Vlada bi danas trebala donijeti novu odluku

Sutra istječe uredba o zamrzavanju cijena goriva, očekuju se nova poskupljenja – na zagorskim benzinskim postajama već se stvaraju gužve

Objavljeno: 07.03.2022. zagorjeinternational

U utorak istječe Vladina uredba o zamrzavanju cijena benzinskih i dizelskih goriva, a nova koja se tek treba donijeti će biti s većim cijenama, doznaje Jutarnji.hr. Hrvatski će građani tako od sutra plaćati skuplje gorivo, a koliko će ta poskupljenja iznositi, još nije poznato jer Vlada nije donijela konačnu odluku. 

Zabrinuti građani već hrle na benzinske postaje kako bi natočili svoje automobile prije nego što cijene goriva opet odlete u nebo, a takvi prizori vidljivi su i po Zagorju.  

Istek roka 

Ovo posljednje zamrzavanje goriva od strane Vlade koje sutra ističe je treće po redu. Podsjetimo, posljednja uredba o zamrzavanju cijena goriva donesena je 7. veljače na telefonskoj sjednici Vlade. Cijene goriva tada su ograničene na 11,37 kuna po litri Eurosupera 95, 11,29 za litru Eurodizela te Eurodizela BS plavog od 6,5 kuna za litru. 

Nakon isteka uredbe, morat će se donijeti nova, korigirana, s obzirom na činjenicu da  distributerima, a posebno manjim, prijeti propast u slučaju da se cijena goriva zadrži tako nisko. Naime, vrijednost sirove nafte otišla je u nebu s ruskom agresijom na Ukrajinu, a to je podiglo cijenu nafte na više od 116 dolara po barelu. 

Reakciju vlade na veliki skok cijena energenata najavio je Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. 

– Imamo određene promjene u odnosu na trenutak kad smo donijeli ovu uredbu i do njezina stupanja izvan snage, sigurno ćemo reagirati. Dogodio se znatan skok cijena nafte na svjetskim tržištima, što je dovelo u pitanje i marže. Te su marže na baznim gorivima koje smo ograničili već sad minimalne, u nekima i negativne, i zbog toga ćemo morati reagirati – poručio je nedavno ministar. 

Moguća rješenja

Iako odluka Vlade nije poznata, na cijenu derivata mogu utjecati na nekoliko načina. Jedna od opcija je zamrzavanje maksimalne cijene, no problem s takvim režimom jest da je fiksni i ne prati tržišna kretanja, pa u trenutku kad cijena nafte ubrzano raste, evidentno je da takav model može opskrbljivače dovesti u situaciju da posluju s gubitkom. Također, tu se postavlja i pitanje na kojoj razini bi trebala biti ta ograničenja. 

Postoji i izvanredna opcija kojom država može privremeno suspendirati obvezu miješanja biogoriva s benzinom i dizelom, čime bi se finalna cijena derivata smanjila za 70-ak lipa. Ipak, spomenuta opcija zahtjeva promjenu zakona.  

Odluka bi trebala biti donesena danas. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba