''SLASNI'' DETALJI S PANTOVČAKA: Od 40 milijuna kuna 'teškog' proračuna Ureda predsjednika nekima bi moglo 'prisjesti' – 180.000 kuna za cvijeće

MILANOVIĆ: Poskupio je zejtin, šećer i sve, brašno i ulje, prema tome – troši se manje nego ikad

Objavljeno: 23.03.2022.

Transparentnost po pitanju kupovine namirnica, kao i plana javne nabave u Uredu hrvatskog predsjednika otkriva što se to tamo točno nabavlja i koliko koja stavka vrijedi. Premda je tijekom jučerašnjeg davanja izjave u Vinkovcima, predsjednik Zoran Milanović kazao kako se u odnosu na prijašnju vlast troši znatno manje, podaci su tu.

Druga vremena, isti odgovori

Zasigurno se sjećate četiri tone lososa iz 2016. godine, kada je tadašnja predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, na jednoj od konferencija za medije, vidno iznenađena postavljenim pitanjem od strane novinara o količini nabavke ribe, rekla:

– Mislim, pitanjima javne nabave u Uredu stvarno se ne bavim – rekla je Grabar – Kitarović, a na vrlo sličan način jučer je odgovorio i Milanović kazavši kako se on time ne bavi, niti je u troškove intervenirao. A na što se najviše troši?

– To ne znam. Mislim, ja nisam predstojnik Ureda, znate da je to odvojeno. Što ne znači da kada bi Ured funkcionirao skandalozno, ja ne bih rekao – ‘sve ću vas promijeniti’ – zakucao je Milanović pa skrenuo na temu uvođenja eura i tako dalje…

Vrtoglave cifre

Inače, proračun Ureda predsjednika iznosi oko 40 milijuna kuna, a prema njemu, ceh za svježe cvijeće, poput amarilisa, šeboja i kala iznosi 180.000 kuna. Kako bi se gosti ugodno osjećali, uz mirise svježe kupnjenih biljaka, dojam podižu i zastave, za koje se ove godine izdvaja 5000 kuna više nego lani, pa taj iznos iznosi 45.000 kuna. Milanović je, nakon što je i sam naveo cijenu cvijeća, rekao kako je za rakiju na primjer, izdvojeno 1000 kuna. Na tekuća se pitanja, ubrajajući rakiju, vino, alkoholna i bezalkoholna pića, troši 80.000 kuna, što je u odnosu na prošlu godinu za 10.000 kuna manje.

Za meso, povrće i voće izdvaja se po 150.000 kuna, dok je za svježu ribu određen iznos od 95.000 kuna. Pantovčanska kava i čaj zauzimaju cifru od vrtoglavih 49.000 kuna, a mlijeko cifru od 35.000 kuna.

– Poskupio je i zejtin i šećer i sve i brašno, ulje, prema tome, troši se manje nego ikad – zaključio je jučer Milanović.

Od ostalih stavki, zanimljivo je spomenuti da se za čišćenje i poliranje odlikovanja izdvaja 40.000 kuna, za uredski materijal 110.000 kuna, a 170.000 kuna rezervirano je za nabavu raznih prehrambenih proizvoda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba