Marijabistrički vijećnici jednoglasno prihvatili odluku o načinu pružanja javne usluge odvoza otpada

Nove cijene za tri mjeseca, isplatit će se kompostirati i razvrstavati otpad

Objavljeno: 02.02.2022. zagorjeinternational

Peta sjednica Općinskog vijeća Marije Bistrice, koja je održana u ponedjeljak, s obzirom na epidemiološku situaciju i upitan kvorum te manji broj točaka, organizirana je putem elektroničke pošte, pa su vijećnici na taj način mogli glasovati po točkama do 14 sati. Priliku je iskoristilo svih 13 vijećnika.
Jednoglasno je prihvaćena Odluka o načinu pružanja javne usluge, vezana uz prilagodbu načina obračuna cijene odvoza otpada odredbama novog Zakona o gospodarenju otpadom. Nova cijena za kućanstvo bit će 95 kuna ili 74 kune ako kućanstvo samo kompostira biootpad, uvećana za cijenu i broj odvoza miješanog otpada koja će biti određena u cjeniku tvrtke ”Lijepa Bistrica”.
Važna je promjena da je zakonom onemogućen popust za samačka i dvočlana domaćinstva, pa se u Općini razmišlja o eventualnim subvencijama za spomenute kategorije, koje su do sada imale 50 posto, odnosno 30 posto popusta. Nove cijene primjenjivale bi se za tri mjeseca. Prihvaćena je i Odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju koeficijenata i davanju suglasnosti na oslobođenje od obveze plaćanja komunalnog doprinosa na način da se dodaje novo radno mjesto za koje se utvrđuje koeficijent.
Također, za investitore NK Mladost i DVD Tugonica – Podgrađe donesena je odluka kojom se daje suglasnost načelniku na oslobađanje od obveze plaćanja komunalnog doprinosa.
Vijeće je jednoglasno prihvatilo i Plan davanja koncesija za 2022. godinu, koji se donosi godišnje na temelju Zakona o koncesijama, kao i Analizu davanja koncesije za dimnjačarsku djelatnost. Procijenjena vrijednost koncesije za dimnjačarske poslove u skladu je s propisima kojima se uređuje javna nabava za ugovore o javnim radovima ili javnim uslugama. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 24.000 kuna godišnje, odnosno, 48.000 kuna za vrijeme trajanja Ugovora s koncesionarom. Prihod koji ostvari Općina Marija Bistrica s naslova davanja koncesije, koristit će se za podmirenje troškova građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području općine, sukladno Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za svaku godinu trajanja koncesije. Donesena je i Odluka o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih aktivnosti za 2022. godinu, koja je ista kao i odluka donesena nakon prošlogodišnjih izbora.
Sve su točke, osim Usvajanja zapisnika s prošle sjednice, prihvaćene jednoglasno. Petero oporbenih vijećnika glasalo je protiv Usvajanja zapisnika, tražeći ubuduće u zapisnik uvrštavanje izjava svih vijećnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba