Grad Pregrada dobitnik je nagrade “European Energy Award”

VEŠLIGAJ: Uspješno smo modernizirali javnu rasvjetu, izgradili Područnu školu Stipernica, obnovili tri gradske zgrade, vrtić…

Objavljeno: 07.03.2022. zagorjeinternational

U pregradskoj Gradskoj vijećnici je u ponedjeljak održana konferencija za medije povodom dobivanja nagrade “European Energy Award”, “EEA” certifikata, kojeg je Grad Pregrada primio za svoje aktivno sudjelovanje na EU projektu “IMPLEMENT”. 

Gradonačelniku Marku Vešligaju nagradu je tom prilikom uručio ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Julije Domac.

Uključeno 30 sudionika

Projekt “IMPLEMENT “ za cilj je imao uspostavu svih potrebnih struktura u gradovima i općinama za provedbu održivih klimatskih i energetskih politika, a u projekt je bilo uključeno 30 pilot gradova i općina diljem Europe. Osim Pregrade, iz Hrvatske su u projekt bili uključeni i gradovi Jastrebarsko, Ivanić Grad, Zaprešić i Velika Gorica te Grad Karlovac. 

Inače, “EEA” predstavlja najopsežniji sustav upravljanja kvalitetom za gradove i općine u području energetske učinkovitosti zato što obuhvaća cijeli niz dokazanih mjera zaštite energije i klime koje jedinice lokalne samouprave mogu provoditi.

Prilikom uručenja nagrade, ravnatelj REGEA-e istaknuo je uspješnu dugogodišnju suradnju s Gradom Pregradom te je čestitao gradonačelniku na dobivanju certifikata.

Gradonačelnik Vešligaj zahvalio je ravnatelju Domcu i rekao da je važno odgovoriti na klimatske promjene u svijetu kroz aktivno djelovanje na svim razinama upravljanja, od europskih, pa sve do lokalnih.

– Inicijativi je Grad Pregrada pristupio 2010. godine te izradio svoj akcijski plan za održivi energetski razvoj kroz koji je razvio konkretne mjere s ciljem emisije CO2, odnosno stakleničkih plinova – rekao je gradonačelnik Vešligaj te dodao kako je Grad Pregrada mjere i projekte iz akcijskog plana nastojao realizirati kroz financiranje iz EU fondova, nacionalna sredstva, ali i svoja vlastita. 

– Tako smo uspješno proveli modernizaciju javne rasvjete, područna škola u Stipernici izgrađena je primjenom načela održive gradnje, energetski smo obnovili ovu zgradu u kojoj se nalazimo te još dvije zgrade u vlasništvu Grada: zgradu Sportske zajednice te zgradu u kojoj se nalazi Zemljišno – knjižni odjel. Energetski je obnovljena i zgrada dječjeg vrtića Naša radost, a posebnost ovog projekta je to što smo sredstva potrebna za renovaciju krova prikupili kroz ‘crowdfunding’ kampanju u koju su se uključili mnogi građani i poduzetnici. Ova kampanja ujedno je bila prvi projekt REGEA-ine ‘crowdfunding’ platforme “Croenergy” te je ova lijepa priča započela kao jednostavna energetska obnova, a završila kao jedinstvena akcija koja je solidarizirala i ujedinila grad – naglasio je gradonačelnik Vešligaj.

Najopsežniji sustav

– Sljedeći EU politiku koja objedinjuje energiju i klimatske promjene, nedavno je ostvarena podrška inicijative “European City Facility” (EUCF) za razvoj investicijskih koncepata za ulaganja u održivu energiju. Riječ je o bespovratnim sredstvima od 60.000 eura i kontinuiranoj stručnoj podršci, koje smo ostvarili zajedno s partnerima Općinom Krapinske Toplice i Gradom Zabokom, za područje solarne energije i urbane mobilnosti. Ta sredstva će se jednim dijelom koristiti za izradu projektne dokumentacije za biciklističku stazu koja će povezivati Pregradu, Krapinske Toplice i Zabok, i biti dio mreže biciklističkih staza Krapinsko – zagorske županije – najavio je gradonačelnik.

Inače, “EEA” predstavlja najopsežniji sustav upravljanja kvalitetom za gradove i općine u području energetske učinkovitosti zato što obuhvaća cijeli niz dokazanih mjera zaštite energije i klime koje jedinice lokalne samouprave mogu provoditi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba