Epidemija u Hrvatskoj bukti

Učenici se u ponedjeljak vraćaju u škole, ali se uvode nove mjere vezane uz javna okupljanja

Objavljeno: 07.01.2022. zagorjeinternational

Uoči početka nastave u ponedjeljak i uvođenja novih mjera zaštite od koronavirusa, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak obratili su se javnosti s novim informacijama, piše 24sata.hr.  

Fuchs je rekao kako online nastava nije najbolje rješenje, iako je taj projekt, kaže Fuchs, dobio mnoge pohvale.  

– To nije sretno obrazovanje djece i mladih ljudi, pogotovo imajući na umu sve one druge posljedice koje online nastava i izoliranost uzrokuje na razvoj učenika i djece. U smislu svega toga i nastojeći zaista osigurati obrazovanje primjereno vremenu i trenutku, nastojimo održati ono što smo postavili i što se pokazalo dobrim, a to je da se odluke o eventualno prelasku na online nastavu donose na lokalnoj i regionalnoj razini u suradnji s ministarstvom, što će se dešavati i u buduće. U ovom trenutku nemamo najavu da neka županija o tome razmišlja, moguće je ispadanje nekih škola zbog mikro epidemiološke situacije u samoj školi, što podrazumijeva da možda imaju problema i oko osoblja u samoj školi pa se zbog toga nastava ne može organizirati – rekao je ministar.

Također, naglasio je da se mjere u školama neće mijenjati i one ostaju iste, ali i da se procijepljenost djelatnika bitno podigla te ih je sada cijepljeno oko 71 posto.

– Došli smo do nekih rješenja koja će stupiti na snagu u ponedjeljak, ovisno o daljnjem razvoju situacije, a to nije samo broj zaraženih nego i pritisak na zdravstveni sustav. Vidjet ćemo koliko će ovaj novi val izvršiti pritisak na zdravstvene institucije u Hrvatskoj – rekao je šef stožera Božinović te istaknuo da će se zabraniti javna događanja i okupljanja za više od 50 osoba, a do sada je bilo do 100.

Za okupljanja ljudi koji imaju EU digitalne COVID potvrde, potrebna je suglasnost stožera, a broj bi bio ograničen na 200 ljudi. Također, rečeno je da će se zabraniti sva javna događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 25 ljudi, dok je do sada bilo moguće do 50.

Privatne svečanosti se s 30 smanjuju na 20 sudionika, uz izuzetak onih s potvrdama. Ograničit će se i broj gledatelja na sportskim natjecanjima s COVID potvrdama na otvorenom. U zatvorenim prostorima 20 posto, a na otvorenom do 40 posto tribina. Pojačat će se i uporaba medicinskih maski za lice, a obveza bi bila, bez obzira na potvrde, nositi ih na umjetničkim izvedbama, u vjerskim objektima te u muzejima. Treća vrsta mjera je obveza za poslodavce, a odnosi se na organiziranje rada od kuće kad god je to moguće.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba