Doza je tri puta manja od doze za odrasle

U Hrvatsku danas stiže oko 50.000 doza cjepiva za djecu od pet do 11 godina, cijepljenje počinje već krajem tjedna

Objavljeno: 13.12.2021. zagorjeinternational

Danas u Hrvatsku stiže gotovo 50 tisuća doza Pfizerovog cjepiva za djecu u dobi između pet i 11 godina, a isto je još krajem studenoga odobrila Europska agencija za lijekove.

Cijepljenje će započeti već krajem ovog tjedna, prvo u Zagrebu, a onda i po ostalim hrvatskim županijama, no interes je za sada slab.

Djeca također mogu razviti teže oblike bolesti, iako je vjerojatnost manja, a do sada se u hrvatskim bolnicama od COVID-a liječilo oko 1100 COVID pozitivne djece. Ova doza cjepiva je tri puta manja od doze koja se daje odraslom stanovništvu, a ispitivanje na oko 2000 djece pokazalo je djelotvornost nešto veću  od 90 posto.

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević je za RTL rekao kako tijekom današnjeg dana očekuju oko 6000 doza cjepiva za djecu, a komentirao je i interes za cijepljenje.

– Računamo i to zato što je postojao solidan interes kad je trebalo cijepiti djecu dobi od 12 do 18 godina, a i roditelji su se raspitivali kada će moći djecu cijepiti. Mi smo prvenstveno zainteresirani da budu obuhvaćena djeca s kroničnim ili malignim bolestima koja se trebaju posebno zaštititi zbog bolesti – rekao je Rončević za RTL i dodao kako ne očekuje otpor prema cijepljenju jer cijepljenje djece nije obavezno.

Također, dodao je i kako bi on svoje dijete cijepio radi prevencije jer je svjedočio oboljenju vlastitog djeteta od koronavirusa.

– Imam iskustvo srednje teškog oblika bolesti kod vlastitog djeteta koje bi bilo dobro prevenirati. Na sreću, sve je prošlo bez posljedica. U Hrvatskoj je zabilježeno 1100 hospitalizacije djece što zbog akutne bolesti, što zbog inflamatornog COVID sindroma zbog čega je oko 45 djece imalo dosta tešku komplikaciju bolesti – zaključio je. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba