I TEBE SE TIČE:

Ključno pitanje za žene, ali i za sve koji tome svjedoče: ZAŠTO NE PRIJAVLJUJETE NASILJE?!

Objavljeno: 30.01.2022. ZI

SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije drugu godinu zaredom organizira trening samoobrane koji će se održati iduće subote, 5. veljače, u zabočkoj Zelenoj dvorani, s početkom u devet sati. O temi nasilja i značaja ove akcije popričali smo s voditeljicom SOS telefona i Savjetovališta za žene žrtve nasilja KZŽ, Vendi Kesericom, ali i s trenerom Markom Vrbancem, koji i ove godine vodi tečaj samoobrane.

Edukacija i praksa

– Na treningu samoobrane bit će prikazane pokazne vježbe i pokreti koji se koriste prilikom obrane od fizičkog napada, dakle učenje i informiranje uz prethodno objašnjenje što je rodno uvjetovano nasilje, koje sve vrste nasilja postoje i kome se sve mogu obratiti za pomoć (bilo da su one žrtve nasilja ili da su žrtve nasilja netko koga one poznaju) – objasnila je Keserica i dodala kako je samoobrana važna i za širu javnost kako bi se podigla svijest o samom postojanju nasilja nad ženama, ali i da se ono ne dešava negdje drugdje. Nasilje je, kaže, tu, u našoj blizini, a često zaboravljamo da je seksizam duboko ukorijenjen u našem društvu.

Neki su toliko spretni da ga upakiraju u humor, neki ga smatraju normalnim, a neki ga – što je najgore – niti ne prepoznaju. ˝Muškarci su takvi, previše si dozvoljavaju”. Što to uopće znači?!

– Upravo tako, seksizam je svugdje oko nas, prisutan u medijima, u literaturi, u prometu, u trgovini, na ulici. Često se i ne prepoznaje, što dovoljno govori koliko je društvo u cjelini neosjetljivo i neinformirano o seksizmu. Nažalost, upravo odgoj i obrazovanje utječu na činjenicu da vrlo često prihvaćamo seksizam kao nešto prihvatljivo, odnosno da ga uopće ne prepoznajemo. Smatram kako smo svi jednako odgovorni da sudjelujemo u borbi protiv seksizma, mizoginije, da zajedničkim snagama stvari i ponašanja nazovemo pravim imenom, da prepoznamo sve vrste nasilja nad ženama i da na njih odgovaramo adekvatno a ne smijanjem, ignoriranjem ili uvjeravanjem da to nije ništa strašno – nadovezala se Keserica.


Nasilje trpe oba spola

Žene trpe razne oblike nasilja koje trpe i muškarci. Ali žene trpe i proživljavaju nasilja koja se ne dogode muškarcima ili im se dogode izuzetno, iznimno. Kako kaže Keserica, postoje različiti oblici nasilja, a nasilju su, nažalost, izložena sva ljudska bića, neovisno o spolu, no s razlogom se nasilje nad ženama naziva i rodno uvjetovano nasilje.
– Statistike, brojke i razna izvješća pokazuju kako su upravo žene žrtve nasilja, a najčešće su muškarci počinitelji tog istog nasilja. Nažalost, mnoge žene nisu ni svjesne da su žrtve npr. emocionalnog/psihičkog nasilja ili ekonomskog nasilja. Situacija u kojoj muškarac vrijeđa, omalovažava, ponižava ženu ili joj uskraćuje mogućnost, brani joj da se zaposli, pod izlikom da mora održavati kućanstvo, onemogućuje joj da sama donese odluku želi li raditi (samo jedan od primjera op.a.), situacije su nasilja. Nasilje nad ženama nije samo kad muškarac istuče ženu, kad ju gurne na pod, čupa za kosu i slično… Vrlo često su istovremeno prisutne različite vrste nasilja. Upravo zato je važno kontinuirano informiranje i educiranje što je sve nasilje, koje sve vrste nasilja postoje, kako bi se moglo na njega i reagirati – objasnila je Keserica i osvrnula se na vrlo bitno pitanje: 

Zašto žene ne prijavljuju nasilje?

Pitanje je to koje većina osoba u ‘žestokom’ patrijarhalnom društvu, bez obzira na spol, ne shvaća.
– Žene vrlo često ne prijavljuju nasilje jer nemaju povjerenja u sustav, jer se boje, jer ne znaju što će i kako će dalje nakon što ga prijave. To dovoljno govori koliko država, uz postojeće zakone i propise ne sankcionira na pravilan način nasilje nad ženama, odnosno ne sankcionira počinitelje nasilja. To zatim uzrokuje da ni društvo ne reagira na nasilje, a počiniteljima nasilja šalje poruku da nema posljedica za to što čine. Odgovornost je svih nas reagirati na nasilje, kada ga uočimo, prijaviti ga a ne se praviti da je to privatna stvar žrtve i zlostavljača u koju se nitko ne želi miješati – poručila je Keserica.

Činilo se nevjerojatnim

– Bitno mi je da ženama ukažem na povjerenje i podršku koju imaju s moje strane. Dok sam pričao s Vendi, šokirao sam se podacima i brojkama. Velik broj žena živi na tajnim adresama. Na prvu mi se činilo nevjerojatnim da to uopće postoji. Nasilje je, nažalost, još uvijek tabu. Meni je izrazito drago da mi je dana prilika da upravo ovoj akciji dam svoj potpis – kaže nam Vrbanec i dodaje kako nije prioritet u svladavanju vježbi i poteza samoobrane.
– Ako uspijem osvijestiti žene s ciljem da barem jedna prijavi nasilje, puno sam napravio – objašnjava i dodaje kako je CESI (pod kojem djeluje SOS telefon i savjetovalište) organizacija koja fenomenalno radi svoj posao i to na jedinstven način i s velikom angažiranošću, a sve s ciljem problematizacije nasilja, osvješćivanja javnosti.
– Volio bih da svi zajedno, kao društvo, napravimo nešto po tom pitanju – poručio je Vrbanec.

Za sudjelovanje na treningu je potrebna prethodna prijava, a sve zainteresirane sudionice mogu se prijaviti mailom na [email protected]. (Marta Čaržavec)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba