Saborski zastupnik iz Kluba socijaldemokrata Željko Pavić oštro o nekim predstavnicima Vlade i saborskim zastupnicima koji se ne pojavljuju u Saboru

˝Jedino što znaju, znaju zašto glasaju – zato što su vojnici partije!˝

Objavljeno: 05.03.2022. zagorjeinternational

Saborski zastupnik Kluba zastupnika Socijaldemokrati, Željko Pavić,  kritizirao je nekompetentne predstavnike Vlade koji brane Zakone u Saboru te po saborskim zastupnicima koji se ne pojavljuju u Saboru i koji ne rade posao za koji su plaćeni, za što je Klub zastupnika poslao priopćenje koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

– Apsolutno je neprihvatljivo da nam se od strane Vlade u Sabor šalju predstavnici koji ne poznaju zakone koje trebaju predstaviti saborskim zastupnicima i koji na kraju krajeva trebaju braniti zakone zbog kojih su poslani – upozorio je Pavić u Hrvatskom saboru.

Neobavezno odgovaranje

– Ukoliko se saborski zastupnik nije javio za repliku tom predstavniku Vlade, jedini mehanizam kojim može ukazati da predstavnik Vlade ne iznosi točne podatke je povreda poslovnika. U 99,99 posto slučajeva saborski zastupnik dobiva opomenu, jer postoji teza da predstavnici Vlade mogu govoriti što hoće i da na pitanja mogu odgovarati kako hoće. To tako ne smije i ne može biti jer je predstavnik Vlade poslan u Sabor da govori o zakonu, da iznosi činjenice o zakonu da objašnjava pojedine članke zakone i onda se ne smije dogoditi da predsjedavajući u Saboru dijeli opomene zastupnicima zato što upozoravaju na greške i pogrešne teze koje se iznose od strane predstavnika Vlade. Neshvatljivo je da predstavnik Vlade na kraju rasprave nema obvezu da odgovori saborskim zastupnicima na pitanja koja su mu postavili, da nema obvezu da ispravi eventualne pogrešne navode vezane uz zakonski prijedlog – objašnjava Pavić koji je zatim uputio pitanje premijeru i predsjedniku Sabora, kao i vladajućoj većini, o činjenici da čelnici jedinica lokalnih samouprava budu saborski zastupnici koji se tijekom rasprava ne pojavljuju u Saboru i ne rade svoj posao.

Neaktivno sudjelovanje

– Većina tih čelnika općina i gradova pojavljuje se u Saboru samo na glasanju. Istovremeno im se plaća stan u Zagrebu, plaća im se naknada za odvojeni život, plaćaju im se putni troškovi do Zagreba. Isto pitanje postavljam i za zastupnike koji ne dolaze u Sabor ili dolaze jako rijetko. Postavljam Vam pitanje koliko ti zastupnici naplaćuju jedno dizanje ruke prilikom glasanja. Osim toga, većina njih, koji ne dolaze redovito u Sabor, osim na dan glasanja, nema ni pojma o čemu glasa. Jedino što znaju, znaju zašto glasaju. Glasaju zato što su vojnici partije! Umjesto da aktivno sudjeluju u raspravama o zakonu, ti se zastupnici ni ne informiraju o čemu se raspravljalo, a ukoliko se slučajno pojave na raspravi, onda svjedočimo neprimjerenom, nepotrebnom i nakaradnom repliciranju kada članovi jednog kluba zastupnika repliciraju članu toga kluba zastupnika nakon njegovih rasprava, a jedino s ciljem da se govorniku poboljša statistika. Takvim repliciranjem u stvari pokazuju da nemaju sastanke klubova na kojima bi se trebali raspraviti zakonski prijedlozi pa onda ne bi trebali replicirati. Naime, smisao repliciranja jest da se iskaže drugačiji stav, a ne da se govornika hvali i iskazuje slaganje s njegovim mišljenjem – kaže Pavić i nastavlja:

– Uz to skrećem pozornost i na činjenicu da bi se većina rasprava o zakonima trebala preseliti u Odbore gdje bi se raspravljalo s pozicije struke, a u tim bi raspravama trebali aktivno sudjelovati i predstavnici Vlade i to prije izrade zakonskih prijedloga, jer bi na taj način zakonski prijedlozi bili kvalitetniji i nailazili bi manje kritika i saborskih zastupnika i javnosti. Moramo djelovati u smjeru smanjenja politikanstva i populizma u Saboru, jer vidimo kako rad saborskih zastupnika ocjenjuju naši sugrađani. Zar nije zabrinjavajuće da mediji prenose malo tematskih rasprava, a puno populističkih ispada, puno prepucavanja i vrijeđanja. Vijesti iz Sabora prezentirane u medijima nisu kvalitetne rasprave već uvrede i dosjetke – kaže Pavić.

Zaključno, predložio je predsjedniku Sabora da, s obzirom da su gotovo sve epidemiološke mjere ukinute, vrati obvezu prijave kroz elektronski sustav evidencije prisutnosti u Saboru i da djeluje u skladu s odredbama vezanim za prisutnost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba