Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća

RUDIJEV 64. ROĐENDAN: U Gornjoj Stubici obilježena godišnjica rođenja Rudolfa Perešina

Objavljeno: 28.03.2022. zagorjeinternational

U petak je u Gornjoj Stubici obilježena godišnjica rođenja legendarnog pilota, heroja i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina, a tom su prilikom načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, upravitelj gornjostubičke župe vlč. Nikola Jurković, te članovi UBDR Sveti Juraj (predsjednik Nenad Barimac, tajnik Stjepan Lešković i član Ivan Čehko), položili vijence i zapalili svijeće pred njegovom spomen bistom.

Rudolf Perešin rođen je u Gornjoj Stubici u selu Jakšinec 25. ožujka 1958. godine. Po izbijanju Domovinskog rata je iz JNA prebjegao na hrvatsku stranu. Svojim je MiG-om sletio u Austriju, i time je privukao pozornost cijelog svijeta, a poznatu fotografiju pokraj borbenog zrakoplova, uz riječi “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” objavila je većina svjetskih medija. 

Po povratku u Hrvatsku priključio se obrani sve do akcije ‘Bljesak’ 2. svibnja 1995. kada je njegov zrakoplov oboren, a njemu se gubi svaki trag. Posmrtni ostaci obitelji vraćeni su 1997. godine.

U spomen na Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici se svake godine obilježavaju i Susreti za Rudija,  a ove godine će biti 25. po redu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba