NE POSKUPLJUJE SAMO HRANA I GORIVO: I cijene stambenih nekretnina u RH otišle su u visine

PROVJERILI SMO: Evo koliko stoji četvorni metar stana u novogradnji u Zagorju

Objavljeno: 22.01.2022. Vanja Hozmec

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile za devet posto više u usporedbi s istim razdobljem godinu dana ranije, što znači da je nastavljen trend rasta cijena nekretnina za stanovanje na godišnjoj bazi, koji je u zemlji prisutan od drugog tromjesečja 2017. godine, piše Jutarnji.hr.

Konstantan rast

Najveći skok zabilježen je u drugom kvartalu 2019. godine, kada su cijene narasle za 10,4 posto u odnosu na drugi kvartal 2018. godine.

Isto tako, podaci DZS-a za treće tromjesečje prošle godine pokazali su da su cijene novogradnje porasle za 8,5 posto u odnosu na treće tromjesečje godinu dana ranije, a cijene postojećih stambenih objekata bile su više za 9,2 posto.

Što se tiče geografskih područja, cijene stambenih nekretnina su na godišnjoj razini najviše porasle u Zagrebu (do 9,6 posto), na Jadranu je zabilježen rast od 8,9 posto, dok na ostalim područjima rast cijena iznosi 8,2 posto.

U oglasniku smo provjerili kakvo je stanje s cijenama nekretnina u Zagorju, odnosno, za koliko novca možete dobiti kvadrat stambenog prostora u novogradnji na tom području.

Središte županije

Pronašli smo dva stana u samom centru Krapine, jedan manji, od 68 kvadratnih metara te veći od 110. Jednostavnom računicom došli smo do podatka da cijena kvadrata u središtu Krapinsko – zagorske županije varira od oko 1250 eura do visokih 1800 eura po kvadratnom metru, s time da ima najava da će se novogradnja prodavati i do 2000 eura po kvadratu.

Dva smo stana pronašli i u Krapinskim Toplicama, jedan od 56 kvadrata (uključujući garažirano parkirno mjesto) i jedan dvoetažni od 90 kvadrata. Cijena kvadrata novog stana u Krapinskim Toplicama trenutno je oko 1400 eura.

U ponudi su i potpuno novi stanovi u Oroslavju, Stubičkim Toplicama i Velikom Trgovišću. Stanovi u Oroslavju prodaju se za oko 1750 eura po kvadratnom metru, dok se oni u Stubičkim Toplicama nude za nešto prihvatljivijih 1450 eura. U Velikom Trgovišću pronašli smo tri stana u novogradnji veličine 60, 76 i 88 kvadrata, a cijena kvadrata tih stanova je u prosjeku 1600 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba