Predsjednik svetokriškog HDZ-a Ivica Mlinarić priopćenjem se osvrnuo na "demografski slom" svoje općine

“Izgubili smo jedan Mirkovec – stanovništvo je razočarano nelogičnim potezima lokalne vlasti”

Objavljeno: 23.01.2022. zagorjeinternational

Po završetku Popisa stanovništva i pristiglih brojki, predsjednik svetokriškog HDZ-a, Ivica Mlinarić osvrnuo se na isto i poslao priopćenje kojeg prenosimo u cijelosti.

– Općina Sveti Križ Začretje nalazi se na izvrsnoj lokaciji uz prometni koridor Zagreb – Macelj, što joj istovremeno omogućava idealne uvjete za gospodarski razvoj, a time i život. Unatoč povoljnim uvjetima za život, općina bilježi konstantan pad broja stanovnika.

Naime, nekad najperspektivnija općina Krapinsko-zagorske županije te samim time i jedna od najperspektivnijih općina Hrvatske zbog katastrofalnih poteza aktualnog općinskog načelnika Kosa koji se u pravilu bavi sam sa sobom i sa svojim privatnim interesima dok općina Sveti Križ Začretje i njezini žitelji proživljavaju izrazito velik porast emigracije i mortaliteta, a što najbolje pokazuju brojke Državnog zavoda za statistiku. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine općina bilježi 6150 stanovnika, dok je prema zadnjem popisu provedenom krajem prošle godine taj broj pao na 5660 stanovnika. Time smo izgubili 490 stanovnika, što čini više od 8 posto. Ukoliko bi radili usporedbu, taj broj je približno jednak broju stanovnika naselja Mirkovec.

Iako negativni demografski trendovi prate većinu Hrvatske, mišljenja smo da je općinska vlast mogla učiniti mnogo više da se ne uklopimo u ovu tužnu sliku Hrvatske. Uz sve navedene benefite, povoljan geografski položaj, blizinu trgovačkog centra i veliku industrijsku zonu, općina ne uspijeva zadržati trenutno stanovništvo te istovremeno potaknuti ni povećati naseljenost općine. Stanovništvo je sve više razočarano nelogičnim potezima i ponašanjem lokalne vlasti koja iz godine u godinu sve više gubi povjerenje svojih građana. Na posljednim lokalnim izborima bilježimo najmanju izlaznost birača te su općinski načelnik i općinska vlast izabrani sa najmanjim brojem glasova od osnutka samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba