Bila je ovo izazovna godina i za zabočko rodilište

“Jedna COVID pozitivna trudnica, nažalost, nije preživjela. Nije lako, imate mladu ženu, dva života, veliki je to pritisak, ali to nam je profesija”

Objavljeno: 30.12.2021. zagorjeinternational

Odjel za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana u četvrtak su posjetili krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek, a tom je prigodom zamjenica ravnatelja bolnice Ljiljana Hršak Družinec otkrila s kakvim su se sve izazovima ove godine susretali u zabočkom rodilištu, s obzirom na to da su na odjel primali i COVID pozitivne trudnice.

– Sreća je što je bolnica nova, pa imamo mnogo ulaza u nju i može se odvojiti ‘čisti’ i ‘nečisti’ dio, tako da je ginekologija mogla zbrinuti sve žene koje su trebale biti zbrinute i odvojiti ih od ostatka bolnice – kazala je Hršak Družinec, pa dodala da se COVID pozitivne trudnice porađaju i liječe u bolnici, ali ako je stanje izuzetno teško, prebacuju se u Zagreb.
Dodala je da je na odjelu bilo i vrlo teških slučajeva COVID-a kod trudnica.

– Koliko je bilo COVID pozitivnih trudnica, ne znam točno, ali imali smo neke koje su morale biti preseljene u infektivnu kliniku. Jedna od njih, nažalost, nije preživjela. Ostale smo zbrinuli i one su završile dobro, bebe su dobro. Evo, i jedna naša kolegica je kao trudnica preboljela COVID. To je toliko teška i nepoznata bolest i toliko puno komplikacija donosi sa sobom. Možete zamisliti što znači kada imate mladu ženu, trudnicu, dva života, koliki je to pritisak na odjele, liječnika, na onoga koji porađa. To je izuzetno teško, ali to je naša profesija. Mora se – zaključila je Hršak Družinec, pa dodala da, što se općenito epidemije tiče, njeno se značajno smanjenje još uvijek ne vidi na bolničkom sustavu zbog najtežih slučajeva.

– To su bolesnici čije liječenje, kada počne, traje tri do četiri tjedna. Iz tog razloga smanjenje epidemije se na broju na vidi, ali se nadamo se da novi val neće biti takav da ne bismo mogli primiti nove kapacitete – rekla je Hršak Družinec i dodala da je dvije trećine bolnice trenutno COVID bolnica, a u ostatku se kroz sve moguće improvizacije dalje odrađuje sve što je potrebno. (vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba