Treći adventski vikend u Dvoru Veliki Tabor

Posjetitelji imali prilike upoznati se sa starinskim božićnim čestitkama, lampašima i svijećnjacima

Objavljeno: 13.12.2021. zagorjeinternational

Svečano i radosno, u skladu sa simbolikom treće adventske svijeće, u Dvoru Veliki Tabor, ovog je vikenda, organiziran program kojem je cilj bio zadržati tradiciju paljenja treće svijeće došašća u okviru Muzeja Hrvatskog zagorja i pružiti priliku posjetiteljima da, uz dodatni sadržaj, u ugodnoj blagdanskoj atmosferi,  u muzeju provedu nekoliko lijepih sati.

Ni hladno vrijeme ni snijeg na vrhu Košničkog Huma nisu spriječili stotinjak posjetitelja koji su u subotu i nedjelju došli provjeriti što to skriva Rustikalna dvorana u Velikom Taboru.

-Prije svega, bilo je toplo, svjetlucavo i glazba je prožimala prostor. Zatim, bili su tu, a i ostat će do sredine siječnja, nezaobilazni adventski vijenac i drvce, donacija gospodina Vladimira Regvara iz Desinića. Za dekoracije su zaslužne muzejska tehničarka Nives Ćurković i viša restauratorica tehničarka, Andrea Brlobuš. Malu izložbu starinskih rasvjetnih tijela iz muzejskog fundusa, lampaša i svijećnjaka pripremile su kustosice Renata Dečman i Nadica Jagarčec, a posjetitelji su se mogli, putem projekcija na platnu, upoznati s blagdanskim čestitkama iz 19., 20. i 21. stoljeća. Neke pripadaju velikotaborskoj Zbirci obitelji baruna Kavanagh, a neke su iz desinićkih obitelji koje su prikupljene zahvaljujući djelatnicima i učenicima Osnovne škole Đure Prejca iz Desinića. Prezentaciju čestitki obitelji baruna Kavanagh pripremila je kustosica zbirke, Renata Dečman, a prezentaciju čestitki desinićkih obitelji posložili su muzejska pedagoginja, Kristina Pavlović i viši muzejski tehničar, Siniša Žnidarec. Prezentacije u obliku videozapisa mogu se pogledati na YouTube kanalu Dvora Veliki Tabor – rekli su iz Dvora Veliki Tabor.

S obzirom da je Advent pravo vrijeme kad čovjek u sebi može pronaći dijete, čini se kako se upravo takva čarolija dogodila i na muzejskim adventskim radionicama.

 -Baš “veliki“ posjetitelji Dvora Veliki Tabor, zaneseni božićnim ugođajem u Rustikalnoj dvorani, ostajali su izrezivati, lijepiti, ukrašavati i igrati se, a mališani su, s veseljem, uz pomoć muzejske pedagoginje Kristine Pavlović, izrađivali adventske ukrase na radionicama tijekom cijeloga dana – istaknuli su iz Dvora Veliki Tabor.

U nedjelju je bilo posebno svečano jer je, paljenjem treće adventske svijeće, zaokružen blagdanski vikend u Velikom Taboru. Svijeću je upalio vlč. Franjo Mezak, a prigodni govor održali su načelnik Desinića, Zvonko Škreblin i voditeljica DVT-a, Nadica Jagarčec. Blagdanskom ozračju doprinijeli su članovi Kulturno umjetničkog društva “Horvatska” iz Velike Horvatske na čelu s Miljenkom Ljubićem.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba