostati otvorena do 25. travnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba