ODGOJ I OBRAZOVANJE U KONJŠČINI: Načelnica Anita Krok o mjerama koje vode perspektivnim promjenama

˝Često nailazim na otpor, ali mislim da si mogu dati za pravo pričati o demografskim mjerama jer mi je to i struka˝

Objavljeno: 05.03.2022. Marta Čaržavec

Važnost obrazovanja i ulaganja u mlade važan je segment svakog društva, a ako tome pridodamo demografske mjere koje se usko vežu uz socijalnu politiku, onda je to pravi put prema uspješnim i efikasnim promjenama. Takav primjer kreiranja života građana provodi se i u Konjščini, općini pred kojom je mnogo zadataka, koja se gotovo svakodnevno suočava s izazovima na različitim poljima, a čije vodstvo poduzima konkretne korake u nastojanju boljeg razvitka i preoblikovanja života mještana te općine.

Najveća boljka svih čelnika jedinica lokalne samouprave je vrtić, istaknula je općinska načelnica Anita Krok. Kako smo svjedoci abnormalnih poskupljenja u svim sferama života, a na tom su udaru i predškolski i školski odgoj, ističe da Općina Konjščina po tom pitanju, u skladu s mogućnostima, poduzima sve mjere kako bi svojim žiteljima maksimalno olakšala.

Predškolski odgoj

Jedna od njih je financiranje predškolskog odgoja, za koji se ove godine, od ukupnog općinskog proračuna koji iznosi 30.179.595 kuna, izdvaja 1.937.400 kuna, a podrazumijeva poštivanje državnog pedagoškog standarda, zaposlenje logopeda na pola radnog vremena, trećeg odgojitelja za djecu s poteškoćama u razvoju i planiranje proširenja kapaciteta kroz nadogradnju vrtićkog objekta do 2025. godine u iznosu od 3.000.000 kuna. Općina Konjščina koja je osnivač Dječjeg vrtića Konjščina, a koji je proračunski korisnik općine koja je o njemu i dužna brinuti, za prvo rođeno dijete u obitelji subvencionira 65 posto ekonomske cijene, za drugo 73 posto, a za treće dijete u obitelji vrtić je besplatan. Također, sufinancira i troškove drugih dječjih vrtića za polaznike iz Općine Konjščina u ukupnom iznosu od 55.000 kuna.

– I dok je provođenje projekta ‘Besplatna kuhinja za sve’ trenutno nemoguće zbog nedostatka financijskih sredstava koji su uzrokovani povećanjem troškova proračunskog korisnika vrtića, u ovoj se općini provodi svojevrsna alternativa. O čemu se radi, pojasnila je načelnica Krok:Postigli smo konsenzus da svaki dan, po obroku djeteta, dajemo dodatnu kunu. Poboljšali smo obrok, ali i donijeli novu odluku o socijalnoj skrbi nakon 20 i nešto godina. Unutra smo definirali besplatnu kuhinju za određene skupine, prema određenim kriterijima i trudili smo se pokriti svakoga tko za to ima bilo kakvu potrebu. Otvorena je i mogućnost da djelatnici škole, ukoliko primijete da je došlo do, na primjer financijskih problema, rastave ili bilo kakvog životnog brodoloma u nekoj obitelji, jave u Općinu kako bi se pravovremeno reagiralo – rekla je Krok i dodala:

– Nakon niza dugogodišnjih molbi, uveli smo radno vrijeme vrtića do 17 sati. Za našu općinu, koja graniči sa Zagrebačkom županijom, čiji stanovnici najvećim dijelom migriraju u Zagreb i treba im vremena za odlazak i povratak, ova mjera označava pomoć u užurbanom načinu života koji svi zajedno živimo – rekla je načelnica i dodala kako su uvedene promjene i prema zahtjevima roditelja, u dogovoru s odgajateljicama.

Krok se osvrnula i na tekuće potpore Osnovnoj školi Konjščina, kojem je osnivač KZŽ, za dopunske programe.

Javni servisi

U spomenutom području obrazovanja, uz Županiju uskače i Općina koja ukupno izdvaja 311.000 kuna, ne uključujući novinu dodatka od jedne kune po danu za kvalitetniji školski obrok. Najviše se sredstava planira za izdvajanje produženog boravka u iznosu od 70.000 kuna čiji početak dogovaramo sa Osnivačem i ravnateljem, za ostale programe škole izdvojeno je 30.000 kuna dok je za školske projekte koji poboljšavaju standard, pod čime se podrazumijeva sufinanciranje nabave radnih bilježnica i pomoćno – tehničkog materijala, sufinanciranje školske i nabavka higijenskih uložaka u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom, izdvojeno 211.000 kuna.

– Za realizaciju produljenog boravka proveli smo anketu s roditeljima, a s obzirom na covid situaciju i modele nastave, toplo se nadam da će to krenuti još ove školske godine. Izuzetno mi je to bitno i smatram da su takve javne usluge javni servisi. Time zaustavljamo odlazak mladih obitelji, premda često nailazim na otpor kada o tome pričam, ali mislim da si mogu dati za pravo da pričam o demografskim mjerama i socijalnoj politici jer mi je to i struka. Ako mladim obiteljima ne omogućimo sve što možemo, uzet će stvari i otići u Zagreb u podstanare zbog nemogućnosti ”hendlanja” i neće se vratiti. Javni servisi su nešto na čemu trebamo raditi što sam isticala i tijekom predizborne kampanje i prvog dana mandata – poručila je Krok i dodala kako je suradnja s Osnovnom školom ostvarena kroz uređenje okoliša i datim sredstvima za monografiju škole koja će uskoro proslaviti svoju veliku obljetnicu.

Novi pravilnik

Također, Općina ulaže i u srednjoškolsko obrazovanje pa tekuće potpore Srednjoj školi Konjščina, odnosno financijska sredstva za dopunske programe iznose 30.000 kuna, za prijevoz 48.000 kuna, a za e-maturu 5000 kuna. Kako ističe Krok, kontakt sa Srednjom školom gotovo da je svakodnevan i u planu su zajednička djelovanja na području općine.

– Podrška srednjoškolskom obrazovanju i poticanje djece da upišu našu Srednju školu jedan je od naših redovnih zadataka. Povezivanje škole sa poslodavcima, promoviranje izuzetnog rada škole i rada sa mladima neki su od ključnih tema, a sve s ciljem kako bismo zadržali i privukli mlade u Konjščinu. Razvojni potezi koje je ravnateljica zajedno sa svim zaposlenicima provodila zadnjih godina, Srednju školu Konjščina svakako je svrstala u ustanove koje su hit za upis – rekla je načelnica.

Krok se za kraj osvrnula na novi pravilnik, odnosno model i visinu iznosa stipendiranja učenika i studenata.

– S obzirom na to da smo imali pravilnik iz 2008. godine, s članovima Komisije dogovorena je izrada novog pravilnika kako bi dodjela sredstava za stipendije bila pravednija, uzimajući u obzir socijalni status, izvrsnost, deficitarnost i pohađanje Srednje škole Konjščina, te ugrađivanje stipendije za izvrsnost u sportu, kao i stipendiranje učenika i studenata s invaliditetom. Povećan je broj studentskih stipendija tako da su svi pristigli zahtjevi ostvarili pravo na stipendiranje. Sredstva za iste osigurali smo u proračunu Općine Konjščina, a ukupan iznos je 172.000 kuna. U ovom trenutku isplaćujemo 33 učeničke stipendije od kojih je 14 redovnih, a 19 iz mjere populacijske politike i 18 studentskih stipendija od kojih je 16 redovnih i dvije iz mjere populacijske politike. Učenička stipendija mjesečno iznosi 300, a studentska 400 kuna – rekla je na kraju načelnica Krok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba