Danas imendane slave Marijan, Marijana, Marjan, Marija i Mirjam

Otkrijte značenje ovih imena

Objavljeno: 02.02.2022. zagorjeinternational

Danas, na blagdan Svijećnice ili Prikazanja Gospodinovog u Hramu, svoje imendane slave osobe koje nose ime Marijan, Marijana, Marjan, Marija i Mirjam.

Marijan je muško ime, a o njegovu nastanku postoje dvije teorije. Prva teorija kaže da ime potiče od hebrejskog Maryam, dok druga da potiče od egipatskog mry-ima što znači ”voljen” i Amon(ima), dakle ”voljen od boga Amona”. Navodno je druga teorija vjerodostojnija. Drugi oblik imena je Marjan, a ženski oblik je Marijana.

Osobe sa imenom Marijan su obično umjetnici, muzičar i pjesnici. Oni su šarmantni i dopadljivi, ali i pomalo nestabilni. Vole ljepotu i interesiraju se za ljude i prirodu. Privlači ih i okultno.

Marija (na lat. Maria) je latinska forma hebrejskog imena Mirjam. Kao ime Isusove majke ime ima simbol čiste i duboke ljubavi. Samo značenje imena nije sigurno razjašnjeno. Po starijim tumačenjima je ime nastalo od hebrejskog “mir” = “gorko” i “jam” = “more”, pa bi značenje bilo “gorčina mora”. Po novijim tumačenjima se pretpostavlja da ime vodi značenje od egipatskog “mry” što znači “koja ja voljena”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba