Potpisani ugovori o sufinanciranju manifestacija od posebnog značaja za KZŽ

“Ovo je za nas posebno priznanje, ali i pomoć, koliko financijska, toliko i duševna, jer svi mi koji radimo u kulturi, radimo nešto što se ne može platiti, ali košta”

Objavljeno: 28.03.2022. Vanja Hozmec

U Krapini su u ponedjeljak potpisani ugovori o sufinanciranju manifestacija od posebnog značaja za Krapinsko – zagorsku županiju, a potpisivali su ih predsjednici pet izabranih udruga i župan Željko Kolar. 

Ove godine, Županija je u te svrhe osigurala 121.000 kuna, a navedeni iznos će se raspodijeliti za “Tjedan kajkavske kulture u Krapini”, “GFUK”, “Seljačku bunu”, “Tabor Film Festival” i “Dane Ksavera Šandora Gjalskog”. 

– Financijsku potporu u iznosu od 55.000 kuna će dobiti Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina za “Tjedan kajkavske kulture u Krapini”, zatim udruga Glumački festival u Krapini za “Glumački festival u Krapini” u iznosu od 20.000 kuna te Građanska organizacija za kulturu – “GOKUL” za “Tabor film festival” također 20.000 kuna. Također, 15.000 kuna dodijelit će se Kulturnoj manifestaciji Dani Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka za manifestaciju “Dani Ksavera Šandora Gjalskog” te 10.000 kuna za manifestaciju “Seljačka buna 1573.” Družbi vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica” – izvijestila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec. 

Važne obljetnice 

Nakon potpisivanja ugovora, na sredstvima koja će svakako biti od velike pomoći su zahvalili i predstavnici navedenih udruga. 

– U ime Družbe vitezova zlatnog kaleža zahvaljujem se što je naša manifestacija opet na popisu manifestacija od značaja za Krapinsko – zagorsku županiju. Zadnje dvije godine manifestacija nije bila u pravom sjaju zbog koronavirusa, ali nadamo se da će sljedeće godine, kada je 15. manifestacija, a ujedno i 450. obljetnica Seljačke bune to biti obilježeno kako treba i kako Buna zaslužuje – rekao je predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek. 

Zahvalu na tome što je manifestacija “Dani Ksavera Šandora Gjalskog” također na popisu manifestacija od velikog značaja za županiju uputio je i predsjednik Upravnog odbora Kulturne manifestacije “Dani Ksavera Šandora Gjalskog” Tihomir Vrančić. 

– Ove će godine biti 43. godina od kada je nagrada ustanovljena, to je bilo 1979. godine, a od 1981. godine se i dodjeljuje za najbolje objavljeno prozno djelo u Hrvatskoj. Uz Županiju, potporu nam pružaju i Grad Zabok, Ministarstvo kulture te Društvo hrvatskih književnika s kojima surađujemo u realizaciji ideje i dodjele nagrade koja je postala jedna od najznačajnijih i najprestižnijih u društvu književnika – rekao je Vrančić. 

Zahvalu je potom uputio i predsjednik Kulturne udruge “Glumački festival u Krapini” Adam Končić istaknuvši da je ovo ujedno i 15. godina rada Festivala, a da će ove godine G-FUK posjetiti čak 26 gradova i općina diljem županije, ali i šire. 

– Konkretno, idemo od Zaprešića do Novog Marofa, dakle, čak i van granica županije. Lijepo je tome pridodati da će tu biti i dvije predstave za naše Gradišćanske Hrvate i to je već peta godina suradnje. Ove će godine biti ukupno 33 predstave unutar 15. G-FUK-a. Posebno nam je drago da smo preživjeli ove dvije godine koje ne bi preživjeli da nije bilo naših suradnika, među kojima je i Županija. Ovogodišnji festival nam je posebno drag jer će biti ljetno izdanje. Shvatili smo da neke općine u županiji nemaju dobre dvoranske uvjete i oni su nas rado prihvatili u prekrasnim ambijentima u eksterijeru, tako da ove godine dajemo produženu ruku glumačkog festivala po Zagorju, od 24. lipnja do 3. srpnja – najavio je Končić. 

Ispred Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina zahvalio se predsjednik Damir Novina.

– Ovo je za nas posebno priznanje, ali i velika pomoć, koliko financijska, toliko i duševna jer svi mi koji radimo u kulturi i radimo nešto što se ne može platiti, ali košta, to sve radimo u svoje slobodno vrijeme i u to ulažemo svoju volju i ljubav. Ove godine Krapina ide u punom sjaju. Iskreno se nadamo da ne bude nikakvih nepredviđenih okolnosti i vidimo se najesen – kratko je poručio Novina. 

Bogatstvo županije 

Župan Željko Kolar na kraju je zahvalio cijeloj ekipi na onome što rade za očuvanje kulturne baštine i kulturne ponude KZŽ jer je upravo ta ponuda, kako kaže Kolar, ono što županiju čini bogatijom, ljepšom i sadržajnijom.

– To je jedna tradicija koja bez ljudi koji su spremni dati svoje znanje i slobodno vrijeme, svoj entuzijazam da bi tradicija opstala. Posljednje dvije godine nisu bile sretne za održavanje kulturnih manifestacija, pogotovo u zatvorenim prostorima, ali uspjeli smo. 2019. godine sve su te manifestacije dosegle visoku razinu koja nam daje obavezu da u ovoj godini, ako to epidemiološki uvjeti to dozvole, ništa ispod te razine ne priznamo sami sebi kao cilj, a nakon toga i kao ostvarenje. To je visoka razina stručnosti i organizacije, a ono što mi možemo i što nam je ostalo da dajemo punu podršku. Tu je i naša Turistička zajednica koja pruža potporu i vjerujem da će ekipa biti zadovoljna – završio je župan Kolar.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba