Vlada s dvije nove uredbe regulira cijenu energenata - fiksirali maržu i smanjili trošarine na gorivo

PLENKOVIĆ: Cijena litre benzina od sutra 12,19 kuna, dizela 12,53 kune, a plavog dizela 8,04 kune

Objavljeno: 07.03.2022. zagorjeinternational

Na izvanrednoj sjednici Vlade koju je sazvao zbog isteka uredbe kojom su cijene goriva bile zamrznute, premijer Andrej Plenković objavio je kako je Vlada odlučila uvesti dodatne mjere. 

– Bez bilo kakvih Vladinih mjera, sutra bi cijena za dizelsko gorivo iznosila 13,71 kunu, a za benzinsko 13,28 kuna. Radi se o rekordno visokim razinama cijena. Uvodimo novi koncept – smanjujemo trošarine i marže. Ako bismo išli s fiksiranjem maloprodajne cijene, poslovalo bi se s gubitkom, ta opcija da naši građani nisu u mogućnosti kupiti naftne derivate nije bila opcija. Omogućit ćemo distributerima daljnje poslovanje fiksiranjem ukupne marže na 0,75 lipa po litri i 0,50 po litri za plavi dizel. Na rok od 90 dana smanjit ćemo iznose trošarina – rekao je premijer, piše 24sata.hr. 

Prema novim mjerama, rast cijena će se uspjeti zadržati u rasponu od 0,80 do 1,20 kuna, uz iznimku plavog dizela, dodao je Plenković, pa će tako od sutra cijena dizela iznositi 12,53 kune po litri, benzina 12,19 kuna, a plavog dizela 8,04 kune. Također, rekao je da ako se ide s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, da će mnogi distributeri biti suočeni s gubitkom.

– Kako bismo izbjegli takvu situaciju omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri i 0,50 kn po litri za plavi dizel – rekao je premijer te dodao da će se, u spomenutom roku od 90 dana, iznosi trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo smanjiti za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva, piše Jutarnji.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba