"SVEMIRSKO ČUDO": Nastao je kada je prije 2,6 milijardi godina meteorit ili asteroid udario u Zemlju

Najveći brušeni dijamant na svijetu prodan za vrtoglavih 3,8 milijuna eura

Objavljeno: 12.02.2022. zagorjeinternational

Nakon što je nedavno prvi puta izložen, najveći brušeni dijamant na svijetu od 555 karata i 55 ploha, ˝Enigma˝, u srijedu je u Londonu prodan za 3,16 milijuna funti, odnosno 3,8 milijuna eura. Prema vjerovanju, vrlo rijedak crni ili karbonado dijamant nastao je kada je prije 2,6 milijardi godina meteorit ili asteroid udario u Zemlju, prenosi Index.

Dijamant je spomenutu cijenu postigao na online dražbi u organizaciji poznate londonske aukcijske kuće Sotheby’s, a budući da se karbonadi obično pronalaze blizu površine Zemlje, to ukazuje na izvanzemaljsko podrijetlo. Sotheby’s je uoči prodaje dijamant nazvao “svemirskim čudom”.

– Smatra se da je ova specifična vrsta crnog dijamanta nastala ili od meteorskih udara koji su proizveli prirodno taloženje kemijskih para ili je izvanzemaljskog podrijetla – od eksplozija supernova koje su formirale asteroide s dijamantima koji su se na kraju sudarili sa Zemljom – rekli su iz aukcijske kuće.

Dijamant je inače jedna od tvari koja se najteže reže, pa je tako stručnjacima trebalo tri godine da sirovi dijamant pretvore u dragulj s 55 ploha koji je inspiriran bliskoistočnim simbolom moći i zaštite u obliku dlana, Hamsa, koji je također povezan s brojem pet.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba