Poslodavci očajni u traženju radne snage za novu turističku sezonu u RH

PLAĆENI SMJEŠTAJ, OBROCI, REGRES: ‘Sezoncima’ nude sve moguće benefite

Objavljeno: 18.01.2022. zagorjeinternational

Početak nove godine označava i početak pripreme za novu turističku sezonu Hrvatske, a radne snage, kako to u nas biva – nema, pa su se poslodavci ‘okuražili’ nudeći raznorazne stimulacije, božićnice, regrese, plaćeni smještaj i obroke kako bi riješili izazove koji su pred njih stavljeni.

Posljednjih je godina sve teže pronaći radnike s područja Hrvatske pa se, logično, zapošljavaju stranci dok “naši” svoju domovinu napuštaju. Dakako, svakom je poslodavcu u cilju zaposliti domaću radnu snagu, pa uz radnike iz Istre, traže i sezonce koji dolaze iz kontinentalne Hrvatske, piše Poslovni.hr.

Koji se poslovi traže?

Nakon šest godina sezonskog rada kao recepcionar, Aleksandar Stojković dobio je stalan ugovor. Kaže, “moglo je završiti drugačije”, ali drago mu je da je firma prepoznala njegov potencijal i da je za svoj rad nagrađen.

Grupacija Arena hospitality potražuje oko tisuću sezonskih radnika – najviše konobara, kuhara i sobarica. Kao i većina ostalih, kod kuće neće pronaći sve zaposlenike, pa će zaposliti radnike iz susjednih zemalja, budući da su proveli takozvani test tržišta rada na Zavodu za zapošljavanje.

– Međutim, od 70 kandidata, samo se nekolicina ljudi javila na razgovor za posao, to nam govori o našem tržištu radne snage – rekla je direktorica kadrovske Arena hospitality grupe iz Pule Isabela Frančula.

Velike pogodnosti

– Osim redovne plaće koja je individualna, koja ovisi o dogovoru, mi nudimo smještaj u destinacijama koji je vrlo blizu njihovog rada i osiguravamo tri topla obroka – rekla je glasnogovornica Plave Lagune iz Poreča, Eva De Zan Prusina i dodala kako uz navedno, nude i stimulaciju, božićnicu i regres.

Mali prihodi zbog nedostatka radne snage

– Procijenili smo da je hrvatski turizam mogao zaraditi 750 do 800 milijuna kuna više prihoda da je mogao pod puno elastičnijim uvjetima riješiti izazov radne snage – kazao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Cijeli bi postupak zapošljavanja stranaca, smatraju, trebalo olakšati i ubrzati te stimulirati sezonsko zapošljavanje studenata i učenika povećanjem poreznih olakšica roditelja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba