VELIKA ČAST: Stjepanu Kovačiću iz DVD-a Marija Bistrica uručena “Povelja i plaketa s likom Đure Deželića“

VATROGASAC SKORO 50 GODINA: “Na svim se dužnostima isticao izrazitom predanošću vatrogasnom pozivu”

Objavljeno: 30.12.2021. zagorjeinternational

Stjepan Kovačić u srijedu je u prostorima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Marija Bistrica primio “Povelju i plaketu s likom Đure Deželića”, koja se dodjeljuje samo jednom vatrogascu iz županije. Uz to, Kovačić je još od prije nositelj spomenice za 10, 20, 30 i 40 godina u vatrogastvu, kao i brončane, srebrne i zlatne medalje. Također, Kovačiću će iduće godine biti 50 godina otkako se učlanio u DVD Marija Bistrica.
Inače, dodjela priznanja ove je godine organizirana u sklopu proslave 145 godina Hrvatske vatrogasne zajednice, koja se obilježavala u ponedjeljak, 20. prosinca, u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”, a kojoj Kovačić nije mogao prisustvovati zbog zdravstvenih razloga. Priznanje mu je stoga svečano uručeno u Vatrogasnom domu DVD-a Marija Bistrica u sklopu sjednice Upravnog i Nadzornog odbora društva, javlja Radio Marija Bistrica.
Na početku svečanosti, Stjepana Kovačića je predstavio sadašnji predsjednik Vatrogasne zajednice općine Marija Bistrica Velimir Babić, a plaketu mu je predao izaslanik glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Slavka Tucakovića i predsjednika Predsjedništva HVZ-a Ante Sanadera, potpredsjednik HVZ-a i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije te VZO-a Marija Bistrica Stjepan Skuliber.
Skuliber je naglasio da je Kovačić prvi vatrogasac iz ove općinske zajednice koji dobiva ovo visoko priznanje, a kroz godine članstva u DVD-u, obnašao je dužnosti zapovjednika, tajnika i predsjednika društva.
Rođen je 1. srpnja 1953. godine, a članom DVD-a je postao 15. rujna 1972. Kovačić je 2014. godine dobio i Odlikovanje za posebne zasluge, a uz “Povelju i plaketu s likom Đure Deželića“, ovom je prilikom primio i “Spomenicu ‘Vatrogasni veteran’“.
U obrazloženju zahtjeva za ovo posljednje veliko priznanje, istaknuto je kako se na svim dužnostima isticao izrazitom predanošću vatrogasnom pozivu, a posebno je zaslužan za napredak DVD-a u periodu od 1999. do 2011. godine, kada su velikim donacijama nabavljena razna vatrogasna vozila, od kojih neka i danas služe. Također, na Kovačićevu je inicijativu izrađena projektna dokumentacija te je započela dogradnja vatrogasnog doma, a bio je i jedna od najzaslužnijih osoba koje su se angažirale oko toga da se ispostava profesionalne vatrogasne postrojbe osnuje upravo u Mariji Bistrici, u sklopu vatrogasnog doma DVD-a Marija Bistrica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba