KONTROLNI MEHANIZAM: Županijski stožer će od sada dva puta tjedno objavljivati rezultate testiranja učenika

Šest posto zagorskih osnovaca i četiri posto srednjoškolaca odbilo se testirati, kod testiranih neznatan postotak pozitivnih

Objavljeno: 18.02.2022. Marta Čaržavec

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite KZŽ Stjepan Skuliber na konferenciji za medije izvijestio je kako broj novooboljelih pada i dalje, što je trend unatrag nekoliko tjedana, no kako je istaknuo i broj hospitaliziranih stagnira.

– Prosjek novooboljelih u proteklih sedam dana iznosi 869, prošli petak je iznosio 1421, a tjedan dana prije 2294 – kazao je Skuliber i dodao kako je dnevni prosjek hospitaliziranih covid pozitivnih osoba u prošlom tjednu iznosio 77 što je jednak broj onome prije 13 dana, a prošli je petak iznosio 82 posto. U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice trenutno je na liječenju 18 pacijenata, a u proteklih sedam dana preminulo je devet osoba zaraženih koronavirusom, dok je samo tjedan prije preminulo njih 14, dodao je.

Na području KZŽ trenutno je zaraženo 273 učenika i 24 djelatnika. Usporedbe radi, prošlog je petka bilo zaraženo 348 učenika i 58 djelatnika. Dobra je vijest, kako je priopćio Skuliber, da u osnovnim školama u samoizolaciji nema ni jednog razrednog odjeljenja, ali je jedno razredno odjeljenje online u osnovnoj školi, dok je srednjim školama nema niti razrednih odjeljenja niti razreda u samoizolaciji, a niti nastave online putem.

Zaraženi djelatnici

U zdravstvenim ustanovama pozitivna su 52 djelatnika, od kojih su 43 zdravstvena, a prošli tjedan je ta brojka bila 73. U ustanovama koje pružaju socijalnu uslugu smještaja pozitivna su 24 korisnika i deset djelatnika, dok je prošli tjedan bilo pozitivno 30 korisnika i 24 djelatnika.

Na Skulibera se nadovezao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazavši da je situacija bolja nego prošlog tjedna, no dokle se god bolnice ne ”očiste” od covid odjela i dokle god bolnice ne mogu pružati zdravstvenu njegu i poslove za koje je nadležna, situacija nije dobra.

– Dok ne očistimo covid odjel da se mogu obavljati operativni zahvati, brinuti se i o ostalim pacijentima koji boluju od ostalih bolesti situacija na području naše županije neće biti dobra – rekao je Kolar i dodao da ukoliko brojka procijepljenih ne poraste, bolnice neće normalno funkcionirati i osvrnuo se na nedavno uvedeno testiranje učenika. Kako ističe, samo se oko 6 posto učenika osnovnih škola i 4 posto učenika srednjih škola odbilo testirati.

– Dosad dobiveni podaci pokazuju da je 1,04 posto učenika osnovnih škola bilo pozitivno na kućnom testu, dok je taj podatak kod učenika srednjih škola nešto bolji – pozitivno je bilo samo 0,4 posto – izvjestio je Kolar i dodao da, ukoliko je broj pozitivnih učenika i nastavnika te učenika u samoizolaciji višestruko manji, onda je mjera samotestiranja dobra, a dokle će biti potrebna ovisi o ukupnom broju zaraženih u Zagorju.

– Ovdje sad imamo jedan kontrolni mehanizam i dva puta tjedno ćemo objavljivati rezultate kako bismo vidjeli kako se zapravo to testiranje odnosi na ukupan broj učenika koji prisustvuju nastavi – zaključio je Kolar.

Stigla i gripa

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina izvijestio je o stanju u bolnici, u kojoj su trenutno hospitalizirane 53 covid pozitivne osobe što znači da je odjel kirurgije i dalje blokiran. Vančina je najavio da će se unutarnjom organizacijom intenzivnog i kardiološkog odjela osloboditi kiruški kat kako bi se započeli operativni zahvati, ukoliko će to brojke dozvoljavati.

Ravnateljica županijskog Doma zdravlja Nada Dogan najavila je, zbog pada interesa za cijepljenjem, kako će uspostavljeni mobilni timovi liječnika cijepiti one pacijente koji ne mogu doći u ambulante.

Epidemiolog Ivan Lipovac iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo istaknuo i da interes za cijepljenje pada u odnosu na prošli tjedan, u usporedbi s ovim tjednom zabilježen je pad od gotovo 45 posto. Iznio je i nove informacije vezane uz sezonsku gripu:

– Ovaj tjedan smo uspjeli dokazati kod šestero ljudi u Krapinsko-zagorskoj županiji virus gripe i to ovaj virus koji je inače prisutan kod nas u Hrvatskoj i Europi, a to je virus tipa A, podtip H3N2. Podsjećam da osim covida postoje i druge zarazne bolesti, među njima je jedna od ozbiljnijih zaraznih bolesti koja se javlja sezonski upravo gripa. Dakle imamo sezonu covida i gripe i htio bih podsjetiti ljude koji spadaju u rizične grupe da se još uvijek mogu cijepiti i protiv gripe – kazao je Lipovac. (Marta Čaržavec)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba